De eerste Texel Big Day

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

21/06/2017

(klik hier als je automatisch een bericht wilt ontvangen over het volgende blog)

Op 6 mei 2017 vond de eerste Texel Big Day plaats, samen met een leuk team heb ik deze dag mogen organiseren. De Texel Big Day van 2018 zal worden georganiseerd op zaterdag 12 mei.

Nationaal Park Duinen van Texel, Vogelinformatiecentrum Texel en Vogelbescherming Nederland hebben het initiatief genomen voor deze dag om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede doel: strandbroeders.

Deze Big Day werd gehouden tijdens het Wadden Vogelfestival op Texel, waarbij er het hele weekend activiteiten werden georganiseerd voor vogelaars en natuurliefhebbers. Ook was de Big Day de aftrap van de Nationale Vogelweek. In een heuse 'aftermovie' krijg je een mooie indruk:

Tijdens deze Big Day proberen teams van vogelaars in 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op Texel. De start is vrijdagnacht om 00.00 uur, de finish 24 uur later. 

Alle teams en losse deelnemers konden zich aanmelden en mee doen, maar dit was niet helemaal vrijblijvend, het was de bedoeling dat alle teams ook geld inzamelden voor het goede doel.

Ook leuk, teams strijden niet alleen tegen elkaar maar ook met elkaar, bijzondere meldingen moeten worden gedeeld in de appgroep, wegafsluitingen gemeld, enz. Zo maakten we er ook een sociaal evenement van met veel gezelligheid.

Daarbij geeft de organisatie advies over waar je bijvoorbeeld bepaalde soorten kan vinden en goede vogelplekken, deze Texel Big Day is ook bedoeld voor minder ervaren vogelaars.

Er waren twee categorieën om te winnen: Beste Fondsenwervers 2017 en Meeste Soorten 2017:

Het goede doel: strandbroeders

Texel heeft ruim 24 km strand dat intensief wordt gebruikt door allerlei vormen van recreatie. Door deze druk komt er minder ruimte voor schaarse en zeldzame broedvogels zoals bontbekplevier, strandplevier, dwergsterns en noordse sterns. Delen van het strand waar deze vogels nog tot broeden komen, worden gedurende de broedtijd al afgezet. Maar goede voorlichting aan het brede publiek ontbreekt grotendeels. Het geld dat werd ingezameld, wordt besteed aan betere afzettingen én aan de broodnodige voorlichting: waarom moeten honden aangelijnd bij die gebieden? En waarom mag er tijdelijk niet gerecreëerd worden?

Deze animatie beeld het probleem en de oplossing mooi uit:

Strandplevier. Foto: AGAMI, Marc Guyt, alleen deze foto is niet tijdens de Texel Big Day gemaakt.

En een van de andere doelsoorten voor het goede doel is de dwergstern. Foto: Wietze Janse.

Met 24 uur vogelen willen we ook laten zien hoeveel diversiteit er is aan soorten en daarmee dat Texel een waardevol vogeleiland is.

We roepen alle teams en belangstellenden op om voor en tijdens de Texel Big Day berichten te plaatsen op bijvoorbeeld Facebook. Hiervoor heeft Marc Plomp een aantal mooie filmpjes gemaakt om te delen.

Het toegestane vervoer tijdens deze 24 uur: lopend, op de fiets of e-bike! Van der Linde fietsverhuur heeft de e-bikes gesponsord.

Dan is vrijdagavond om 00:00 uur de start. Teams bepalen zelf de strategie, meteen vertrekken, of nog een paar uur slapen. Op het gehoor kun je gedurende de nacht al veel soorten waarnemen.

Team Rock around the Clock.

Team The Dutch Knights

Vogels kijken tijdens een Big Day is heel anders, welke keuzes maak je? Rij je snel naar de visarend die net is gezien? Of hou je je aan je strategie. Elke soort, heel bijzonder of minder zeldzaam telt immers maar als 1. Foto: Wietze Janse.

Team Birding Breaks Bikers

Team Birding by Jizz, met rechts hulp in het veld van Vincent Stork. In de avonden gaf Vincent o.a. een presentatie voor de teams met tips voor tijdens deze Big Day. Foto: Harvey van Diek.

Team Dutch Birders. Foto: Harvey van Diek.

Team The Dutch Knights, ook bij daglicht nog steeds opgewekt. Foto: Harvey van Diek.

Team Vivara Pro. Foto: Harvey van Diek.

Team Dwaalgasten. Foto: Harvey van Diek.

Team Jonge Hondjes. Foto: Mark Collier.

Teams voeren alle soorten die ze waarnemen online in op Waarneming.nl. Op een speciale Big Day pagina kan iedereen de teams live volgen. Heel spannend om teams te volgen. Je kan bijvoorbeeld zien welke soorten een team nog moet zien en ze hierbij helpen. Want alle hulp is toegestaan.

Maar om het tot het eind spannend te houden hebben we er voor gekozen om vanaf 18u de totalen op verborgen te zetten, wel was zichtbaar welke soorten er maar door één team waren gezien en waarop je dus nog een verschil kon maken.

De pelikaan was weg maar wel trof het team van Marc Guyt, tevens mede organisator en inspirator van deze Big Day, even later een van de soorten waarvoor het goede doel bedoeld is: de strandplevier.

Team Jonge Hondjes komt op krachten tijdens het snackbuffet in het Eierlandsche huis.

Zaterdagavond uiterlijk 00:00 komen de teams een voor een binnen, na 24 uur samen vogelen en fietsen, wel wat vermoeid :-).

Juryleden Ruud van Beusekom, Arjan van Egmond en Marc Plomp (hier boven op de foto rechtsonder) beginnen meteen met het beoordelen van alle waarnemingen en opgehaalde bedragen om de winnaars te bepalen.

Zondagochtend, de prijsuitreiking! We hebben 3 cheques om uit te rijken.. 

Na een goede? nacht slapen verzamelen alle teams, organisatie én fans zich in restaurant De Robbenjager voor de uitreiking. Arjan van Egmond presenteert deze ochtend met mooie woorden.

Monica Ralling van het Nationaal Park de Duinen van Texel rijkt de prijzen uit: Team Rock Around the Clock wint de categorie Meeste Soorten 2017 en Folkert Jan Hoogstra, Jeroen Breidenbach en Gijs Baller zien en horen 149 verschillende soorten! Foto: Harvey van Diek.

Natuurlijk is de uitslag ook nu nog te bekijken op de pagina van waarneming.nl, met ook van elk team een animatie van de afgelegde route.

Team Birding by Jizz wint de categorie Beste Fundraisers 2017: Steven Wytema, Vera Wiarda en Mieke Kranstauber zamelden maar liefst € 1.145,- in voor het goede doel! Foto: Harvey van Diek.

Nog het vermelden waard: Koen Stork, Jarne Kompier, Thomas Avila Lutke Schipholt en Tim Schipper van Team Jonge Hondjes worden in beide categorieën tweede!

De totaal opbrengst voor het goede doel, dit zijn de bedragen die de teams hebben opgehaald, de bedragen van de sponsors én de bedragen van de excursies van het Vogelinformatiecentrum tijdens het Wadden Vogelfestival: € 6.500,-! Door Monica overhandigd aan Han Brezet van Stichting Texel Vogeleiland. Foto: Harvey van Diek.

Samen met Marc Guyt ontvang ik een dankwoord door Marc Plomp voor de organisatie :-). Foto: James Lidster

Texel Big Day 2017, alle deelnemers bedankt!

Wil je zelf ook meedoen in 2018? Of bijdragen als sponsor? Stuur dan een e-mail naar: bigday@npduinenvantexel.nl.
Volg ons op facebook: www.facebook.com/TexelBigDay
En op Twitter: twitter.com/TexelBigDay

De website voor 2018 volgt, daar wordt nog aan gewerkt.

Foto: Harvey van Diek.

Met grote dank aan de sponsors:

 

 

(klik hier als je automatisch een bericht wilt ontvangen over het volgende blog)

Deel

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies