Onderzoek naar vogelaars

Boek: Vogelaars (nooit) uitgevogeld

Op deze pagina staat meer informatie over het boek/onderzoek, meteen bestellen? Dat kan hier.

Inkijkexemplaar
Klik hier voor een indruk

Het boek in het kort

 • prijs: € 22,50
 • 216 pagina's
 • 21 x 17 cm, paperback
 • resultaten van onderzoek naar vogelaars; 1004 deelnemers
 • verwerkt in grafieken, infographics en citaten
 • plus foto's van bijna alle deelnemers, beeldvorming!
 • aan elkaar gekletst met eigen ervaringen en indrukken door Debby
 • met ook 27,5 type vogelaars aan het woord
 • tips bij elk type om dit zelf ook te doen
 • vergelijk vogelaars met gewone mensen
 • met dank aan KNNV Uitgeverij

Met gratis ansichtkaart
Bestel bij voorkeur via deze website, dan houdt de schrijver er een paar € extra aan over. Maar via de KNNV uitgeverij of je lokale boekhandel kan het boek ook worden besteld. 
Via deze website ontvang je als dank ook een ansichtkaart bij het boek (afbeelding hier onder), deze kun je versturen naar iemand die je kunt uitnodigen mee te gaan vogelen. Want het doel van het onderzoek/boek is onder andere het inspireren van vogelaars in de dop.

Verzenden of ophalen:
Ontvang het boek per post of haal deze af in Blokker, Driel, tijdens de excursies of bij andere gelegenheden zoals een presentatie.

Presentatie over het onderzoek
Binnenkort ga ik aan de slag met het samenstellen van een presentatie over het onderzoek en daarvoor heb ik al veel leuke ideeën. Heb je interesse? Op deze pagina zal ik benoemen als ik ergens wordt uitgenodigd. Wil je zelf een lezing organiseren? Neem dan contact op. Uiteraard neem ik steeds een stapeltje boeken mee.

Op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ook te volgen via Twitter, Facebook en Instagram.

Wil je het boek aankondigen in bijvoorbeeld een nieuwsbrief of blad van de vereniging? Dan stel ik dat uiteraard zeer op prijs. De afbeeldingen van de pagina 'inkijkexemplaar' kun je downloaden, stuur een e-mail als je een betere kwaliteit wilt ontvangen.

Recensies en andere aandacht

 • Fantastische recensie op Visdief.nl door Jako van Gorsel (12-4-2022)

Over het onderzoek

In augustus 2015 ben ik gestart met een onderzoek naar vogelaars. Een onderzoek om er achter te komen wie nu deze vogelaars zijn en hoe ze met de hobby vogels kijken om gaan. Een uit de hand gelopen hobbyproject en het onderzoek dat uiteindelijk ook leidde dit boek.

De indruk die een deel van de mensen lijkt (of leek?) te hebben is dat het vooral mannen zijn die naar vogels kijken, mannen in het groen met een baard. Mijn indruk is dat dit wel mee valt. Dat gaf het eerste idee om dit onderzoek te starten, om er achter te komen wat nu het ware vogelaars beeld is. Maar natuurlijk gaat het onderzoek verder dan dat.
En in de jaren dat ik werkte aan het onderzoek is vogels kijken populairder geworden dan ooit?

Dit onderzoek heeft zich gericht op alle vogel geïnteresseerden. De tuinvogelaars, vogeltellers, fotograferende vogelaars, de ornithologen, twitchers, kunstenaars en alles er tussenin.

Foto op nummer en een vragenlijst

Alle vogelaars die ik in die tijd heb ontmoet stelde ik dezelfde vraag: ben je een vogelaar en wil je mee doen aan het onderzoek? Dit tijdens lezingen, overal in het veld, de excursies die ik zelf organiseer, waar dan ook.

Het onderzoek bestond uit een digitale vragenlijst met 46 vragen. De vragen gaan bijvoorbeeld over hoe men in aanraking is gekomen met vogels kijken? Gaan vogelaars er alleen op uit of is het een sociale hobby? Lievelingsvogels? Hoe kijkt men naar vogels? Hoe vaak? Hoe schat je je eigen vogelkennis in? Wat heb je daar bij nodig? Wat vind je er leuk aan?

Het idee is ook dat als we bijvoorbeeld antwoord kunnen vinden op de vraag wat mensen aanzet om naar vogels te gaan kijken, we zo misschien wel nog meer vogelaars in de dop enthousiast kunnen maken voor deze hobby? Als er meer vogelaars zijn zorgt dit voor meer draagvlak voor natuurbescherming?

Ook maakte ik ter plekke een foto van de deelnemer, daarmee hebben we meteen een smoelenboek van honderden vogelaars. Hoe zien ze er nu echt uit..? Wie hebben er een baard? Hoeveel % is in het groen gekleed?

Uitkomsten delen

Ik geef niet meteen alle gegevens prijs, ik hoop natuurlijk dat iedereen geïnteresseerd is in het boek. Neem contact op als je de resultaten wilt gebruiken.


Tijdens de -digitale- Sovondag 2021 mocht ik in de boekenhoek onder leiding van wetenschapsjournalist Rob Buiter wat vertellen over het boek en onderzoek naar vogelaars, samen met Ton Eggenhuizen over zijn boek De Knobbelzwaan (een aanrader!).

Uitgekomen op
15 maart 2022

Boek Vogelaars (nooit) uitgevogeld Stand voor het onderzoek op het vogelfestival Pagina's uit het boek Onderzoek deelnemer met nummer

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies