Waddenzee excursie, thema lepelaars

Met presentatie van Camilla Dreef

GEANNULEERD Ervaar de Waddenzee per zeilende vogelhut, we gaan 'met de kop op de plaat' en met speciale aandacht voor de lepelaars van dit gebied. Inclusief presentatie door lepelaar onderzoeker Camilla Dreef.

Met deze excursie extra aandacht voor de lepelaars die broeden op een van de strekdammen net buiten de haven van Den Oever. Foerageren doen de lepelaars onder andere op het wad, ook daar hopen we deze vogels, en vele andere soorten te treffen.

We gaan aan boord van de Schuttevaer in de haven van Den Oever. Na vertrek bekijken we de lepelaar kolonie op de 'banaan', een van de strekdammen. Naar verwachting zijn de lepelaars gestart aan hun broedseizoen, maar is de vegetatie nog laag genoeg om ze goed te kunnen bekijken. Natuurlijk letten we er ook op of er geringde vogels bij zijn, vorig jaar zagen we verschillende geringde vogels waarvan je na afloop de meldingen ontvangt.

De excursie houdt rekening met het tij, als we het wad op varen is het ongeveer 2-3u voor laag water, volgens het onderzoek van lepelaar onderzoeker Camilla Dreef het tijdstip waarop je de beste kansen hebt op foeragerende lepelaars.

We hijsen de zeilen en zetten al vogelend koers richting het Amsteldiep. Daar varen we 'met de kop op de plaat', dat is net even anders dan 'droogvallen', waarbij het schip helemaal droog komt te liggen. Dit is een tussenweg die wat minder tijd kost, want we gaan vooral voor het vogels kijken.

Onderweg verwachten we allerlei soorten vogels die gebruik maken van het wad. Soorten eenden, meeuwen visdieven en grote sterns en meerdere soorten steltlopers zoals scholekster, kluut, bontbekplevier, rosse grutto en tureluur. Natuurlijk kijken we ook uit naar de zeehonden.

Als we weer los zijn gekomen zetten we weer koers richting de haven van Den Oever. Zijn er nu het hoog water is meer of minder lepelaars in de kolonie? Op de terugweg is er soep met brood aan boord.

Onderweg zijn er gidsen aan boord die wijzen op de vogels die er te zien zijn. 

De foto's die naast en onder deze pagina staan zijn gemaakt tijdens de vorige Waddenzee excursies.

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


De lepelaar was ooit bijna verdwenen uit Nederland, maar ondertussen is het weer een algemene verschijning. Niet alleen op de waddeneilanden, maar ook op het vasteland ontstaan steeds meer nieuwe kolonies. Daar broeden ze zelfs in bomen langs drukke wegen. 

Aan boord vertelt Camilla over het succes van de lepelaar (of haar liefde voor de lepelaar...) en het onderzoek dat zij deed op Schiermonnikoog met GPS-rugzakjes en de kolonie bij Haarlem die ze nu volgt. 

Camilla Dreef (1989) is bioloog, vogelaar en ambassadeur van Vogelbescherming. Ze is bekend van tv-optredens, onder andere in BinnensteBuiten en In de ban van de Condor, en haar vlog over het Haringvliet. Daarnaast doet ze ecologisch onderzoek als zelfstandig ecoloog. In het weekend worden verrekijker en wandelschoenen ingeruild voor haar saxofoon en hakken, want dan staat ze op het podium met partyband The Night Flight. 

Camilla heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar bachelor Bèta-Gamma (major biologie en minor aardwetenschappen) startte ze aan haar master ecologie en evolutie. Tijdens haar studie werd de interesse gewerkt voor vogelonderzoek. Ze bestudeerd het gedrag van kleine mantelmeeuwen en lepelaars die ze kon volgens met GPS-rugzakjes. Niet veel later kocht ze een verrekijker. Tijdens haar stage bij Vogelbescherming combineerde ze onderzoek en bescherming. Na het afstuderen begon ze te werken als zelfstandig ecoloog. Ze wil onderzoek, natuurbescherming en mensen met elkaar verbinden en hoopt dat haar boek vol vogelverhalen daaraan bijdraagt.

Ook is ze schrijver van het kinderboek genaamd ‘kwie kwie kwie kwie kwie’ (ook leuk voor volwassenen). Een boek vol met persoonlijke verhalen over vogels kijken, vogelbescherming en onderzoek. De vogelwereld is voor iedereen en zit vol met verrassingen als je eenmaal weet hoe je ernaar moet kijken. Camilla neemt je mee op ontdekkingsreis en wie weet ontdek jij wel een vogelaar in jezelf! Natuurlijk heeft Camilla ook een stapeltje boeken mee; wie wil kan dat aan boord bij haar aanschaffen.

Biologisch eten


Deze excursie is inclusief soep en een broodje op de terugweg. 

Aan de bar zijn -tegen betaling- allerlei drankjes te verkrijgen, zoals koffie en thee, fris, wijn, Skuumkoppe van de tap, een kruidenbitter Schuttevaertje en meer.

De soep is vegetarisch.

Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en vermeld ook even je telefoonnummer, dan kunnen we nog even bellen als we nog vragen hebben.

Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

 

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We zullen zoveel mogelijk zeilend de route afleggen. We zetten de motor aan als het echt niet anders kan.

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvang je je volledige betaling terug.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor je begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is inclusief de genoemde opties onder de prijs en exclusief de drankjes van de bar. Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar. Eigen meegebrachte consumpties zijn uiteraard geen enkel probleem. Neem vooral een waterflesje mee om bij te vullen.

Bij stevige wind komt het soms voor dat we de vaarroute moeten aanpassen. Een enkele keer kan het voorkomen dat we op bepaalde plekken niet kunnen bereiken.

Minder validen: bij twijfel stuur een mail naar debby@fogol.nl, en je krijgt een antwoord op maat. De doorgang om het schip op te komen is 70 cm. Er zijn de gebruikelijke waterkering/drempels maar ook veel goede zitplekken aan dek en binnen. De toiletten zijn een brede trap naar beneden en er zijn altijd veel opvarenden om op te steunen indien nodig. Als we van boord gaan bij een excursie lopen we tijdens de wandelingen nooit snel, daarvoor is er teveel te zien.

Omboeken: je kunt bijna altijd omboeken naar een andere datum.

Afmelding: je kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, je betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

Honden zijn niet toegestaan.

Foto's: er worden foto's gemaakt tijdens de excursie, vooral van de vogels, deels van de opvarenden. Die worden gebruikt om rond te mailen na afloop en gebruikt bij eventuele toekomstige excursies ter promotie. Van de opvarenden nooit zomaar deelnemers vol in beeld. Wil je liever niet op de foto? Geef dit dan even aan bij het aan boord gaan (bij Debby).

za 23 mei 2020

Vertrek/terug

13:00 - +/-18:30u

Opstapplaats

Haven Den Oever

Boot

Zeilschip de Schuttevaer

Bereikbaarheid

Haven Den Oever, 10 minuten lopen vanaf busstation, gratis parkeren

Bestemming

Waddenzee

Blog excursie juli 2016

Deel

Lepelaarpaar, excursie Waddenzee Fogol Scholeksters, excursie Waddenzee Fogol Gewone zeehonden, excursie Waddenzee Fogol Presentatie lepelaars Camilla Dreef, excursie Waddenzee Fogol

Voorgenomen route

Voorgenomen route

Lepelaar kolonie

Lepelaar kolonie

Opstappen haven Den Oever

Opstappen haven Den Oever

Visdief

Visdief

Presentatie Camilla onderweg

Presentatie Camilla onderweg

Gewone zeehonden

Gewone zeehonden

Vissersboten haven Den Oever

Vissersboten haven Den Oever

Kleine mantelmeeuw

Kleine mantelmeeuw

Muurleeuwenbek in de haven

Muurleeuwenbek in de haven

Gewone zeehonden

Gewone zeehonden

Afsluitdijk achtergrond

Afsluitdijk achtergrond

Grauwe ganzen en lepelaars

Grauwe ganzen en lepelaars

Canadese ganzen

Canadese ganzen

Opstapplaats

Opstapplaats

kokmeeuw en kleine mantelmeeuw haven

kokmeeuw en kleine mantelmeeuw haven

Lepelaar kolonie strekdam

Lepelaar kolonie strekdam

Lepelaar kolonie

Lepelaar kolonie

Onderweg

Onderweg

Onderweg

Onderweg

Bergeenden

Bergeenden

Aalscholvers

Aalscholvers

Lepelaar met ringen

Lepelaar met ringen

Onderweg

Onderweg

Met de kop op de plaat

Met de kop op de plaat

Wulpen op trek

Wulpen op trek

Veel scholeksters

Veel scholeksters

Vogelen op het wad, foto Jasmijn Hulleman

Vogelen op het wad, foto Jasmijn Hulleman

Vogelvoer :-)

Vogelvoer :-)

Met de kop op de plaat, foto Jasmijn Hulleman

Met de kop op de plaat, foto Jasmijn Hulleman

Foeragerende scholeksters

Foeragerende scholeksters

Zeilen hijsen

Zeilen hijsen

Onderweg

Onderweg

Eidereenden

Eidereenden

Op het wad

Op het wad

Scholeksters en wulp

Scholeksters en wulp

Jonge vis in de haven

Jonge vis in de haven

Een huismoeder aan boord

Een huismoeder aan boord

Lepelaars op het Schor

Lepelaars op het Schor

Lepelaars op het Schor

Lepelaars op het Schor

Achtergrond boot naar Texel

Achtergrond boot naar Texel

Collega vissers

Collega vissers

Bezoek kleine mantelmeeuw

Bezoek kleine mantelmeeuw

Bezoek kleine mantelmeeuw

Bezoek kleine mantelmeeuw

Gevaren route excursie 2016

Gevaren route excursie 2016

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies