Nieuwjaarswandeling: Vogelexcursie naar Marker Wadden

Winterexcursie met warme chocomel, snert en glühwein

GEANNULEERD Een nieuwjaarswandeling op Marker Wadden? Vaar dan deze dag mee!

Lees hier ons corona protocol

Naar Marker Wadden

Deze winter hebben we de kans om excursies te kunnen blijven organiseren. Dat wilden we al langer, maar nu de boot deze winter niet in winterslaap gaat kunnen we door. De afgelopen excursies is de belangstelling gepolst en die lijkt positief, bij meer animo plannen we nog extra data. Er zijn natuurlijk veel minder vogels op het eiland, maar we hopen op wel nét even andere soorten.

Hoe we ons aan de maatregelen houden aan boord kun je lezen in het protocol. Wanneer er wijzigingen volgen houden we je hierover op de hoogte.

In de haven van Enkhuizen stappen we aan boord van zeilschip de Schuttevaer. We varen via het naviduct -over de autoweg- van het IJsselmeer het Markermeer op. We letten hier speciaal op de verschillende soorten meeuwen en in het bijzonder de Pontische meeuw die hier jaarrond wordt gezien, een nieuwkomer in ons land. We bekijken de vogels rond de natuurboog, zo zou een toekomstig Marker Wadden er uit komen te zien zonder beheer. Mogelijk brengt de ijsvogel hier de winter door en we hopen op soorten als grote zaagbek en met veel geluk een nonnetje of topper. Ook onderweg kijken we uit naar deze soorten.

Daarna hijsen we de zeilen en zetten koers richting Marker Wadden. Heb je nautische vragen? De schipper geeft graag antwoord.
Onderweg serveren we deze winterexcursies ook warme chocomel (al dan niet met slagroom) en glühwein (ook alcohol vrij) om lekker warm te blijven en snert op de terugweg. We hopen op mooi winterweer maar het kan natuurlijk ook ijzig koud zijn. Aan boord is genoeg ruimte om extra kleding achter te laten. Er is ruimte om binnen te zitten maar buiten is leuker.

We leggen aan in de haven van Marker Wadden en gaan aan land. We maken een wandeling over het eiland en bekijken de vogels. Je kunt zelf een rondwandeling maken of meelopen met de vogelgids en samen alle vogels bekijken. Heb je nog niet eerder vogels gekeken? Des te leuker wordt het.
Tijdens de presentatie (digitaal vooraf) leggen we ook de route opties uit en onder andere welke vogels je kunt verwachten. De presentatie gaat over Marker Wadden, alle ontwikkelingen, de (broed)vogels en andere dieren en planten die er voorkomen, het lopende onderzoek naar vele onderwerpen en het laatste nieuws.

Het eiland is volop in ontwikkeling en er wordt soms ook nog gewerkt. Op dit moment vinden we hier een pionierstadium met ook al flink begroeide stukken met riet, lisdodde en andere pionier planten zoals moerasandijvie en veel zandbanken en slikken. De eerst aangelegde plekken zijn al verder ontwikkeld en andere plaatsen zijn later weer opnieuw van een laag slib voorzien. Een heel open landschap. Het is bijzonder om het eiland juist nu te kunnen zien in deze fase, die steeds snel veranderd en de soorten veranderen mee. Met de excursies zullen we het eiland steeds blijven volgen.

Tijdens deze Marker Wadden excursie verblijven we langer op het eiland. Er zijn wandelingen van 2,5 km en 6 km te maken. Er bevinden zich drie vogelhutten, genaamd de steltloper, lepelaar en duikeend, en kijkscherm aalscholver langs het wandelpad.

Vaar (weer) mee en ontdek het zelf.

Alle foto’s bij deze excursie zijn gemaakt onderweg en vooral op Marker Wadden, uitgezocht bij de verwachtingen van deze excursie.

De vogels in de winter

Natuurlijk zijn de aantallen vogels naar verwachting in de wintermaanden vele malen lager dan in de andere seizoenen op Marker Wadden. De meeste soorten zijn vertrokken naar het zuiden. Welke soorten we zullen treffen zal ook afhangen van de winter; bij mild weer zijn er soorten die toch blijven, bij een strengere winter zijn er noordelijke soorten die juist onze kant opkomen.
Hieronder volgen een aantal soorten die we mogelijk kunnen verwachten, maar houd er rekening mee dat we ook een dag kunnen treffen waarbij het aantal vogels op een hand te tellen is. Maar de soorten die we zien zijn ook deels soorten die we juist alleen in de wintermaanden kunnen zien.

Naar verwachting blijft een deel van de baardmannen die dit jaar voor het eerst op het eiland gebroed hebben, het zijn er inmiddels vele. Ze mooi zien is altijd een uitdaging, of mogelijk laten ze zich deze tijd juist beter zien foeragerend op de zaden van het riet?
Andere zangvogels die we kunnen treffen zijn oeverpieper en waterpieper. En natuurlijk hopen we op de prachtige sneeuwgors, een soort die afgelopen winters in wisselende aantallen aanwezig was. Met heel veel geluk kunnen we de strandleeuwerik treffen.

Ook kunnen we mogelijk soorten als grote zaagbek, brilduiker of topper treffen op het eiland. De ganzen komen soms in groepen aan het eind van de dag naar het eiland om er te slapen zoals groepen kolganzen, brandganzen of toendrarietganzen. Deze kunnen we ook overdag al treffen.

Als het de ijsvogel bevalt blijft deze misschien wel aanwezig, evenals grote zilverreiger, mogelijk nog een enkele watersnip en we maken kans op waterral. Deze laatste soort leeft verstopt in het riet en zien we met wat geluk, maar horen we vooral roepen (klinkt als een speenvarken).

We maken kans op verschillende soorten roofvogels zoals slechtvalk, smelleken, blauwe kiekendief en zeearend. En met veel geluk een soort als velduil.

We scannen regelmatig met vele ogen de eilanden in de hoop een van deze soorten te zien vliegen en de vogels waarbij dat mogelijk is bekijken we rustig met een telescoop (via een kijkscherm met de telefoon op de telescoop coronaproof).

Op een nieuw eiland als deze is het altijd een verrassing. Welke soorten ontdekken het eiland? Hoe is de waterstand en daarmee meer of minder slikveldjes voor allerlei soorten?

Verrekijker lenen

Heb je zelf geen verrekijker? Geen probleem, we hebben 20 verrekijkers van het merk Bynolyt gekregen van het Vogelinformatiecentrum Texel. Deze kun je de hele excursie gebruiken en worden na afloop van elke excursie schoongemaakt.

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


Voor corona gaf Debby Doodeman elke excursie is er een presentatie aan boord over Marker Wadden. Een verhaal met veel beelden over de aanleg en alle ontwikkelingen rond de Marker Wadden, de (broed) vogels en andere soortgroepen die er leven, onderzoek dat er wordt gedaan en laatste nieuwtjes. En natuurlijk ook informatie over de plek waar je terecht komt, waar kun je wandelen en ongeveer welke vogels je kunt verwachten.

De presentatie is nu digitaal gemaakt en deze kun je thuis online bekijken. We horen van veel opvarenden dat ze dit eigenlijk ook wel zo prettig vinden. Dus mogelijk houden we de digitale presentatie er in de toekomst wel in.

Je kunt op het eiland meelopen met vogelgids Debby. We lopen niet snel en nemen de route waar de meeste vogels verwacht worden. Uiteraard kun je ook je eigen weg gaan of iets daar tussenin.


Voorheen voeren we met minimaal 2-3 gidsen, omdat dit nu even niet past doet Debby het de meeste keren nu alleen. Maar met elkaar hebben we veel ogen die uitkijken naar de vogels en andere leuke waarnemingen.

Biologisch eten


Zie het protocol voor de aanpassingen.

Op de is een kopje koffie of thee inclusief en op de terugweg is er snert voor deze winterexcursies. Je kunt zelf lunch meenemen.

Aan de bar zijn -tegen betaling- allerlei drankjes te verkrijgen, zoals koffie en thee, fris, wijn, Skuumkoppe van de tap, een kruidenbitter Schuttevaertje en meer. Speciaal voor de winterexcursies is er ook warme chocomel (met slagroom) en glühwein om ons warm te houden (ook alcohol vrij).

We zijn al voor lunchtijd op het eiland, zorg er dus voor dat je je lunch mee kunt nemen. Teruglopen naar de boot is zonde van je tijd op het eiland! Maar de boot is altijd beschikbaar om naar terug te lopen om wat voor reden dan ook.

De soep is vegetarisch.

Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en vermeld ook even je telefoonnummer, dan kunnen we nog even bellen als we nog vragen hebben.

Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

Er is een paviljoen op het eiland met kleinschalige horeca (drankjes, koekje, nootje, momenteel geen lunch bv), maar of deze op deze datum ook open is is nog niet bekend. 

Er is ook een toilet op het eiland aanwezig (in de haven bij het paviljoen), naar verwachting blijft deze gewoon open.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We zullen zoveel mogelijk zeilend de route afleggen. We zetten de motor aan als het echt niet anders kan.

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Let op: deze voorwaarden zijn tijdelijk niet allemaal meer van toepassing want er kunnen wijzigingen zijn in de maatregelen. Zie ook hiervoor het aangepaste protocol.

Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvang je je volledige betaling terug of kun je ruilen naar een andere datum.

De excursieprijs is inclusief de genoemde opties onder de prijs en exclusief de drankjes van de bar. Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar. Eigen meegebrachte consumpties zijn uiteraard geen enkel probleem. Neem vooral een waterflesje mee om bij te vullen.

Bij stevige wind komt het soms voor dat we de vaarroute moeten aanpassen. Een enkele keer kan het voorkomen dat we op bepaalde plekken niet kunnen bereiken (dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn bij de Waddenzeeexcursie).

Minder validen: bij twijfel stuur een mail naar debby@fogol.nl, en je krijgt een antwoord op maat. De doorgang om het schip op te komen is 70 cm. Er zijn de gebruikelijke waterkering/drempels maar ook veel goede zitplekken aan dek en binnen. De toiletten zijn te bereiken via een brede trap naar beneden en er zijn altijd veel opvarenden om op te steunen indien nodig. Als we van boord gaan bij een excursie lopen we tijdens de wandelingen nooit snel, daarvoor is er teveel te zien.

Omboeken: je kunt bijna altijd omboeken naar een andere datum.

Afmelding: je kunt tot 2 weken voor vertrek kosteloos afmelden, je betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

Honden zijn niet toegestaan.

Foto's: er worden foto's gemaakt tijdens de excursie, vooral van de vogels, deels van de opvarenden. Die worden gebruikt om rond te mailen na afloop en gebruikt bij eventuele toekomstige excursies ter promotie. Van de opvarenden nooit zomaar deelnemers vol in beeld. Wil je liever niet op de foto? Geef dit dan even aan bij het aan boord gaan (bij Debby).

za 2 jan 2021

Vertrek/terug

9:00 - +/-17:00

Boot/Opstapplaats

Zeilschip de Schuttevaer, Enkhuizen

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren

Bestemming

Marker Wadden (Markermeer)

Kinderen

Tijdelijk geen aangepaste prijs

Deel

sneeuwgors, excursie Fogol Marker Wadden oeverpiepers, excursie Marker Wadden Fogol grote zaagbekken, excursie Marker Wadden Fogol zeearend, excursie Marker Wadden Fogol

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies