Verzamel blog mei

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

20/05/2016

In dit blog een verzameling aan vogelzaken van de afgelopen tijd.

14-22 mei, voor de Vogelbescherming zit ik in het team Nationale Vogelweek en organiseren wij een week lang vogels kijken op honderden plekken in Nederland. Na maanden voorbereiding ben ik trots op weer een zeer gevarieerd excursie programma. 

12 mei had ik de eer om in de Metro te staan, in het kader van de Vogelweek wilden ze weten waarom vogels kijken zo populair is tegenwoordig. 

Denk jij dat vogels kijken tegenwoordig ook populairder is? Hoe zal dat komen? Heb je daar een idee over dan hoor ik het graag. Dit onderwerp komt zeker terug in het onderzoek naar de hobby vogels kijken waar ik op dit moment aan werk.

Op 7 en 8 mei waren we op vogeleiland Texel voor het Dutch Birding voorjaarsweekend. Elk voor- en najaar organiseert Dutch Birding een weekend met behalve vogels kijken ook een leuk avondprogramma in het Eierlandsche om elkaar te ontmoeten. Het najaarsweekend vindt plaats van 14 t/m 17 oktober 2016.

Overdag is restaurant de Robbenjager dé plek om elkaar te ontmoeten.

We zijn vaak op Texel om vogels te kijken, dit keer met warmer weer.

Onze vaste slaapplaats op Texel is bij mijn oom en tante en huismeeuw Kaka.

Op de terugweg naar huis nemen we als het even kan een kijkje bij het scherm aan de Balgzandpolder (Oostoeverweg, Den Helder). Ook dit keer weer een mooie stop met meer dan 450 scholeksters. We hebben twee geringde vogels kunnen aflezen.

De kleurringen heb ik ingevoerd op www.wadertrack.nl, de scholekster op de foto is in mei 2014 in Friesland geringd, een tweede vogel kwam van Wieringen en is daar in mei 2013 geringd als pul.

Op het dak van het bedrijf van mijn vader waar ik momenteel mijn kantoor heb broedt al vele jaren een scholekster. Felle vogels en ze houden alles en iedereen in de gaten. Helaas zonder veel succes, na een sprong van het dak komen de kuikens terecht op een te druk industrieterrein zonder veilige bermen.

In supermarkt Deen kwam ik de volgende grappige productomschrijving tegen :-).

Pulletjes project

Het gaat niet zo goed met de wilde eend, daarom lopen er nu diverse onderzoeken om er achter te komen waarom de aantallen achteruit gaan. Het gekke is, met de krakeend gaat het daarintegen juist heel goed. 

Iedereen kan helpen, zie je namelijk een wilde eend met jongen, voer deze dan in op www.waarneming.nl, het liefst met foto, ook al is deze van lage kwaliteit.

Een eerbetoon aan de vogel in de kunst

Op 6 locaties loopt er een tentoonstelling waarbij meer dan 100 vogelkunstenaars hun werk presenteren. 

Ik ben nog niet geweest maar hoop nog een aantal locaties te kunnen bezoeken. Eerder zag ik twee werken hangen bij Vogelbescherming, links van Anne Schumacher en rechts een borduurwerk gecombineerd met een geprepareerd deel van een pimpelmees van Christel Verdaasdonk, beide nu te zien in slot Zeist.

19 mei, de Kreupel op TV 

Boswachter Marieke van het TV programma Binnenste Buiten bezocht met boswachter Leon Kelder het eiland voor een reportage. Te zien op uitzending gemist (vanaf 8min19).

Eerder telden we er de kokmeeuwen, we vinden er regelmatig flessenpost, deze mooie combinatie had ik nog niet eerder gezien. Een brandnetel groeit in de fles half begraven in de grond.

Tuinvogels

Een paar plaatjes uit de tuin, een houtduif eet blij van de knoppen van de sleedoorn.

De jonge spreeuwen zijn uitgevlogen!

Een ekster vergadering van zo'n 11 eksters, wie daar meer over weet mag het vertellen? Waarom komen ze zo samen? Het leek alsof er een groepje was wat even werd bezocht door verschillende paartjes uit de omgeving, maar allemaal heel gemoedelijk.

In maart bezocht ik samen met Ofra een van de 'Trouw duurzame top 100' avonden, een programmareeks in Pakhuis de Zwijger met verschillende thema's rond duurzaamheid. Leuk om de verschillende visies te horen van de sprekers.

Enige tijd terug gaf Alexander Reeuwijk een lezing bij Vogelwerkgroep Alkmaar, een leuk verhaal met een net even andere kijk op paradijsvogels.

Hij vertelde over het gebruik van de veren, vroeger, maar ook nu nog in de film Sex And The City. En inderdaad, via YouTube is een paradijsvogel in de sluier van Carrie verwerkt als haar 'something blue'. 

Ik merk regelmatig dat mensen wat terughoudend zijn in het vogelen en daarbij aangeven dat ze 'niet zoveel' weten. Daarom als laatste een mooie uitspraak van beroepsvogelaar en natuurboeken schrijver Kenn Kaufman.

(Op de tekening een bruine lijster)

 

Wil je automatisch een bericht ontvangen als er een nieuw blog geplaatst wordt?

Deel

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies