Vogelexcursie naar de Marker Wadden LELYSTAD (iets langer)

Zeil mee naar nieuw land

Een nieuw broedseizoen op de Marker Wadden is volop bezig en het eiland ontwikkelt zich. Vinden nog meer vogels het eiland? Vaar mee en ervaar het zelf.

Naar Marker Wadden

In de Bataviahaven (Lelystad) stappen we aan boord van zeilschip de Schuttevaer. Bij het uitvaren van de haven treffen we meteen een mooie vogelplek, op de strekdam broeden lepelaars die we mooi kunnen bekijken. Daarnaast is er ook een gemengde kolonie grote meeuwen met onder andere kleine mantelmeeuwen, zilvermeeuwen maar ook vaak Pontische meeuw en geelpootmeeuw, beide nieuwe broedvogels in Nederland. We kijken ook uit naar de holenduiven die broeden tussen de rotsen.

Daarna hijsen we de zeilen en zetten koers richting de Marker Wadden. Wie wil kan zelf aan het roer staan. Onderweg bekijken we de vogels die we tegen komen op het water. Er zijn ervaren vogelgidsen mee die je op de vogels kunnen wijzen. Er is minimaal een telescoop aan boord en we hebben enkele verrekijkers te leen. Heb je nautische vragen? De schipper geeft graag antwoord.

We leggen aan in de haven van de Marker Wadden en gaan aan land. We maken een wandeling over het eiland en bekijken de vogels. Je kunt zelf een rondwandeling maken of meelopen met de vogelgidsen en samen alle vogels bekijken. Tijdens de presentatie aan boord leggen we ook de route opties uit en geven we een update van waar je welke vogels kunt verwachten. Afhankelijk van de wind is het ongeveer 1,5-2uur varen naar het eiland.

Het eiland is volop in ontwikkeling. Op dit moment vinden we hier een pionierstadium met op sommige plaatsen de eerste begroeiing en veel zandbanken en slikken. Ook zijn de eerst aangelegde plekken al verder ontwikkeld. Een heel open landschap. Het is bijzonder om het eiland te kunnen zien in deze fase. Met de excursies zullen we het eiland steeds blijven volgen.

Het blijft een eiland in ontwikkeling, er vinden nog werkzaamheden plaats (vooral in de haven) en vogels kunnen op paden gaan broeden. Er kunnen hierom dus altijd paden afgesloten worden.

Tijdens deze Marker Wadden excursie verblijven we wat langer op het eiland. Er is namelijk maar liefst 12 km wandelpad te bewandelen. Er zijn uitgestippelde wandelingen van 2,5 km en 6 km. Er bevinden zich drie vogelhutten, genaamd de steltloper, lepelaar en duikeend, en een kijkscherm langs het wandelpad.

Vaar (weer) mee en ontdek het zelf.
Alle foto’s (op de lepelaar na) bij deze excursie en onderaan de pagina zijn gemaakt op de Marker Wadden, uitgezocht bij de verwachtingen van deze excursie.

De vogels in juni

De visdief en kokmeeuw kolonies hebben naar verwachting rond deze tijd veel jongen en oudervogels vliegen af en aan met voer. We bekijken de kolonies, ook met de telescoop. Andere vogels die ook op het eiland broeden zijn bijvoorbeeld kleine en bontbekplevier, witte kwikstaart en naar verwachting verschillende soorten eenden. Misschien ook weer een paartje zwartkopmeeuw of inmiddels al meer? Met veel geluk zien we ook een strandplevier of dwergstern, beide soorten die broeden in een echt pionierlandschap zoals deze.

In 2018 hebben er 200 paar kluten gebroed, maar voornamelijk op de eilanden die niet toegankelijk zijn voor bezoekers. Maar naar verwachting komen ze wel foerageren op het eerste eiland.

De populatie casarca’s die het IJsselmeergebied gebruiken tijdens de rui rond deze tijd neemt de laatste jaren toe, de eerste groepjes vogels zijn ook al gezien op de Marker Wadden, mogelijk treffen we deze mooie eenden ook op het eiland.

Ook kijken we uit naar verschillende andere soorten en het eiland aandoen. Mogelijk treffen we een soort als slechtvalk, Pontische meeuw en eenden als slobeend en bergeend. We verwachten niet veel vogeltrek rond deze tijd, maar we kunnen altijd nog late doortrekkers of alweer de eerste vogels op hun weg terug naar het zuiden tegenkomen.

Op een nieuw eiland als deze is het altijd een verrassing. Is het biotoop al zo ver ontwikkeld dat we de eerste soorten rietvogels als rietgors, kleine karekiet en blauwborst kunnen treffen? Hoe is de waterstand en daarmee meer of minder slikveldjes voor allerlei soorten? Natuurlijk letten we op alles, ook op de planten, insecten en de ontwikkelingen van het eiland.

Verrekijker lenen

Heb je zelf geen verrekijker? Geen probleem, we hebben 20 verrekijkers van het merk Bynolyt gekregen van het Vogelinformatiecentrum Texel. Deze kun je de hele excursie gebruiken.

Programma

Natuurherstel

Marker Wadden is een uniek project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer.

Het zand, klei en slib uit het Markermeer wordt gebruikt om op grote schaal eilanden en natuurlijke oevers te maken. Met dit project creëert Natuurmonumenten een robuust natuurgebied in het hart van Nederland.

Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal de oppervlakte 1000 hectare groot worden. Het is de ambitie van Natuurmonumenten om van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare, Nationaal Park Nieuw Land. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

De Marker Wadden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij, Natuurmonumenten, de Rijksoverheid en de provincie Flevoland.

Prachtige filmbeelden gemaakt op de Marker Wadden in het voorjaar van 2017. Inmiddels is het eiland al veel verder ontwikkeld en elke excursie treffen we weer mooie veranderingen in het landschap, de planten en de vogels.

Zomer 2017:

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


Elke excursie is er een presentatie aan boord. Dit is een algemeen verhaal over de aanleg en ontwikkelingen rond de Marker Wadden, met uiteraard ook aandacht voor de vogels die er broeden en op dat moment (naar verwachting) voorkomen. Met ook informatie over de plek waar je terecht komt, waar kun je wandelen en de vogels verwachten?

De presentatie wordt gegeven door Debby Doodeman, afwisselend met andere gastsprekers over passende (vogel) thema's.

De sprekers worden op dit moment benaderd, wanneer er een andere spreker meevaart wordt dit in de informatie hier boven aangepast, en dit stukje tekst aangepast :-).

Biologisch eten


Op de terugweg is er soep met een broodje aan boord. Je kunt zelf lunch meenemen.

Degene die vaker met ons mee zijn geweest zijn gewend dat we met de dagexcursies altijd een lunch aan boord hebben. Deze excursie hebben we alleen voor soep gekozen. We hebben voor zelf lunch meebrengen gekozen omdat we al vóór lunchtijd aan land gaan en terug naar de boot lopen veel tijd vergt, tijd die we juist graag op het eiland gebruiken. 

De soep is vegetarisch.

Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en vermeld ook even je telefoonnummer, dan kunnen we nog even bellen als we nog vragen hebben.

Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

Aan de bar zijn allerlei drankjes te verkrijgen, zoals koffie en thee, fris, wijn, Skuumkoppe van de tap, een kruidenbitter Schuttevaertje en meer.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We zullen zoveel mogelijk zeilend de route afleggen. We zetten de motor aan als het echt niet anders kan.

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u uw volledige betaling terug.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor je begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is exclusief drankjes (als de excursie inclusief lunch is is deze wel inclusief melk/koffie/thee). Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar.

Bij stevige wind komt het soms voor dat we de vaarroute moeten aanpassen. Een enkele keer kan het voorkomen dat we op bepaalde plekken niet kunnen bereiken.

Minder validen: stuur een mail naar debby@fogol.nl, en je krijgt een antwoord op maat.

Omboeken: je kunt bijna altijd omboeken naar een andere datum.

Afmelding: je kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, je betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

Honden zijn niet toegestaan.

Entree
Natuurmonumenten heeft de entree prijzen voor het eiland gewijzigd (20 maart 2019) voor de groepsexcursies. Deze is nu EUR 5,- per persoon. (voorheen was dit EUR 6,- en EUR 3,- voor leden Natuurmonumenten).

di 18 jun 2019

Vertrek/terug

10:00 - +/-17:00

Opstapplaats

Bataviahaven, Lelystad

Boot

Zeilschip de Schuttevaer

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het bus station in de Bataviahaven, betaald parkeren

Bestemming

Marker Wadden (Markermeer)

Kinderen

t/m 12 jaar halve prijs en gratis entree

Deel

Schuttevaer Marker Wadden Visdieven kolonie excursie Marker Wadden Fogol Zeilschip Schuttevaer excursie Marker Wadden Fogol Lepelaar kolonie strekdam Bataviahaven, Fogol

Lepelaar kolonie Bataviahaven

Lepelaar kolonie Bataviahaven

Pontische meeuw, Bataviahaven

Pontische meeuw, Bataviahaven

Lepelaar kolonie Bataviahaven

Lepelaar kolonie Bataviahaven

Paar kleine mantelmeeuw, Bataviahaven

Paar kleine mantelmeeuw, Bataviahaven

Dwergstern, foto Kees de Vries

Dwergstern, foto Kees de Vries

Excursie Marker Wadden, foto Harvey van Diek

Excursie Marker Wadden, foto Harvey van Diek

Opspuiten Marker Wadden

Opspuiten Marker Wadden

Geen verrekijker? Je kunt er een lenen

Geen verrekijker? Je kunt er een lenen

Bar Schuttevaer

Bar Schuttevaer

Bergeenden

Bergeenden

Bontbekplevier, foto Harvey van Diek

Bontbekplevier, foto Harvey van Diek

Casarca's

Casarca's

Kolonie grote meeuwen Bataviahaven

Kolonie grote meeuwen Bataviahaven

Pontische meeuw met ring Bataviahaven

Pontische meeuw met ring Bataviahaven

Dijk om door te stromen

Dijk om door te stromen

Dwergmeeuwen

Dwergmeeuwen

Dwergmeeuw

Dwergmeeuw

Fontijnkruid

Fontijnkruid

Kijkscherm

Kijkscherm

Kleine plevier en visdieven

Kleine plevier en visdieven

Kluut

Kluut

Kolonie kokmeeuwen

Kolonie kokmeeuwen

Schuttevaer Bataviahaven

Schuttevaer Bataviahaven

Plannen maken, foto Harvey van Diek

Plannen maken, foto Harvey van Diek

Presentatie onderweg, foto Harvey van Diek

Presentatie onderweg, foto Harvey van Diek

Bouwtekening Marker Wadden

Bouwtekening Marker Wadden

Zeilschip Schuttevaer, foto Harvey van Diek

Zeilschip Schuttevaer, foto Harvey van Diek

Onderweg, foto Miranda Zutt

Onderweg, foto Miranda Zutt

Slechtvalk, Harvey van Diek

Slechtvalk, Harvey van Diek

Vogelvoer :-)

Vogelvoer :-)

Landschap Marker Wadden

Landschap Marker Wadden

Vogelhut duikeend

Vogelhut duikeend

Visdief

Visdief

Visdief met spiering

Visdief met spiering

Landschap Marker Wadden, Harvey van Diek

Landschap Marker Wadden, Harvey van Diek

Kijkhut steltloper, Harvey van Diek

Kijkhut steltloper, Harvey van Diek

Wilde eend met pullen

Wilde eend met pullen

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies