Verzamelblog maart-mei '17

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

10/05/2017

(klik hier als je automatisch een bericht wilt ontvangen over het volgende blog)

De Nationale Vogelweek is gestart, met honderden gratis excursies door heel Nederland, kijk op www.vogelweek.nl om deel te nemen aan een excursie.

De afgelopen paar maanden heb ik in samenwerking met Jan van der Winden Ecologie meegewerkt aan het kievit onderzoek van Landschap Noord-Holland . 

Het doel van dit onderzoek is uit te vinden of een ‘greppel plas-dras' of een kruidenrijke grasrand rond een akker helpen bij het opgroeien van jonge kieviten. Daarom wordt op vijf bedrijven met een ‘greppel plas-dras’ met in de buurt een referentieperceel zónder maatregelen gekeken of er verschil is in overleving van de kuikens. Door op elk perceel drie kieviten van een kleurtje op de borst te voorzien, kunnen vrijwilligers met verrekijker of telescoop de kieviten volgen en bekijken hoeveel kuikens groot worden.

Tijdens de openingsavond voor boeren en vrijwilligers vertelt Anne Voorbergen over het project.

Naast het maken van een aantal dingen voor dit onderzoek, is mijn rol vooral het contact houden met vrijwilligers zodat Jan op de juiste momenten de kieviten kan merken met een kleurtje.

Natuurlijk ga ik ook een keer mee het veld in om te kijken, deze kievit is links rood geverfd. De verf slijt er na verloop van tijd weer af.

Op het bedrijfspand van mijn vader in Zwaag broeden al vele jaren, met weinig succes, scholeksters op het dak. Er komt niet veel van de jongen terecht helaas op dit net wat te drukke industrieterrein. Maar een van de scholeksters heeft zichzelf wel vereeuwigd in het vers aangelegde betonnen fietspad :-).

Vogels kijken kan altijd en overal, tijdens de F1 van China kwam coureur Antonio Giovinazzi in de ronde waarin hij een tijd van 1,35,4 reed net niet in aanraking met een Kleine plevier (of toch een long billed plover?). Een ronde later parkeerde hij zijn auto in de muur.

 

Eindelijk op bezoek bij Jasmijn op haar nieuwe werk; vogelopvang de Paddenstoel in Den Helder. Deze hele leuke haan zocht een nieuw huis en heeft deze inmiddels gevonden.

Tijdens de vogelgriep mochten er geen vogels opgenomen worden, inmiddels mag dit weer. Tijdens mijn bezoek nog net voor de jonge vogeltijd was het nog rustig. En het leukste, deze waterral mocht weer vrij.

Op 29 april vierde Ofra haar verjaardag op de zeilboot Schuttevaer waarmee we de excursies ondernemen, via proefeiland Ierst langs de Marker Wadden. Een mooi moment om de route alvast te verkennen voor de eerste excursies komend seizoen.

Ierst lag er prachtig bij, deze foto is gemaakt met mobiele telefoon door de verrekijker, tussen de kolonie kokmeeuwen ook erg veel zwartkopmeeuwen.

Zaterdagavond en de werkzaamheden op de Marker Wadden waren in volle gang. 

In bewegend beeld, letterlijk schokkende beelden.. door de telescoop gefilmd.

Mennobart van Eerden bezocht de Marker Wadden op 5 mei. Ik vroeg hem om te vertellen wat hij zag zodat we weten wat we kunnen verwachten tijdens de excursie op 14 mei.

Mennobart: 'We zagen zeeraket op nieuw land, een pionier soort. Ook deze dwergmeeuw, een mooie 2e jaars met roze buik en toch al zomerkleed kop. Er vlogen er vele tientallen rond met zwarte sterns en een grote stern. Kluut en kleine plevier al op eieren en visdieven vestigend. Ook leuke steltlopers met bonte strandloper, krombekstrandloper, kanoet, en drieteenstrandloper in zomerkleed en als klap op de vuurpijl een grauwe franjepoot!'

Afgelopen weekend, op 6 mei, heb ik de eerste Texel Big Day mee mogen organiseren. Een vogelrace voor het goede doel waarbij teams van vogelaars 24 uur met en tegen elkaar zo veel mogelijk soorten vogels waarnemen voor het goede doel. Dit alles op de fiets. Onderstaande trofees heb ik gemaakt voor het team dat het meeste geld heeft opgehaald en het team dat de meeste soorten zag. Meer over deze Texel Big Day wanneer ik alle foto's heb ontvangen in een volgende blog.

Groepsfoto gemaakt door Harvey van Diek.

Dan tot slot, onder de deelnemers van het onderzoek naar vogelaars heb ik nog twee prijzen te verloten. Twee excursiekaartjes en een cadeaubon voor de winkel van Vogelbescherming.

Door middel van een online 'Custom Random Number Generator' heb ik twee nummers geloot tussen de 1 en de 1173, het totaal aantal deelnemers. De winnaars zijn nummer 25 en nummer 493 en hebben bericht ontvangen. Natuurlijk wil ik iedereen die de vragenlijst heeft ingevuld bedanken. De komende tijd werk ik aan het uitwerken van de gegevens. Dit moet gebeuren in de avonduren en neemt nog wel even tijd in beslag. Maar ik denk dat er hele leuke resultaten uit komen!

 

(klik hier als je automatisch een bericht wilt ontvangen over het volgende blog)

 

Deel

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies