De eerste Wadden excursie

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

17/07/2016

In dit blog zie je een verslag van onze aller eerste waddenexcursie.

De boot ligt een dag eerder al afgemeerd in de Waddenhaven van Den Oever, het weer is grijs en grauw. Op de excursiedag zelf is het gelukkig een echte zomerse dag.

Als iedereen de boot heeft gevonden beginnen we met het voorstellen van de bemanning en vogelgidsen. 

Vanuit de Waddenhaven varen we het wad op, rechts boven de Stevinsluizen, het begin van de Afsluitdijk.

We varen langs de banaan, hier zit onder andere een kolonie lepelaars die we mooi kunnen bekijken.

De lepelaars hebben al grote jongen waarvan er al veel vliegvlug zijn.

Een aantal vogels zijn ook geringd, we lezen er twee af die we melden bij de Werkgroep Lepelaar.

De vogel van de linker foto heeft twee kleurringen met inscriptie en is 20 juni 2006 geringd op Vlieland als nestjong. Sinds die tijd is de vogel 18 keer gemeld door verschillende mensen.

Een paar leuke meldingen: augustus 2007 is de vogel in Cadiz, Spanje afgelezen. Hij bezoekt in verschillende jaren het Lauwersmeer, Den Helder en Texel. September 2009 zit hij in Gironde, Frankrijk, oktober 2010 weer een melding uit Spanje. De laatste melding was van mei 2015: Ameland. En vandaag, 17 juli 2016 zien we 'm op de banaan, in Den Oever tijdens de excursie.

De lepelaar op de rechter foto heeft een kleurring combinatie met verschillende kleuren en is in totaal 22 keer gezien en doorgegeven aan de werkgroep. Deze vogel is 17 juni 2009 geboren op de banaan en daar geringd. Na een paar waarnemingen in de regio dat jaar word de vogel pas weer in maart 2013 in Spanje afgelezen. Anderhalve maand later is ie terug in Den Oever. In september zit hij alweer in Cadiz, Spanje en in december in de Algarve in Portugal. Vorige maand is de vogel voor het laatst gezien in Den Oever en vandaag dus weer op de banaan.

Meer weten? Download een artikel (PDF) uit Vogels over het lepelaar project.

Kom je zelf een ring tegen? Stuur je waarneming, het liefst met foto dan naar de werkgroep lepelaar.

Foto links James Lidster, foto rechts Jan Gerhardus

Een Google Maps kaartje dat de naam van 'de banaan' verklaard, je ziet met een satelliet de wit gepoepte stenen vanuit de ruimte.

Aan de andere kant zien we foeragerende lepelaars op het wad, tussen de grutto's, rosse grutto's, tureluurs, scholeksters, kokmeeuwen en wulpen.

Een impressie:

Tussen de zeilen komt een 'huismoeder' tevoorschijn, een nachtvlinder.

We zien diverse groepen bergeenden onderweg, de vogels verzamelen zich om hun veren te ruien op het wad.

We varen door de stroomgeul van het Amsteldiep en varen de Schuttevaer tegen de wadplaat van het Balgzand vast. We vallen deels droog en blijven hier liggen tot dat het weer vloed wordt.

Al snel trekken de scholeksters zich niks meer van ons aan en komen dichterbij. Nauwkeurig word alles met lange snavel onderzocht en hebben ze tussendoor ook nog de tijd om luid van zich te laten horen.

Zo ver we kunnen kijken zien we scholeksters! Met hier en daar een kokmeeuw, op de achtergrond vaart de veerboot naar Texel.

Een close-up van het wad waar de scholeksters foerageren met veel opengebroken kokkels.

De lunch, met soep vooraf, broodjes, fruit en muesli toe. Een zo veel mogelijk biologische lunch aangevuld met streekproducten en tegenwoordig ook producten uit Gerda's eigen tuin. 

Een kleine mantelmeeuw heeft de lunch snel in de gaten en laat zich van dichtbij bekijken.

We komen weer los en kunnen weer varen.

Natuurlijk ook vandaag een presentatie bij het thema. Jonna van Ulzen werkt voor Vogelbescherming Nederland aan het project 'Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen'. 

Jonna vertelt over het Waddengebied en waarom Vogelbescherming samen met een aantal partners dit project is gestart. Ze vertelt over het belang van zogenaamde HVP's; Hoogwater Vlucht Plaatsen. Gebieden waar vogels bij vloed kunnen rusten en niet gestoord worden. 

De rode lijn is de route die we gevaren hebben. 

Alle opvarenden bedankt voor jullie komst. Jonna bedankt voor de interessante presentatie. Jasmijn, James, Ofra en Ger bedankt voor het mee gidsen deze zonnige dag.

 

Na afloop brengen we nog een bezoekje aan de Balgzandpolder, daar staat een mooi vogel kijkscherm. Het is vloed en een groep lepelaars, scholeksters en tureluurs gebruikt deze polder als HVP: Hoogwater Vlucht Plaats. Op de foto ook weer diverse lepelaars met ringen.

Wanneer een bruine kiekendief langs komt vliegen de tureluurs op en komen vlak voor het kijkscherm zitten. Weten ze dat ze zo vlak voor het scherm veilig zijn voor de kiekendief?

Een filmpje van de lepelaars van de Balgzandpolder:

 

Wil je automatisch een bericht ontvangen als er een nieuw blog geplaatst wordt?

Deel

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies