Waddenzee excursie vanaf Den Oever

Met kolonie lepelaars op 'de banaan'

Ervaar de Waddenzee per zeilende vogelhut, we gaan 'met de kop op de plaat' en met speciale aandacht voor de lepelaars van dit gebied.

Lees hier ons corona protocol

Het heeft even geduurd vanwege corona, maar we zetten ‘m eindelijk weer op het programma, de vogelexcursie op het wad.

We gaan aan boord van de Schuttevaer in de haven van Den Oever. Nadat we de haven zijn uitgevaren bekijken we eerst de lepelaar kolonie op de 'banaan', een van de strekdammen net buiten de haven. Naar verwachting zijn de lepelaars gestart aan hun broedseizoen. Natuurlijk letten we ook op of er geringde vogels bij zijn, de vorige excursie troffen we verschillende geringde vogels waarvan je na afloop de meldingen ontvangt.

Foerageren doen de lepelaars onder andere op het wad, ook daar hopen we deze vogels, en andere soorten te treffen.

De excursie houdt rekening met het tij, als we het wad op varen is het ongeveer 2-3u voor laag water.

We hijsen de zeilen en zetten al vogelend koers richting het Amsteldiep. Daar varen we 'met de kop op de plaat', dat is net even anders dan 'droogvallen', waarbij het schip helemaal droog komt te liggen. Dit is een tussenweg die wat minder tijd kost, want we gaan vooral voor het vogels kijken. We blijven aan boord om de vogels niet te verstoren.

Onderweg verwachten we allerlei soorten vogels die gebruik maken van het wad. Soorten eenden, meeuwen visdieven en visdieven en grote sterns en meerdere soorten steltlopers zoals scholekster, kluut, bontbekplevier, rosse grutto en tureluur. Natuurlijk kijken we ook uit naar zeehonden.

Als we weer los zijn gekomen zetten we weer koers richting de haven van Den Oever. Zijn er nu het hoog water is meer of minder lepelaars in de kolonie? Op de terugweg is er soep met een broodje aan boord.

Onderweg zijn er gidsen aan boord die wijzen op de vogels die er te zien zijn. Voorheen organiseerden we ook een presentatie passend bij dit thema aan boord. Dit doen we vanwege de corona maatregelen nu nog niet.

Verrekijker lenen

Heb je zelf geen verrekijker? Geen probleem, we hebben 20 verrekijkers van het merk Bynolyt gekregen van het Vogelinformatiecentrum Texel. Deze kun je de hele excursie gebruiken en worden na afloop van elke excursie schoongemaakt.

Biologisch eten


Bij het ontvangst krijg je koffie of thee en op de terugweg is er soep met een broodje aan boord. Met groente uit de groententuin van de schippers in het seizoen zo lang de voorraad strekt.

Deze excursie start na lunchtijd. Aan de bar zijn -tegen betaling- allerlei drankjes te verkrijgen, zoals koffie en thee, fris, wijn, Skuumkoppe van de tap, een kruidenbitter Schuttevaertje en meer.

De soep is vegetarisch.

Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en vermeld ook even je telefoonnummer, dan kunnen we nog even bellen als we nog vragen hebben.

Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We zullen zoveel mogelijk zeilend de route afleggen. We zetten de motor aan als het echt niet anders kan.

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de (show) trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier werden voorheen ook de presentaties gehouden met een beamer en een scherm, deze zijn voor nu digitaal. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Let op: de voorwaarden van het protocol zijn -zolang de corona maatregelen gelden- van toepassing en deze worden aangepast aan de dan geldende maatregelen. Zie het protocol (link bovenaan de pagina).

 

Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvang je je volledige betaling terug.

De excursieprijs is inclusief de genoemde opties onder de prijs en exclusief de drankjes van de bar. Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar. Eigen meegebrachte consumpties zijn uiteraard geen enkel probleem. Neem vooral een waterflesje mee om bij te vullen.

Bij stevige wind komt het soms voor dat we de vaarroute moeten aanpassen. Een enkele keer kan het voorkomen dat we op bepaalde plekken niet kunnen bereiken (geld niet voor de Marker Wadden excursies).

Minder validen: bij twijfel stuur een e-mail naar debby@fogol.nl, en je krijgt een antwoord op maat. De doorgang om het schip op te komen is 70 cm. Er zijn de gebruikelijke waterkering/drempels maar ook veel goede zitplekken aan dek en binnen. De toiletten zijn een brede trap naar beneden en er zijn altijd veel opvarenden om op te steunen indien nodig. Als we van boord gaan bij een excursie lopen we tijdens de wandelingen nooit snel, daarvoor is er teveel te zien.

Omboeken: je kunt bijna altijd omboeken naar een andere datum.

Afmelding: je kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, je betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt. (In coronatijd kun je bij ziekteverschijnselen natuurlijk tot je de stijger op stapt annuleren en ontvang je het betaalde bedrag terug). 

Honden zijn niet toegestaan.

Foto's: er worden foto's gemaakt tijdens de excursie, vooral van de vogels, soms van de opvarenden. Die worden gebruikt om rond te mailen na afloop en gebruikt bij eventuele toekomstige excursies ter promotie. Van de opvarenden nooit zomaar deelnemers vol in beeld. Wil je liever niet op de foto? Geef dit dan even aan bij het aan boord gaan (bij Debby) of per e-mail.

za 30 apr 2022

Vertrek/terug

13:00 - +/-18:00u

Opstapplaats

Haven Den Oever

Boot

Zeilschip de Schuttevaer

Bereikbaarheid

Haven Den Oever, 10 minuten lopen vanaf busstation, gratis parkeren

Bestemming

Waddenzee

Kinderen

Tijdelijk geen aangepaste prijs

Deel

lepelaars, excursie Fogol Marker Wadden scholeksters, excursie Fogol Marker Wadden zeehonden, excursie Fogol Marker Wadden droogvallen, excursie Fogol Marker Wadden

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies