Kom kijken naar het nieuwe Markermeer

Marker Wadden en Trintelzand; een update door deskundigen

Vaar mee tijdens deze speciale excursie naar de Marker Wadden. Met onderweg verschillende presentaties en pitches van deskundigen over alle ontwikkelingen in dit deel van het Markermeer. Verken het eiland en bekijk zelf hoe het zich heeft ontwikkeld.

Tijdens deze eerste vogelvaartocht van het jaar varen we traditiegetrouw met de ms Friesland (de voormalige veerboot naar Terschelling).

Het programma

We vertrekken vanaf de haven van Enkhuizen en varen van het IJsselmeer naar het Markermeer. Dit doen we via het naviduct over de Houtribdijk. Daarna bekijken we de vogels van de natuurboog direct na het naviduct, dit deel van het Markermeer maakt sinds kort ook deel uit van het nieuwe nationale park Nieuw Land. Daarna zetten we koers naar de Marker Wadden.

In de tijd dat we naar het eiland varen zijn er verschillende presentaties en pitches aan boord. 

Pitches:

Ontwikkelingen Marker Wadden en nationaal park Nieuw Land
Roel Posthoorn, project directeur Marker Wadden

Trintelzand; natuur als kans bij dijkversterking
Rosalie Heins, adviseur ecologie project Versterking Houtribdijk, Rijkswaterstaat

Marker Wadden, kansen voor vissen?
Willie van Emmerik, Sportvisserij Nederland

Pionier vogels op Marker Wadden
Camilla Dreef, ecoloog

Presentaties:

Het Markermeer krijgt smoel: natuurontwikkeling op de schaal van een meer
Mennobart van Eerden, Rijkswaterstaat

Pionier vogels op Marker Wadden, het onderzoek naar visdief en kluut
Jan van der Winden, ecoloog

 

De presentaties vinden plaats in het vooronder (hier is niet voor alle opvarenden tegelijk plaats), de pitches vinden plaats in de salon en zijn op de meeste plaatsen via de luidsprekers aan dek te volgen.

Deelnemers ontvangen een welkomsbrief aan boord met hierop onder andere het programma van deze dag en een leuke prijsvraag om in te vullen.

Het Vogelinformatiecentrum Texel vaart deze dag mee met diverse merken verrekijkers, heb je geen verrekijker of ben je op zoek naar een nieuwe, dan kun je hier terecht voor een leenkijker en informatie.

De vogelverwachting

Als we aan land gaan kan iedereen kiezen om een eigen weg te gaan of gebruik te maken van de vogelgidsen die meevaren en meelopen op het eiland. Afhankelijk van het aantal deelnemers en de vogels die er te zien zijn bepalen we de precieze strategie. Hierover ontvang je voor vertrek bericht.

Er is 12 kilometer wandelpad en langs de route zijn diverse vogelhutten. Het gebied is groot. We zijn voornemens om daarom een appgroep aan te maken waar we vogelsoorten of planten aan elkaar op kunnen doorgeven.
Lunch: we gaan al voor lunchtijd aan land, omdat het eiland groot is en teruglopen naar de boot veel tijd in beslag kan nemen, kun je overwegen om zelf lunch mee te nemen en maximaal gebruik te maken van de tijd op het eiland.

Rond 23 maart komt het nieuwe broedseizoen net op gang. Dit is niet de dag waarop we de grootste aantallen vogels en soorten verwachten, maar in een nieuw gebied als deze weten we het ook niet precies. We verwachten dat de kokmeeuwen, kluten en bontbekplevier deels alweer zijn teruggekeerd, waar zullen zij zich dit jaar vestigen? Ook kunnen we verschillende soorten meeuwen zien, stormmeeuwen en ook een soort als Pontische meeuw wordt regelmatig gezien. Er is kans op slechtvalk en smelleken die er nu de winter doorbrengen, gelokt door de overwinterende oever- en waterpiepers. Mogelijk zien we witte kwikstaart, graspieper en steltlopers op trek zoals groepjes bonte strandlopers. Ook kijken we uit naar de verschillende soorten eenden zoals tafeleend, wintertaling en pijlstaart, mogelijk zien we nog wintergasten zoals grote zaagbek en nonnetje. 

Ook voor mensen die niet specifiek geïnteresseerd zijn in vogels biedt de vaartocht een mooie kans om de weidse natuur te zien van het Markermeer. Ontdek de Hollandse luchten, de uitgestrekte horizon en waai lekker uit.

Het nieuwe Markermeer

Het waterbeheer in onze ‘badkuip’, het IJsselmeer en Markermeer, is complex. Want we willen veilig leven en ook het zoete water op allerlei manieren benutten. Dat heeft tot gevolg dat het huidige waterpeil tegennatuurlijk is en dat dijken een natuurlijke overgang van water naar land in de weg zitten. Om de natuur weer te herstellen worden er diverse maatregelen genomen.

Zo zijn er met zand, klei en slib uit het Markermeer op grote schaal eilanden en natuurlijke oevers gemaakt. Wie over de Houtribdijk rijdt ziet daar nu de bouw van Trintelzand door Rijkswaterstaat.
Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden waarvan er een toegankelijk is. Samen met het onderwaterlandschap zal de oppervlakte 1000 hectare groot worden. Het is de ambitie van Natuurmonumenten om van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare.

 

Bekijk voor een indruk van deze excursie het verslag in het Blog van de vorige excursie (op het IJsselmeer).

*Leden van Natuurmonumenten ontvangen EUR 3,- korting. Ons aanmeldformulier is hier nog niet op ingericht: meld je aan en vermeld in het opmerkingenveld dat je lid bent van Natuurmonumenten. Nadat je geboekt hebt sla je het verzoek om met iDeal te betalen over. Je ontvangt per mail automatisch de bevestiging met de gegevens voor de handmatige betaling. Hier is de korting nog niet in verrekend: trek EUR 3,- p.p. van het bedrag af (voor maximaal 4 personen per lid nummer). Neem je ledenpas mee op de excursiedag.

Programma

(hier volgen meer profielen van de sprekers)

 

Jan van der Winden

Jan van der Winden is een freelance onderzoeker die zowel professioneel en als vrijwillig vele jaren actief is in het IJsselmeergebied. Zijn onderzoek richt zich op het belang van het IJsselmeer voor de zwarte stern en visdief. Het betreft tellingen, ringonderzoek en onderzoek naar het voedsel van deze soorten. Op het eiland De Kreupel werd ontdekt dat visdieven in teveel jaren een tekort aan spiering hadden voor hun kuikens. Dit had in sommige jaren te maken met de invloed van visserij en de informatie heeft er mede toe geleid dat er niet meer in de paaigebieden op spiering gevist mag worden. Sinds de aanleg van de Marker Wadden probeert hij met een enthousiaste groep vrijwilligers en professionals de ecologie van visdieven in beeld te krijgen. Hier is de vraag of de Marker Wadden er voor zorgen dat de visdieven meer variatie aan prooien kunnen benutten. Dat is onderdeel van het KIMA onderzoeksprogramma. En tevens kijkt hij naar het broedsucces van kluten die zich massaal als broedvogel gevestigd hebben en waarvan we willen weten of de productiviteit van de slibvlaktes voor voldoende eten zorgt voor vogels van het “vogelparadijs”.

Foto: Camilla links, Jan rechts tijdens onderzoek visdieven op Marker Wadden

Camilla Dreef

Camilla Dreef (1989) is bioloog, vogelaar en ambassadeur van Vogelbescherming. Ze is bekend van tv-optredens, onder andere in BinnensteBuiten en In de ban van de Condor, en haar vlog over het Haringvliet. Daarnaast doet ze ecologisch onderzoek als zelfstandig ecoloog. In het weekend worden verrekijker en wandelschoenen ingeruild voor haar saxofoon en hakken, want dan staat ze op het podium met partyband The Night Flight. 

Camilla heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar bachelor Bèta-Gamma (major biologie en minor aardwetenschappen) startte ze aan haar master ecologie en evolutie. Tijdens haar studie werd de interesse gewerkt voor vogelonderzoek. Ze bestudeerd het gedrag van kleine mantelmeeuwen en lepelaars die ze kon volgens met GPS-rugzakjes. Niet veel later kocht ze een verrekijker. Tijdens haar stage bij Vogelbescherming combineerde ze onderzoek en bescherming. Na het afstuderen begon ze te werken als zelfstandig ecoloog. Ze wil onderzoek, natuurbescherming en mensen met elkaar verbinden en hoopt dat haar boek vol vogelverhalen daaraan bijdraagt.

Onlangs verscheen haar eerste kinderboek (ook leuk voor volwassenen), genaamd ‘kwie kwie kwie kwie kwie’. Een boek vol met persoonlijke verhalen  over vogels kijken, vogelbescherming en onderzoek. De vogelwereld is voor iedereen en zit vol met verrassingen als je eenmaal weet hoe je ernaar moet kijken. Camilla neemt je mee op ontdekkingsreis en wie weet ontdek jij wel een vogelaar in jezelf! (Natuurlijk neemt Camilla ook een aantal boekjes mee aan boord, niet teveel, dat past niet in de trein, dus op=op).

Mennobart van Eerden

Willie van Emmerik

Ik ben projectleider Onderzoek & Advisering bij Sportvisserij Nederland. Mijn werkveld bestaat uit visbiologie, aquatische ecologie en visserijbeheer in met name het zoete water. Projecten die ik doe variëren van visonderzoek in de Grensmaas en het maken van een vismigratiekalender voor het Haringvliet tot het doen van literatuuronderzoek naar de effecten van bestrijdingsmiddelen op vissen en nog vele andere onderwerpen.

Rosalie Heins

 

 

 

Meer over het schip


De ms Friesland

Voordat de ms Friesland weer aan haar veerdienst tussen Enkhuizen en Medemblik begint maken we sinds 2008 traditiegetrouwe een winter vogelvaartocht met deze oude veerboot.

De ms 'Friesland' is gebouwd in 1956 en tot midden jaren tachtig van de vorige eeuw ingezet voor de rederij Doeksen als veerboot tussen Harlingen en de waddeneilanden Terschelling en Vlieland.

In al die jaren heeft de ms Friesland duizenden passagiers overgezet. Veel passagiers kennen deze boot dus goed en van vakanties naar Terschelling met de ms Friesland.

Sinds 2002 maakt de ms Friesland onderdeel uit van de zogenaamde historische driehoek en onderhoudt de veerdienst op het IJsselmeer tussen Enkhuizen en Medemblik.

De boot biedt je een comfortabel verblijf in de luxe salon met bar. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een plaats op het boven- of benedendek.

De kombuis aan boord levert alles voor de inwendige mens. In de grote salon op het bovendek staat een buffet waar o.a. koffie, thee, fris, appeltaart, soep en broodjes verkrijgbaar zijn.

Voorwaarden


Bij onvoldoende belangstelling kunnen we de excursie annuleren en ontvangt u uw betaling terug. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u ook uw volledige betaling terug.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor je begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is inclusief entree voor de Marker Wadden (Leden van Natuurmonumenten ontvangen EUR 3,- korting op de entree). en exclusief eten en drinken. In de grote salon op het bovendek staat een buffet waar o.a. koffie, thee, fris, appeltaart, soep en broodjes verkrijgbaar zijn.

Bij stevige wind komt het soms voor dat we de vaarroute moeten aanpassen. Een enkele keer kan het voorkomen dat we op bepaalde plekken niet kunnen bereiken.

Minder validen: stuur een mail naar debby@fogol.nl, en je krijgt een antwoord op maat.

Omboeken: je kunt bijna altijd omboeken naar een andere datum.

Afmelding: je kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, je betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

Honden zijn niet toegestaan.

In samenwerking met Het Blauwe Hart, het Vogelinformatiecentrum Texel

za 23 mrt 2019

Vertrek/terug

9:00 - 17:00u

Boot/Opstapplaats

ms Friesland, Enkhuizen

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren

Bestemming

Marker Wadden (Markermeer)

Kinderen

t/m 12 jaar halve prijs en gratis entree

Deel

Ms Friesland Wandelpaden Marker Wadden excursie Fogol Onderweg naar Marker Wadden Fogol, Foto Miranda Zutt Presentatie Mennobart van Eerden Rijkswaterstaat Fogol Marker Wadden

ms Friesland, welkom aan boord

ms Friesland, welkom aan boord

Naast het station, foto Dirk Delsman

Naast het station, foto Dirk Delsman

Ontvangst deelnemers

Ontvangst deelnemers

Welkom aan boord

Welkom aan boord

Door het naviduct

Door het naviduct

Stuurhuis

Stuurhuis

Dijk om door te stromen

Dijk om door te stromen

Tussendek, foto Jan Wouter Bruggenkamp

Tussendek, foto Jan Wouter Bruggenkamp

Bovendek

Bovendek

Onderweg

Onderweg

Wandelpaden Marker Wadden, foto Harvey van Diek

Wandelpaden Marker Wadden, foto Harvey van Diek

Jan Marbus, voice over

Jan Marbus, voice over

Pitches aan boord

Pitches aan boord

Pitches aan boord

Pitches aan boord

Presentatie vooronder

Presentatie vooronder

Kijkhut de duikeend

Kijkhut de duikeend

Kijkhut steltloper, foto Harvey van Diek

Kijkhut steltloper, foto Harvey van Diek

Achterdek

Achterdek

De salon

De salon

De organisatie :-)

De organisatie :-)

Bovendek

Bovendek

Kijkhut lepelaar

Kijkhut lepelaar

Salon en buffet

Salon en buffet

Aalscholvers onderweg, foto Arnold Meijer

Aalscholvers onderweg, foto Arnold Meijer

Tussendek

Tussendek

Stuurhuis

Stuurhuis

Landschap Marker Wadden

Landschap Marker Wadden

Onderweg

Onderweg

Zitjes salon

Zitjes salon

Achterdek

Achterdek

Microfoon met gebruiks aanwijzing

Microfoon met gebruiks aanwijzing

Presentatie onderweg, foto Vinciane Schockert

Presentatie onderweg, foto Vinciane Schockert

Bovendek, foto Ron Stolz

Bovendek, foto Ron Stolz

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies