Excursieverslag: de zwartkopmeeuw als Mediterrane aanwinst op de Kreupel

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

14/05/2016

Vandaag vormen de zwartkopmeeuwen het thema van de vogelvaartocht naar vogeleiland de Kreupel van Staatsbosbeheer. Na een aantal zomerse dagen is het vandaag een stuk kouder en staat er een harde wind! Af en toe waait er een buitje over, die geven dan wel weer mooie wolken luchten.

De Schuttevaer ligt klaar in de haven van Enkhuizen. Met rechts op de achtergrond nog net de ms Friesland. De boot waarmee we de jaarlijkse wintervogelexcursie in maart varen.

Na de introductie varen we de haven uit en hijsen we de zeilen.

Flinke golven op het IJsselmeer, de zogenoemde 'korte golfslag'. We zeilen het eerste stuk en het is gaaf zeilweer, we hangen soms flink scheef. Daarna besluiten we de rest van de route de motor bij te zetten, anders kost het ons te veel tijd om bij het eiland te komen. De boot ligt meteen rustiger en dat is voor de lezing ook prettig.

Martin Poot geeft een presentatie aan boord. Hij vertelt over het ontstaan van de Kreupel, wanneer de zwartkopmeeuwen zich in Nederland vestigden, hoe ze leven en hoe ze zijn te herkennen. Ook vertelt hij over het overwinteringsgebied met name in Portugal en wat de vogels naar dit gebied trekt.

We komen aan bij vogeleiland de Kreupel.

Een groep van zo'n 90 zwarte sterns rust op de slikranden van het grote eiland. Ecoloog Jan van der Winden verteld nadat hij de foto ziet, 'Leuk, terwijl in Nederland veel zwarte sterns al op de eieren zitten is deze grote groep nog onderweg naar het Noorden. In Letland bijvoorbeeld broeden ze wat later'.

De echte beheerders van het eiland: de aalscholvers houden het eiland mooi kaal voor alle grondbroeders zoals de kokmeeuwen en visdieven. Ze bouwen torens van nesten op de grond en hebben al flinke jongen! Wat moeilijk te zien op de foto, maar de vogels met witte wang zijn de adulten en de al bijna zo grote zonder witte wang zijn de jongen.  

Ook de bramenstruiken pakken ze aan. Een paar nesten er bovenop en ze zorgen er voor dat de struiken in bedwang blijven. Rechts een vogel op het nest.

En dan leuk babynieuws! De zwarte zwaan die we 12 maart al zagen bouwen aan het nest heeft jongen! Al enkele jaren proberen ze het, maar we zien nu voor het eerst jongen. We wensen ze veel succes :-)

Leuk waren de visdieven die een tijd lang vlak achter de boot vlogen.

De visdief staat zeker in de top 5 favoriete soorten! Behalve een zeer interessante soort ook beeldschoon. Nu staan er wel, zoals bij de meeste vogelaars, vele tientallen vogels in die top 5. Een mooie gelegenheid om ze op de foto te kunnen zetten.

Met dank aan de opvarenden, Martin Poot voor zijn lezing en Ben Pronk als vogelgids.

Tijdens het opruimen nog een mooie gaai in de haven. Ook al zo'n top 5 soort!

 

Wil je automatisch een bericht ontvangen als er een nieuw blog geplaatst wordt?

Deel

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies