Vogelvaartocht voor single natuurliefhebbers

Vogelvaartocht op het IJsselmeer en naar vogeleiland de Kreupel

Nee, we gaan niet speeddaten tijdens deze vaartocht. Wel varen we naar vogeleiland de Kreupel en bekijken de duizenden vogels die we tegen komen, onderweg en op het eiland. In juni ontploft het eiland bijna van alle broedende vogels zoals kokmeeuwen en zwartkopmeeuwen. De sierlijke visdieven zijn ook net begonnen aan hun broedseizoen en baltsen om ons heen. We varen vanuit de haven van Enkhuizen met het prachtige historische zeilschip de Schuttevaer.

Voor wie is deze excursie bedoeld

Wat deze vaartocht uniek maakt is het feit dat alle opvarenden vrijgezel zijn. De excursie is bedoeld om gelijkgestemden te ontmoeten maar vooral een leuke dag vogels kijken. Wellicht zoek je iemand die graag naar vogels of vlinders kijkt, met planten bezig is of je verlangt naar een partner die er ook graag op uit trekt?

Maar misschien vind je het gewoon leuk om een dagje vogels te kijken met nieuwe mensen en om vriendschappen te sluiten. Dan is dit ook een uitstekende gelegenheid.

De eerste vogelexcursie voor singles in 2014 bleek een groot succes. We streven naar een evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen. Inmiddels weten we dat er altijd meer vrouwelijke deelnemers zijn dan mannen, ongeveer 60% vrouw en 40% man en bijna allemaal hetero. De redenen om mee te gaan zijn divers, vaak horen we dat het prettig is dat iedereen alleen komt en je niet tussen de stelletjes zit.

Vaar mee en kom terug met mooie herinneringen en foto's en wellicht een nieuwe vriendschap!

Met een lezing van Koos Dijksterhuis over zijn net uitgekomen boek: de spreeuw

Spreeuwen zijn zulke leuke beesten! En zo romantisch! Spreeuwen neuriën en zingen het hele jaar door, en spreeuwenmannetjes brengen een bloemetje mee voor hun vrouwtje. En spreeuwen houden van mensen! Ze broeden waar mensen wonen. Ook omgekeerd kan er niet genoeg liefde voor de spreeuw gekweekt worden. Mozart had een tamme spreeuw die aan minstens twee composities heeft bijgedragen. Er is wel eens een voetbalwedstrijd stilgelegd omdat een spreeuw het scheidsrechterfluitje nafloot. 

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


Spreker Koos Dijkerhuis

Koos Dijksterhuis schrijft iedere werkdag over de natuur in de krant Trouw. Hij publiceerde diverse boeken over vogels en andere natuur, maar lang niet iedere werkdag. Zijn nieuwste boek gaat over de spreeuw, de leukste vogel van de wereld. Dat boek is tijdens de vaartocht te koop, met gratis handtekening van de auteur! Ook over de grauwe kiekendief en de drieteenstrandloper schreef hij een heel boek. Behalve boeken en columns schrijft Koos vormvaste verzen op rijm, die hij in tijdschriften en dichtbundels publiceert en soms naar zijn abonnees mailt (gratis aanmelden op www.plezierverzen.nl). Koos heeft jarenlang over de wereld gereisd en in verre landen gewoond, meestal in zijn eentje. Maar, zoals Winny the Pooh zegt: it’s so much friendlier with two.

 

Biologisch eten


Deze excursie is inclusief een heerlijke biologische lunch. Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

De lunch is elke vaartocht weer een beetje anders, maar bestaat sowieso uit diverse soorten brood en beleg en een afwisselende soep, zoals tomaten basilicumsoep, kerrie kokossoep, broccolisoep, het is elke keer weer een verrassing.

De lunch bevat wel wat vlees maar dit wordt sowieso apart geserveerd. Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en we laten weten of dit mogelijk is.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We leggen zoveel mogelijk zeilend de route af. Alleen als het niet anders kan zetten we de motor bij. 

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u uw volledige betaling terug.

We betreden bij de zeilexcursies (indien de wind het toelaat) wel de haven naast het vogeleiland maar nooit de Kreupel zelf. Door de grote aantallen vogels en nesten zou dit teveel verstoring geven.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor uw begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is exclusief drankjes (de lunch is wel inclusief melk/koffie/thee). Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar, evenals wat kleine gerechten.

Afmelding: u kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, uw betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

zo 26 jun 2016

Vertrek/terug

11:00u - 16:30

Opstapplaats

Haven Enkhuizen

Boot

Zeilschip de Schuttevaer

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren

Bestemming

Vogeleiland de Kreupel

Deel

Groep visdieven vliegt boven de kolonie lunch Boek cover de spreeuw, door Koos Dijksterhuis Koos Dijksterhuis geeft een lezing aan boord

Afbeeldingen vogels

Afbeeldingen vogels

Foto: René Pop

Foto: René Pop

Lezing Koos Dijksterhuis, René Pop

Lezing Koos Dijksterhuis, René Pop

Kokmeeuw

Kokmeeuw

Lunch

Lunch

Schuttevaer nadert de Kreupel, Martin Poot

Schuttevaer nadert de Kreupel, Martin Poot

De Kreupel, René Pop

De Kreupel, René Pop

Vlak bij de Kreupel

Vlak bij de Kreupel

Haven de Kreupel

Haven de Kreupel

2015: waterral

2015: waterral

Verstekeling

Verstekeling

De Kreupel

De Kreupel

Hijsen van de Zeilen, Ingrid Bakker

Hijsen van de Zeilen, Ingrid Bakker

Voldoende zitruimte

Voldoende zitruimte

Grand Café

Grand Café

Visdieven boven de kolonie

Visdieven boven de kolonie

De Schuttevaer

De Schuttevaer

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies