Marker Wadden: varen naar een eiland dat nog niet bestaat

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

05/04/2016

Op 3 én 4 april varen we voor het eerst naar de toekomstige Marker Wadden. Een groot natuurherstel project van Natuurmonumenten in het Markermeer. 

Waar we nu alleen nog maar water zien wordt gewerkt aan een groot wadden eiland met zand, klei en slib uit het Markermeer. Waarschijnlijk organiseren we dit jaar al de eerste Marker Wadden excursies om te kijken naar de ontwikkelingen van deze nieuwe natuur.

Jan Marbus van de KNNV nam het initiatief om verschillende natuurgidsen mee te laten denken over de opzet van een excursie naar de Marker Wadden.

Met de Schuttevaer vertrekken we uit Enkhuizen. Dat betekent een reis via het aquaduct het Markermeer op. We varen over de N302 heen, de Houtribdijk gaat onder het aquaduct door.

Bij het verlaten van het aquaduct varen we langs de natuurboog.

Gaaf waren de beflijsters die we daar zagen, deze lijkt op onze merel maar met een witte 'bef', ze trekken nu door ons land op weg naar onder andere Scandinavië.

Velen zullen bij het rijden over de Houtribdijk het proefeiland 'Ierst' al hebben ontdekt. Het proefeiland trekt al veel vogels aan. De Marker Wadden zelf komen uiteindelijk een stuk verder van de dijk te liggen. 

Er bevindt zich al een kolonie kokmeeuwen en ook zwartkopmeeuwen hebben het eiland gevonden. 

Dan varen we naar de toekomstige Marker Wadden. Aannemer Boskalis is begonnen met de aanleg van onderwaterdammen. Aan de boeien kun je al zien hoe groot het eiland wordt.

Een van de werkboten. Op de achtergrond zie je een vage lijn: een grote groep vissende aalscholvers.

Op maandag varen we weer uit voor een werkbezoek met Natuurmonumenten. We vertrekken nu vanuit de Bataviahaven bij Lelystad. 

Natuurmonumenten betrekt iedereen meteen vanaf het begin bij de bouw van de Marker Wadden, ook met korte filmpjes. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen dan kun je je aanmelden voor de Marker Wadden nieuwsbrief. Of kun je Marker Wadden boswachter André Donker volgen op Twitter.

(Foto onder: Jan Wouter Bruggenkamp)

Op de achtergrond zie je de verschillende werkboten. Roel Posthoorn legt het Marker Wadden gevoel uit en wijst op het uitzicht straks vanaf het Marker Wadden strand.

De bouw van het eiland.

Terug in de Bataviahaven zien we een paar mooie geelpootmeeuwen op de strekdammen.

 

Wil je automatisch een bericht ontvangen als er een nieuw blog geplaatst wordt?

Deel

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies