Najaar; vogeltrek! Westkapelle, Eltenberg, Vlieland, Texel en de Maasvlakte.
Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog
01/11/2016
Het najaar, voor vogelaars een fantastische tijd vanwege de vogeltrek en grote aantallen vogels die nu te zien zijn. Plaatsen die de ene dag leeg zijn kunnen de volgende dag ineens vol met net gearriveerde vogels zitten. Het is ook een spannende tijd omdat er altijd zeldzame soorten kunnen opduiken. In dit blog mijn najaar vogels kijken en de verschillende dingen die je kunt doen.
Westkapelle: zeetrek
De meeste zeevogels zien we normaal niet, ze vliegen ver weg op de Noordzee, maar als de juiste plek en de omstandigheden goed zijn (windrichting, sterkte en natuurlijk de juiste tijd van het jaar), dan kun je geluk hebben en worden de vogels meer naar land geblazen. Voor Westkapelle is er een Noord-Westen wind nodig. Af en toe een bui kan ook helpen, dan hebben de vogels minder zicht en vliegen ze wat dichter bij de kust om zich mogelijk te oriënteren.
Er vliegen een paar grote groepen lepelaars langs, op weg naar waar?
Het leuke van trektellen, je gaat lekker zitten met wat te eten en drinken, warme kleding en de vogels komen vanzelf langs (of niet). De vogels die je ziet hebben een heel andere betekenis, ze vliegen niet zo maar langs maar elke vogel is onderweg, 'op trek'.
Door heel Nederland zijn verschillende trektelposten waar vogeltrek al vele jaren geteld wordt, waarnemingen kunnen worden ingevuld op www.trektellen.nl. Dit zijn de vogels die we zagen:
Eltenberg: roofvogeltrek
Vlak over de grens in Duitsland is er een trektelpost waar je mooie roofvogeltrek kunt zien. Ook hier heb je weer de juiste weersomstandigheden nodig. We kijken uit op een stuwwal, roofvogels maken gebruik van de thermiek die ontstaat door deze stuwwal en komen hier samen.
Het blijkt een enorm goede dag. We tellen 8 soorten roofvogels, maar liefst 277 buizerds komen deze dag over de telpost. We zien in 15 minuten zelfs 117 buizerds. De vogels vormen in de thermiek groepen 'bellen' met soms enkele tientallen vogels die tegelijk gebruik maken van de opstijgende warme lucht om zo hoogte te maken, wanneer ze al cirkelend een hoog punt hebben bereikt zeilen ze verder. Een energiezuinige manier van vliegen.
Deception Tours Vlieland: zangvogeltrek en meer
In het najaar bezoeken we ook altijd de Waddeneilanden, bij voorkeur Vlieland. Het leuke van Vlieland is dat het niet zo groot is en je de meeste plekken kunt bereiken op de fiets. De eilanden zijn natuurlijk bijzonder goede locaties om de vogeltrek te beleven, elk bezoek is weer anders en het is er altijd gezellig!
Om elkaar op de hoogte te houden van bijzondere waarnemingen maakt Leo (links) een appgroep en iedereen die op het eiland is kan zich melden. Het moderne vogelen. Zo kunnen bijzondere soorten meteen mét locatie doorgegeven worden aan elkaar.
Na 1,5 uur varen staat iedereen klaar om van boord te gaan. De spanning is op de gezichten af te lezen :-)
Maar natuurlijk moet er ook inkopen worden gedaan in de plaatselijke supermarkt. 'Gewone mensen' kijken op van de apparatuur die sommige vogelaars meedragen.
Wie op Vlieland is geweest kent vast de leuke veldjes aan het einde van het dorp. Een hoogwatervluchtplaats voor veel soorten meeuwen; stormmeeuwen en kokmeeuwen. En we zien onze eerste rotganzen! Mijn persoonlijke doelsoorten zijn de net aangekomen trekvogels die ik nog niet gezien heb dit najaar, om te beginnen: kramsvogel, keep, beflijster, bladkoning..
Ongeveer 1 km verder hebben we alle doelsoorten al gezien. Het eiland blijkt bomvol vogels te zitten, er zijn ontzettend veel lijsters: zanglijsters, koperwieken en kramsvogels. Op de foto niet te zien maar de struiken zitten vol!
Een filmpje gemaakt door de verrekijker geeft een beetje een indruk van het aantal lijsters. Maar met een hartslag is het moeilijk stil houden. Ik moet misschien maar eens kijken naar een stabieler digiscoop setje.
Ook de goudhaantjes zijn gearriveerd, er zitten er ontzettend veel. Met veel dank aan de vogelfoto's van Wietze Janse
Helemaal bont maakten de roodborsten het, werkelijk overal zagen we ze, en ze zijn ook prachtig, kijk 'm shinen. Foto gemaakt door Herman Bouman.
Door het mooie weer en de late egelnesten en de droogte? zagen we meerdere jonge egeltjes overdag rondscharrelen. Deze leek ons te klein om op gewicht te komen voor de winterslaap en we hebben 'm naar de opvang gebracht.
Net voor de bui arriveren we bij het posthuys voor de lunch, de helft van het terras zit vol vogelaars. Vogels kijken levert de hotels en restaurants veel klanten op. En elk jaar weer komen vogelaars vele weekenden terug.
Kauw eet wesp, foto door Wietze Janse.
Dan krijgen we een melding van een 'spannende tapuit', het is een lichter gekleurde tapuit met wat kenmerken van de zeldzame seebohms tapuit. Wat doe je dan als moderne vogelaar; poep verzamelen voor DNA onderzoek, zie de pijl waar Eddy juist het sample veilig stelt.
Van links naar rechts, James, Eddy en Nils speculeren na, in de linker hand van Eddy dé DNA.
Het leuke aan al die uitstapjes, zijn ook de vele restaurantjes die we bezoeken. Jasmijn, Gert, Wietze en Rommert.
25 jaar geleden besloot een aantal vogelaars (Hans, Leo en Ferry) om te gaan vogelen op Vlieland, elk jaar worden er nu 3 weekenden geprikt in het najaar en een in het voorjaar: de Deception Tours. Om het 25 jarig bestaan te vieren zijn er stickers gemaakt en kreeg iedereen een trui gesponsord door de locaties waar we vaak verblijven: Hotelletje de Veerman, restaurant de Dining, en restaurant Puur Vlieland/Café Tante Pé.
Links de sticker en rechts ontbijt in het verbouwde Hotelletje de Veerman (een aanrader!) in onze nieuwe trui. De verwachting is dat de stickers weer overal ter wereld zullen opduiken..
Wij gaan sinds een paar jaar mee naar Vlieland, en we horen vele verhalen over de voorgaande jaren. Over dat je vroeger met geluk één bladkoning zag, dit weekend waren er tientallen. Interessante veranderingen. Op de foto een bladkoning door Wietze Janse.
Een kruisbek, foto door Wietze Janse.
Vogelgeluiden afspelen om vogels te lokken vind ik niet zo netjes. Vogels denken onterecht met een soortgenoot te maken te hebben en worden verstoord.
Pishing is denk ik anders. Je maakt dan zelf een pssssss psssssss geluid en vaak gebeurt er niks maar soms komen vogels nieuwsgierig kijken. James is er heel goed in en de goudhaantjes werden erg enthousiast. De hoge tonen die je hoort zijn goudhaantjes die boven ons hoofd komen kijken.
Wat een geluk: een tamme kastanje boom in het bos met kastanjes om thuis te poffen.
Wat minder geluk, een dikke bui terwijl we midden in het bos liepen, regenjassen en paraplu's nog in de fietstas ver weg.
Zondag einde van de middag verlaten we het eiland weer. Gelukkig mogen we een week later alweer naar Texel.
Dutch Birding weekend Texel: zangvogeltrek en meer
Vrijdagavond arriveren we op het eiland en we kunnen meteen aanschuiven in restaurant de Robbenjager, de uitvalsbasis voor vogelaars op Texel.
v.l.n.r.: Anne Marie, ondergetekende, Jonathan, Wietze, Kester Freriks journalist van het NRC die voor zijn nieuwste boek komt meekijken dit weekend, Andy, Marc, Laurens, Jasmijn en Harvey.
Het gesprek van het weekend gaat natuurlijk over de bergheggenmus, Laurens, Jasmijn en Harvey bekijken het laatste nieuws. De bergheggenmus is de oostelijke versie van onze eigen heggenmus. Een extreem zeldzame vogel maar de laatste dagen worden er tientallen gemeld rond de Oostzee, ook al enkele in Engeland. De nieuwe meldingen komen steeds dichterbij Nederland..
De volgende ochtend hebben we een heuse fotoshoot voor een artikel over vogels kijken in het NRC omdat 1 november het nieuwe boek uit komt van schrijver Kester Freriks: 'Het nieuwe vogels kijken; Tweehonderd en meer zeldzame vogelsoorten in de Lage Landen'.
Dan krijgen we de melding dat er een woestijntapuit is gezien, natuurlijk gaan we even kijken.
De fotograaf ziet ook hier een leuk shot van Jasmijn haar oog in de telescoop, wie weet zien we die terug in de krant.
Dan krijgen we een melding van toch wel een heel leuk vogeltje, een blauwstaart! Een jonge vogel, 1e kalenderjaar (geboren dit jaar). Qua formaat lijkt ie wel wat op een roodborst maar dan met een blauwe staart en oranje flanken. In zomerkleed zijn de veren die nu bruin zijn zelfs helemaal blauw.
Omdat de logeerbedden bij mijn oom en tante bezet waren slapen we nu eens in een bij B&B: 'Beds for Birders', als vogelaar kun je hier slapen en meteen alle informatie krijgen die je nodig hebt als je het eiland bezoekt. Nog een aanrader!
In onze kamer hangt zelfs een tekening van een bekende vogelaar die heel mooi blijkt te kunnen tekenen! Een grote pieper getekend door Ruud van Beusekom.
Het ontbijt zit in een handig en leuk gevuld trommeltje. Kun je zelf beslissen hoe vroeg je wilt vertrekken. Of gewoon wat later.
We vogelen een rondje in het dorp en lopen tegen een grote groep lijsters op een voetbalveld aan. Normaal heel schuw, hebben ze ons niet gezien in de bosjes of zijn ze misschien net aangekomen en te hongerig om te stoppen? Het zijn vooral koperwieken en kramsvogels.
Heel handig, we hebben vorige week op Vlieland James zijn 'pishing' opgenomen met de telefoon en proberen het ook op Texel uit.. Werkte best wel!
Op de zaterdagavond is daar het stampottenbuffet.
Dit Dutch Birding najaarsweekend is er zaterdagavond een Mybico (Mystery Bird Competition), iedereen kan mee doen: 20 vogelsoorten op de juiste naam brengen. Natuurlijk staan niet alle vogels even duidelijk op de foto, maar er is altijd genoeg te zien om te vogel op naam de kunnen brengen. Maar dat valt toch nog niet mee.
Daarna volgt de uitslag en uitleg, een paarse strandloper op deze foto.
Uiteindelijk wint Nils van Duivendijk, onder de pseudoniem Slin van Tortelbrug :-) de quiz en wint uit handen van Diederik een Opticron verrekijker! (foto: Marc Plomp)
Een laatste foto op de veerboot, we verlaten het eiland zonder bergheggenmus..
Maasvlakte: bergheggenmus
Inmiddels zijn er al 148 (!) bergheggenmussen gevonden, het kaartje van Dutch Birding word dagelijks aangevuld en jawel, vanaf vrijdag 21 oktober staat er ook een mooie stip in Nederland. We konden niet achterblijven.
Op de Maasvlakte vond Jurriën van Deijk de eerste bergheggenmus van Nederland.
Natuurlijk zijn we gaan kijken en met succes!
Wat een prachtig vogeltje. Als een muis foeragerend door de greppel maar wel heel mooi te bekijken. Een dag later was de vogel alweer verdwenen. Met dank aan de foto van Harvey van Diek.
In de greppel voor ons zat de vogel. Met rechts een blije ontdekker en heel veel vogelaars met hem.
Ook Arnoud maakte mooie plaatjes, en wij weer van zijn plaatjes.
In Paviljoen Stormvogel vieren we de mooie soort die we hebben gezien!
v.l.n.r. ondergetekende, Peter, Truus, Anne Marie, Arnoud, Harvey, Jasmijn en Arnold.
Wil je automatisch een bericht ontvangen als er een nieuw blog geplaatst wordt?