U.K. Birdfair 2016 met Dutch Birding

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

17/10/2016

In Engeland hebben ze de Birdfair uitgevonden. Wat in Nederland nog niet helemaal wil lukken gebeurt in het Rutland Water Reserve bij Oakham al 28 jaar, een 3 daagse Birdfair met standhouders vanuit de hele wereld en waar elk jaar vele duizenden bezoekers op af komen.

We stappen woensdagavond 17 augustus 2016 in Hoek van Holland op de boot en settelen ons in de knusse kamer. De volgende ochtend zullen we aankomen in Engeland.

Het is al bijna donker bij vertrek en bij aankomst liggen we al in de haven voor het eerste licht dus er valt niet zo heel veel te vogelen vanaf de boot.

Maar we maken er meteen een compleet uitstapje van en bezoeken donderdag een leuk gebiedje aan de kust in North Norfolk.

Where??

Met links de nieuwe voorzitter van Dutch Birding: Remco Hofland.

Al 27 jaar is Dutch Birding met een stand aanwezig op de Birdfair. Dutch Birding heeft als doel het stimuleren van het bestuderen van in het wild levende vogels en het documenteren van bijzondere waarnemingen, daar hoort het blad Dutch Birding bij. Als vrijwilliger verkoop ik de advertenties en banners en daarom ga ik al een paar jaar mee naar de Engelse Birdfair om daar de adverteerders te ontmoeten.

Een deel van het Dutch Birding promo team: Jasmijn en Pieter.

Vele nieuwe contacten worden gelegd en oude aangehaald. We delen de stand met The Sound Approach; een groep vrienden die hele mooie boeken over vogelgeluiden maakt. Ben je daar in geïnteresseerd? Dan is het boek 'The Sound Approach to Birding' een aanrader.

Alle stands bevinden zich in grote tenten, dat is prettig als het regent, en dat is best warm als de zon schijnt, gelukkig was het dit jaar vooral droog en niet te zonnig.

Een echt festival mét de bijbehorende toiletten.

De food corner heeft elk jaar meer keuze, maar echt lekker is het nog niet helaas.

Gelukkig ontdekten we een dag later een nieuwe tent met veel meer verse keuze, een bakker, verse sappen, een kaasboer en taartjes!

Op weg van de Birdfair naar het dorpje Uppingham waar we eten, stoppen we bij een mooi vogelpunt. Hier kijk je uit op het nest van een visarend.

We hebben geluk, ze zijn thuis! We zien drie vogels en de geringde visarend met kleurring nummer 33 heeft een flinke vis gevangen, we denken een forel?

Elk Engels dorpje is weer prachtig.

We drinken wat bij de pub en overal kom je vogelaars tegen. 

We hebben geluk, onderweg naar ons hotel zit er een bosuil op een verkeersbord.

In januari dit jaar streek er een roodkeelnachtegaal neer in een tuin in Hoogwoud, voor het eerst was deze vogel te zien in Nederland. Ook veel buitenlandse vogelaars kwamen naar ons land om de vogel te zien. De T-shirts die we mee hadden bleken een heel goed idee van Marten en waren al snel uitverkocht. Rechts op de foto een van de vogelaars met haar eigen foto van de vogel. 

Aan het werk, in gesprek met Steve van Sunbird, een van de adverteerders in Dutch Birding. 

De Birdfair is ook een goede plek om allerlei ideetjes op te doen, zoals deze veren quiz, plaats de juiste naam bij de juiste veer.

Behalve over vogels zijn er ook stands met vele andere thema's, op de spinnenstand leerden we het verschil tussen vrouw en man van de 'gewone huisspin', wanneer je naar de monddelen (Cheliceren) kijkt, daar waar de spin mee eet, dan heeft de linker bokshandschoenen, dat is de man, en de rechter heeft deze niet: een vrouwtje! 

Het leuke aan de Birdfair is dat er behalve natuurorganisaties ook allerlei mensen zijn die net als ik een bedrijfje proberen op te bouwen rond vogels kijken. Veel reisorganisaties, kunst, boeken en tijdschriften maar ook elk jaar weer leuke nieuwe dingen. Zoals Wunderbird, een stel vogelaars die kleding zijn gaan maken met vakjes waar je je kijker in kan laten hangen en extra stof op de schouders om je telescoop te dragen :-).

En een heel gaaf project van WWT (Wildfowl and Wetlands Trust) die de trek van de kleine zwanen volgen met een deltavlieger. Als het goed is komen ze binnenkort ook over Nederland..

 

Virtual reality op de Birdfair..

Een van de hoogtepunten is natuurlijk de kunsthal. Originele werken maar gelukkig ook limited edition prints die nog een beetje te betalen zijn. 

Deze is mee naar huis gegaan, goudvinken door Mike Langman.

James heeft een prachtig werk van Darren Woodhead gekocht, een aquarel met één bladkoning. Een beeld om bij weg te dromen en past helemaal in deze tijd van het jaar.

Natuurlijk mag een groepsfoto niet ontbreken :-)

De U.K. Birdfair 2017 is van 18-20 augustus 2017

 

Wil je automatisch een bericht ontvangen als er een nieuw blog geplaatst wordt?

Deel

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies