Onderzoek naar vogelliefhebbers

Hebben alle vogelaars een baard?

In augustus 2015 ben ik gestart met een onderzoek naar vogelliefhebbers. Een onderzoek om er achter te komen wie nu de vogelaars zijn en hoe ze met de hobby vogels kijken om gaan. 

De indruk die een deel van de mensen lijkt te hebben is dat het vooral mannen zijn die naar vogels kijken, mannen in het groen met een baard. Mijn indruk is dat dit wel mee valt. Dat gaf het eerste idee om dit onderzoek te starten, om er achter te komen wat nu het ware vogelaars beeld is. Maar natuurlijk gaat het onderzoek verder dan dat.

Vogelaars, vogelliefhebbers, dit onderzoek richt zich op alle vogel geïnteresseerden. De tuinvogelaars, de vogeltellers, de vogelfotografen, de ornithologen, twitchers, kunstenaars en alles er tussenin.

Foto op nummer en een vragenlijst

Alle (vermoedelijke) vogelliefhebbers die ik ontmoet stel ik dezelfde vraag: ben je een vogelliefhebber en wil je mee doen aan het onderzoek? Dus dat betekent dat ik op alle plaatsen waar ik kom iedereen probeer te vragen, tijdens lezingen, in het veld, de excursies die ik zelf organiseer, waar dan ook. Ik noteer vervolgens een e-mail adres en maak een foto.

Per e-mail stuur ik een digitale vragenlijst, de vragen gaan bijvoorbeeld over hoe men in aanraking is gekomen met vogels kijken? Gaan vogelaars er alleen op uit of is het een sociale hobby? Hoe kijken mensen naar vogels? Wat heb je daar bij nodig? En meer.

Het idee is ook dat als we bijvoorbeeld antwoord kunnen vinden op de vraag wat veel mensen aanzet om naar vogels te gaan kijken, dan kunnen we zo misschien wel nog meer mensen enthousiast maken voor deze hobby? Als er steeds meer vogelliefhebbers zijn zorgt dit voor meer draagvlak voor natuurbescherming?

Ook maak ik ter plaatse een foto van de deelnemer, uiteraard is op de foto gaan niet verplicht maar gelukkig wil bijna iedereen ook op de foto. Daarmee maken we een smoelenboek van honderden vogelaars. Hoe zien ze er nu echt uit.. ? Hoeveel % is in het groen gekleed?

Mee doen aan het onderzoek is anoniem, natuurlijk maken we een foto die ook in de publicatie komt, maar deze staat er in zonder naam en niet zichtbaar aan de antwoorden gekoppeld.

Uitkomsten delen

De uitkomsten van het onderzoek worden gedeeld met alle deelnemers en daarnaast ook met bijvoorbeeld Vogelwerkgroepen, Vogelbescherming en andere groene verenigingen. 

Stuur een e-mail als je meer wilt weten of ook de resultaten wilt ontvangen.


12 september 2018

Nog even doorwerken aan het boek

De bedoeling is dat het boek eind 2018 klaar is!


27 november 2017

Werken aan een boek

Bij de start van het onderzoek was nog niet heel concreet hoe ik de uitslag zou kunnen publiceren. Ik dacht daarbij voornamelijk aan iets digitaals. Op deze website of in de vorm van een PDF.
Eerst maar eens kijken hoe ver ik kom. Heel ver bleek met veel meer deelnemers dan gedacht.

En nu is de KNNV Uitgeverij geïnteresseerd, het wordt nu dan ook een boek! Behalve aan het uitwerken van het onderzoek ben ik nu dan ook bezig met schrijven. En daarnaast ben ik veel gesprekken aan het voeren met personen die wijze raad kunnen geven over de uitwerking.

Alle deelnemers hebben hierover een e-mail ontvangen. Heb je geen e-mail ontvangen? Dan heb je waarschijnlijk de vragenlijst niet ingevuld, het is nu niet meer mogelijk om de vragen in te vullen. Alleen de foto's van de deelnemers die de vragen hebben ingevuld zullen worden gebruikt.

Vragen? Stuur een e-mail of spreek mij aan op de Sovondag op 2 december.


10 mei 2017

Loting prijzen voor deelnemers van het onderzoek

Zoals beloofd in het intro van de vragenlijst van het onderzoek worden er onder de deelnemers twee excursiekaartjes verloot en een cadeaubon voor de winkel van Vogelbescherming. Met een online 'Custom Random Number Generator' heb ik twee nummers geloot tussen de 1 en de 1173, het totaal aantal deelnemers. De winnaars zijn nummer 25 en nummer 493 en hebben bericht ontvangen. Voor een filmpje van de trekking, zie helemaal onderaan het blog van 10 mei.


20 februari 2017

Werken aan de uitslag

Inmiddels hebben we de 1000 gehaald! Nu werken we aan de uitslag van het onderzoek. Dit moet in de avonduren en zal nog wel even tijd in beslag nemen. Maar ik lees al veel leuke dingen terug in de antwoorden. Ik hou de deelnemers op de hoogte als er nieuws is. Doe je niet mee aan het onderzoek maar wil je er wel meer van weten? Stuur dan een e-mail en ik hou je op de hoogte.


17 oktober 2016

Op naar de 1000

Hoewel er inmiddels als 1170 mensen toe hebben toegezegd om mee te doen met het onderzoek heeft nog niet iedereen de vragenlijst ingevuld. Heb je een vragenlijst ontvangen maar nog niet ingevuld? Doe dit dan snel! Er zijn nog 18 ingevulde vragenlijsten nodig om de 1000 te halen.


8 juni 2016

1101 deelnemers

Inmiddels doen er 1101 deelnemers mee aan het onderzoek naar vogelliefhebbers. Heb je de vragen ontvangen maar nog niet ingevuld: dat kan nog steeds.


12 maart 2016

1000e deelnemer

Op zaterdag 12 maart hebben we de 1000e deelnemer voor het onderzoek mogen verwelkomen! Komend voorjaar gaat het onderzoek nog door en hopen we nog een aantal vogelliefhebbers te ontmoeten op verschillende plaatsen in Nederland bij verschillende gelegenheden. Om zo een divers aantal deelnemers te kunnen bereiken.

 

 

Op dit moment wordt er gewerkt aan een boek over vogelaars!

Boek Vogelaars (nooit) uitgevogeld Stand voor het onderzoek op het vogelfestival Onderzoek deelnemer met nummer Onderzoek deelnemer met nummer

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies