Extra lange Marker Wadden excursie

Extra lange Marker Wadden excursie

Tijdens deze Marker Wadden excursie verblijven we langer op het eiland. Er is namelijk maar liefst 12 km wandelpad te bewandelen. Er is een uitgestippelde wandeling van 2,5 km en van 6 km.

Naar Marker Wadden

In de haven van Enkhuizen stappen we aan boord van zeilschip de Schuttevaer. We varen via het naviduct, over de autoweg, van het IJsselmeer het Markermeer op. We bekijken de vogels van de natuurboog direct na het naviduct en hijsen daarna de zeilen en zetten koers richting de Marker Wadden. Wie wil kan zelf aan het roer staan.

Onderweg bekijken we de vogels die we tegen komen. Er zijn ervaren vogelgidsen mee die je op de vogels kunnen wijzen. Er is minimaal een telescoop aan boord en op het eiland en we hebben enkele verrekijkers te leen. Heb je nautische vragen? De schipper geeft graag antwoord op alle vragen. 

We leggen aan in de haven van de Marker Wadden en gaan aan land. We maken een wandeling over het eiland en bekijken de vogels. Je kunt zelf een rondwandeling maken of meelopen met de vogelgidsen en samen alle vogels bekijken. We zijn voornemens om de wandeling van 6 km te maken, aan boord leggen we de route uit en onderweg geven we aan hoe je de route ook kunt inkorten.

Het eiland is volop in ontwikkeling. Op dit moment vinden we hier een pionierstadium met de eerste begroeiing en veel zandbanken en slikken. Een heel open landschap. Het is bijzonder om het eiland te kunnen zien in deze fase. Met de excursies zullen we het eiland steeds blijven volgen.

De broedvogels hebben deze tijd het eiland grotendeels verlaten en we bekijken nu welke trekvogels het eiland gebruiken als tussenstop. Welke soorten we precies zullen zien is nog een verrassing, maar gezien het succes van het eiland tot nu toe verwachten we mooie waarnemingen.

Rond 29 september verwachten we niet de grote aantallen vogels van de afgelopen zomermaanden. Toch is het wel volop trektijd en dus ook een spannende tijd. We verwachten verschillende soorten eenden zoals kuifeend, pijlstaart, wintertaling, slobeend, krakeend en tafeleend. Met geluk is de ijseend nog steeds aanwezig. Maar ook nog steltlopers zoals kluut, bontbekplevier en krombekstrandloper. 

De komende excursies varieert ons aanbod wat betreft de catering. Dit om er achter te komen wat jullie het beste bevalt. Deze excursie serveren we soep met brood op de terugweg en kan iedereen zelf lunch meenemen. 

We meren namelijk vóór lunchtijd al aan, op het eiland en teruglopen naar de boot kost veel tijd die we liever op het eiland besteden.

Vaar (weer) mee en ontdek het zelf.

*Leden van Natuurmonumenten kunnen gebruik maken van de leden korting en ontvangen EUR 3,- korting. Ons aanmeldformulier is hier nog niet op ingericht: meld je aan en vermeld in het opmerkingenveld dat je lid bent van Natuurmonumenten. Nadat je geboekt hebt sla je het verzoek om online met iDeal te betalen over. Je ontvangt per mail automatisch de bevestiging met de gegevens voor de handmatige betaling. Hier is de korting nog niet in verrekend: trek EUR 3,- p.p. van het bedrag af (voor maximaal 4 personen per lid nummer). Neem je ledenpas mee op de excursiedag.

Programma

Natuurherstel

Marker Wadden is een uniek project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer.

Het zand, klei en slib uit het Markermeer wordt gebruikt om op grote schaal eilanden en natuurlijke oevers te maken. Met dit project creëert Natuurmonumenten een robuust natuurgebied in het hart van Nederland.

Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal het oppervlakte 750 hectare groot worden. Het is de ambitie van Natuurmonumenten om van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

De Marker Wadden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij, Natuurmonumenten, de Rijksoverheid en de provincie Flevoland.

Prachtige filmbeelden gemaakt op de Marker Wadden in 2017:

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


Informatie volgt, we zijn nog op zoek naar een leuke spreker

Biologisch eten


Let op, degene die vaker met ons mee zijn geweest zijn gewend dat we met de dagexcursies altijd een lunch aan boord hebben. Deze excursie hebben we alleen voor soep gekozen.

Op de terugweg is er soep met een broodje aan boord. Je kunt zelf lunch meenemen.

We hebben hiervoor gekozen om uiteindelijk te kunnen evalueren wat de deelnemers het beste bevalt. Omdat we al vóór lunchtijd aan land gaan en terug naar de boot lopen veel tijd vergt, tijd die we juist graag op het eiland gebruiken. We horen uiteraard graag hoe je het hebt ervaren. 

De soep is vegetarisch.

Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en vermeld ook even je telefoonnummer, dan kunnen we nog even bellen als we nog vragen hebben.

Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

Aan de bar zijn allerlei drankjes te verkrijgen, zoals koffie en thee, fris, wijn, Skuumkoppe van de tap, een kruidenbitter Schuttevaertje en meer.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We zullen zoveel mogelijk zeilend de route afleggen. We zetten de motor aan als het echt niet anders kan.

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u uw volledige betaling terug.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor uw begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is exclusief drankjes (de lunch is wel inclusief sap/melk/koffie/thee). Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar.

Bij stevige wind komt het soms voor dat we de vaarroute moeten aanpassen. Een enkele keer kan het voorkomen dat we op bepaalde plekken niet kunnen bereiken.

Minder validen: stuur een mail naar debby@fogol.nl, en je krijgt een antwoord op maat.

Afmelding: u kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, uw betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

Honden zijn niet toegestaan.

za 29 sep 2018

Vertrek/terug

09:00 - +/-17:00

Opstapplaats

Enkhuizen

Boot

Zeilschip de Schuttevaer

Inclusief

Biologische soep met brood, koffie/thee bij ontvangst en entree Marker wadden

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren.

Bestemming

Marker Wadden (Markermeer)

Blog excursie 2017

Deel

Bontbekplevier, excursie Marker Wadden, Fogol Bonte strandlopers, excursie Marker Wadden, Fogol Zeilschip Schuttevaer, aankomst Marker Wadden, foto Ron Stolz De Marker Wadden

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies