Verzamelblog januari en februari '17

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

01/03/2017

(klik hier als je automatisch een bericht wilt ontvangen over het volgende blog)

 

Gefeliciteerd Jasmijn met je droombaan bij vogelopvang de Paddestoel! Jasmijn is mijn buurmeisje (niet meer officieel) met wie ik al zo'n 29 jaar samen naar vogels kijk. Woon je in de buurt van Den Helder? Ze zoekt nog vrijwilligers

Regelmatig varen onderzoekers mee uit de vrijwillige onderzoeksgroep de Kreupel voor een lezing aan boord van de excursies. Voor dit onderzoek stond er een donatiehuisje aan boord. Het bedrag, € 50,10 is afgelopen najaar op de Kreupel aan Jan van der Winden overhandigd. Bedankt voor de donaties!

De voorbereidingen van de eerste excursie dit jaar op 11 maart 2017 zijn in volle gang: welkomsbrieven ontwerpen, passagierslijsten maken, vele contacten leggen en mappen samenstellen, de deelnemers ontvangen deze excursiemap met informatie. 

Het thema van dit jaar is 'Aan de rand van het IJsselmeer, oevers verbinden met voor- en achteroevers in het blauwe hart'. Er is nog voldoende plaats om mee te varen.

Voor Vogelbescherming heb ik op 26 januari het persmoment voor de Nationale Tuinvogeltelling mede georganiseerd. In samenwerking met Ekoplaza hebben we twee klassen van een Amsterdamse basisschool een workshop vogelvoer gegeven: vetbollen maken, een pindasnoer rijgen en een voederhuisje van een leeg pak melk maken. Ekoplaza heeft veel van de benodigdheden gesponsord.

Tegenwoordig is er ook biologisch vogelvoer, ik had er niet bij stilgestaan dat ook dat biologisch kan. Er zijn nu biologische vetbollen: geen plastic netje meer om de bollen. Het is ook geen gezicht al die lege netjes in de bomen.

Camilla Dreef (midden) heeft de workshop gepresenteerd en de kinderen verteld over tuinvogels en ook gevraagd naar hun ervaringen met vogels.

En we hadden de eer om de nieuwe Vogelbescherming bodywarmers uit te testen :-). Links Jasmijn die nog net een dagje over had om te helpen voor ze begon aan haar nieuwe baan.

Het was een succes, de kinderen heel enthousiast. Pinda's mochten natuurlijk gegeten worden, maar wel nadat ze eerst een meelworm probeerden.

Van 27-29 januari vond het derde NOU congres plaats. Georganiseerd door de Nederlandse Ornithologische Unie, voor en door Nederlandse ornithologen. 

Dit congres is een aanrader als je je bezig houdt met, of interesseert, in vogelonderzoek. Tijdens het congres hielden vele amateur en professionele vogelonderzoekers een presentatie. Er waren veel 10 minuten praatjes afgewisseld met langere presentaties. Voor het derde jaar bleek maar weer, er valt nog heel veel uit te zoeken en te ontdekken.

Twee voorbeelden, Janneke Ackermans doet onderzoek naar mezen in Maastricht. Ze laat de verschillen zien in het broedsucces van mezen in haar nestkasten die broeden in een mooi natuurlijk bos en van mezen die broeden op het terrein van een kinderboerderij. En daar kwamen interessante verschillen uit: meer broedsucces op de kinderboerderij.

Judy Shamoun-Baranes vertelde over de nieuwe technieken in vogelonderzoek en hoe daarbij ouderwets veldwerk ook nog steeds belangrijk is. Met zenders kun je uiteraard zien waar vogels heen vliegen, maar óók zien wat vogels op dat moment doen. Op de foto zie je het verschil in zitten, staan, drijven, vliegen, opstijgen en zweven bij meeuwen. Om te zien van welke omgeving meeuwen bij die bezigheden gebruik maken moet je gelukkig nog steeds het veld in als onderzoeker.

Natuurlijk speelt ook het sociale gebeuren een grote rol.

Alle deelnemers van het NOU congres 2017.

Vogelende vriendin Miranda werkt in de Intratuin en heeft flink uitgepakt met het project 'Leven in de tuin'. Waar niet alleen producten zijn te vinden maar waar klanten allerlei onderwerpen kunnen bekijken met bijbehorende -juiste- informatie.

Erg leuk om te zien dat de natuurwaarden hier een steeds belangrijke rol spelen en ook Intratuin inziet dat je op deze manier ook producten kunt verkopen.

Vogelbescherming gaat graag een samenwerking aan met tuincentra, hier worden tenslotte de producten voor een vogelvriendelijke tuin verkocht. Tuincentra kunnen zich aanmelden en bijvoorbeeld meedoen aan een workshop voor de medewerkers (die leren bijvoorbeeld over welke planten zijn geschikt in een vogelvriendelijke tuin), samenwerking met tuinvogelconsulenten en meer.

Om tuincentra te bereiken heb ik een stand voor Vogelbescherming mogen organiseren op de Garden Retail Experience, een beurs speciaal voor medewerkers van tuincentra. Zo kom je nog eens ergens.

Eindelijk waren we van plan om er eens goed op uit te gaan en dan sneeuwt het. Dan maar een rondje in de buurt: Wieringermeer. Mooie besneeuwde landschappen, watersnippen bekijken in de slootjes die nooit dichtvriezen. Natuurlijk ook meteen klungelende groepjes meerkoeten waar helaas niet alle automobilisten rekening mee houden. Deze meerkoet was wel erg vers dood. We hebben 'm in de kant gelegd en hopelijk heeft bijvoorbeeld een buizerd er nog van gegeten.

Langs de dijk vormden zich rotsen van ijs. Ook hingen er boven het opspattende water zo ver je kon kijken honderden kokmeeuwen en stormmeeuwen. Het werd ons niet duidelijk wat er te eten viel, maar aan de aantallen te zien was het de moeite. Wie het weet mag het zeggen?

Een week later op 19 februari kan ons geplande vogeldagje naar de Biesbosch alsnog doorgaan. We bezoeken onder andere het vernieuwde gebied de Noordwaard. Met het pontje komen we aan over het kanaal de Nieuwe Merwede.

De Noordwaard, voorheen Polder Noordwaard, is een prachtig gebied geworden. Voor meer informatie over het waarom en de ontwikkelingen, bekijk het onderstaande filmpje over het project.

We zien én horen op deze plek onze eerste grutto's van dit jaar, meteen een flinke groep van wel 400 vogels. We zien ook kleine zwanen, een paartje baltsende grote mantelmeeuwen, vele wintertalingen en voor ons zingen Cetti's zangers in het riet.

Foto gemaakt door de telescoop, slapende grutto's, ze hebben vast een lange reis achter de rug. Met op de voorgrond een aantal kieviten en wintertalingen.

We belanden in een oude vogelkijkhut en treffen hier erg mooie vogeltekeningen. Nergens een naam van de schilder te vinden. Links een scholekster, rechts een kievit op eieren.

Met een grappige manier van schilderen, tot op het bankje aan toe. Een tureluur, een meerkoet op het water en een geoorde fuut op het nest.

Enkele weken terug ontdekte James hier een bijzondere vogelsoort toen hij dit gebied aan een groep Spaanse vogelaars liet zien die op vogelreis in Nederland waren. Een Mongoolse pieper. Helaas vonden wij deze vogel niet terug. 

We begonnen de dag met miezerig weer en eindigden op dit dijkje in de zon. We komen zeker nog eens terug.

 

(klik hier als je automatisch een bericht wilt ontvangen over het volgende blog)

Deel

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies