Vogelexcursie naar de Marker Wadden

Zeil mee naar nieuw land

Een derde broedseizoen op de Marker Wadden is van start. Vaar mee om de ontwikkelingen van het eiland, de planten en de vogels die daar in fase bij horen te bekijken.

Naar Marker Wadden

In de haven van Enkhuizen stappen we aan boord van zeilschip de Schuttevaer. We varen via het naviduct, over de autoweg, van het IJsselmeer het Markermeer op. We bekijken de vogels van de natuurboog, we letten speciaal op de verschillende soorten meeuwen en in het bijzonder Pontische meeuw en mogelijk zien we de ijsvogel. Daarna hijsen we de zeilen en zetten koers richting de Marker Wadden. Wie wil kan zelf aan het roer staan.

Onderweg bekijken we de vogels die we tegen komen op het water. Er zijn ervaren vogelgidsen mee die je op de vogels kunnen wijzen. Er is minimaal een telescoop aan boord en we hebben enkele verrekijkers te leen. Heb je nautische vragen? De schipper geeft graag antwoord.

We leggen aan in de haven van de Marker Wadden en gaan aan land. We maken een wandeling over het eiland en bekijken de vogels. Je kunt zelf een rondwandeling maken of meelopen met de vogelgidsen en samen alle vogels bekijken. Tijdens de presentatie aan boord leggen we ook de route opties uit en geven we een update van waar je welke vogels kunt verwachten. Afhankelijk van de wind is het ongeveer 1,5-2uur varen naar het eiland.

Het eiland is volop in ontwikkeling. Op dit moment vinden we hier een pionierstadium met op sommige plaatsen de eerste begroeiing en veel zandbanken en slikken. Ook zijn de eerst aangelegde plekken al verder ontwikkeld. Een heel open landschap. Het is bijzonder om het eiland te kunnen zien in deze fase. Met de excursies zullen we het eiland steeds blijven volgen.

Het blijft een eiland in ontwikkeling, er vinden nog werkzaamheden plaats (vooral in de haven) en vogels kunnen op paden gaan broeden. Er kunnen hierom dus altijd paden afgesloten worden.

Tijdens deze Marker Wadden excursie heb je de tijd om een goede indruk te krijgen van het eiland, maar heb je niet de tijd om de langere wandelroute te bewandelen (wil je dit wel? Kies dan voor een van de langere excursies). We maken met de gidsen een wandeling van 2,5 km, langs de route bevinden zich drie vogelhutten, de steltloper, lepelaar en duikeend.

Vaar (weer) mee en ontdek het zelf.
Alle foto’s bij deze excursie en onderaan de pagina zijn gemaakt op de Marker Wadden, uitgezocht bij de verwachtingen van deze excursie (enkele foto's zijn wat later in het seizoen gemaakt).

Waarom een excursie op een doordeweekse dag? Is er voldoende animo voor? Het voordeel is, denken wij, dat het net wat rustiger is met andere bezoekers op het eiland. Het eiland is groot en je loopt elkaar niet snel in de weg, maar toch is het natuurlijk het leukst als we de eerste zijn die het eiland betreden die dag. Om geen last te hebben van de files vertrekken we iets later. Heb je andere ideeën? Laat het ons gerust weten.

De vogels in april

Vanaf half maart beginnen de broedvogels weer terug te keren naar het eiland en in april zijn ze inmiddels gestart aan hun broedseizoen. In de visdief en kokmeeuw kolonies hebben de vogels naar verwachting eieren en hebben de kokmeeuwen al jongen. We bekijken de kolonies, ook met de telescoop. Andere vogels die ook op het eiland broeden zijn bijvoorbeeld kleine en bontbekplevier, witte kwikstaart en naar verwachting verschillende soorten eenden en mogelijk zien we ook wel de eerste grauwe ganzenpullen van de Marker Wadden? Misschien broedt er ook weer een paartje zwartkopmeeuw of inmiddels al veel meer? Met veel geluk zien we ook een strandplevier of dwergstern, beide soorten die broeden in een echt pionierlandschap zoals deze.

In 2018 hebben er 200 paar kluten gebroed, maar voornamelijk op de eilanden die niet toegankelijk zijn voor bezoekers. Maar naar verwachting komen ze wel foerageren op het eerste eiland.

Ook kijken we uit naar verschillende soorten die nog op doortrek zijn en het eiland aandoen. Mogelijk treffen we een soort als slechtvalk of bruine kiekendief, Pontische meeuw en juist in april nog wat meer eenden als slobeend en zomertaling en soorten steltlopers zoals bonte strandlopers, steenloper, kemphaan en groenpootruiter.

Op een nieuw eiland als deze is het altijd een verrassing. Is het biotoop al zo ver ontwikkeld dat we de eerste soorten rietvogels als rietgors, kleine karekiet en zingende blauwborst kunnen treffen? Hoe is de waterstand en daarmee meer of minder slikveldjes voor allerlei soorten? Natuurlijk letten we op alles, ook op de planten, insecten en de ontwikkelingen van het eiland.

Verrekijker lenen

Heb je zelf geen verrekijker? Geen probleem, we hebben 20 verrekijkers van het merk Bynolyt gekregen van het Vogelinformatiecentrum Texel. Deze kun je de hele excursie gebruiken.

Programma

Natuurherstel

Marker Wadden is een uniek project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer.

Het zand, klei en slib uit het Markermeer wordt gebruikt om op grote schaal eilanden en natuurlijke oevers te maken. Met dit project creëert Natuurmonumenten een robuust natuurgebied in het hart van Nederland.

Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal de oppervlakte 1000 hectare groot worden. Het is de ambitie van Natuurmonumenten om van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare, Nationaal Park Nieuw Land. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

De Marker Wadden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij, Natuurmonumenten, de Rijksoverheid en de provincie Flevoland.

Prachtige filmbeelden gemaakt op de Marker Wadden in het voorjaar van 2017. Inmiddels is het eiland al veel verder ontwikkeld en elke excursie treffen we weer mooie veranderingen in het landschap, de planten en de vogels.

Zomer 2017:

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


Elke excursie is er een presentatie aan boord. Dit is een algemeen verhaal over de aanleg en ontwikkelingen rond de Marker Wadden, met uiteraard ook aandacht voor de vogels die er broeden en op dat moment (naar verwachting) voorkomen. Met ook informatie over de plek waar je terecht komt, waar kun je wandelen en de vogels verwachten?

De presentatie wordt gegeven door Debby Doodeman, afwisselend met andere gastsprekers over passende (vogel) thema's.

De sprekers worden op dit moment benaderd, wanneer er een andere spreker meevaart wordt dit in de informatie hier boven aangepast, en dit stukje tekst aangepast :-).

Biologisch eten


Onderweg serveren we aan boord een heerlijke biologische lunch. Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

De lunch is elke vaartocht weer een beetje anders, maar bestaat sowieso uit diverse soorten brood en beleg en een wisselende soep, zoals broccolisoep, dat is elke keer weer een verrassing.

De lunch is vegetarisch. Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en vermeld ook even je telefoonnummer, dan kunnen we nog even bellen als we nog vragen hebben.

Buiten de lunch om zijn allerlei drankjes te verkrijgen aan de bar, zoals koffie en thee, fris, Skuumkoppe van de tap, een kruidenbitter Schuttevaertje en meer.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We zullen zoveel mogelijk zeilend de route afleggen. We zetten de motor aan als het echt niet anders kan.

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u uw volledige betaling terug.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor je begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is exclusief drankjes (als de excursie inclusief lunch is is deze wel inclusief melk/koffie/thee). Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar.

Bij stevige wind komt het soms voor dat we de vaarroute moeten aanpassen. Een enkele keer kan het voorkomen dat we op bepaalde plekken niet kunnen bereiken.

Minder validen: stuur een mail naar debby@fogol.nl, en je krijgt een antwoord op maat.

Omboeken: je kunt bijna altijd omboeken naar een andere datum.

Afmelding: je kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, je betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

Honden zijn niet toegestaan.

Entree
Natuurmonumenten heeft de entree prijzen voor het eiland gewijzigd (20 maart 2019) voor de groepsexcursies. Deze is nu EUR 5,- per persoon. (voorheen was dit EUR 6,- en EUR 3,- voor leden Natuurmonumenten).

do 25 apr 2019

Vertrek/terug

10:30 - +/-17:00

Boot/Opstapplaats

Zeilschip de Schuttevaer, Enkhuizen

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren

Bestemming

Marker Wadden (Markermeer)

Kinderen

t/m 12 jaar halve prijs en gratis entree

Deel

Kluut Marker Wadden Zeilschip Schuttevaer, excursie Marker Wadden dwergstern excursie Marker Wadden Kijkhut de steltloper op Marker Wadden

Excursie deelnemers, foto Harvey van Diek

Excursie deelnemers, foto Harvey van Diek

Opspuiten Marker Wadden

Opspuiten Marker Wadden

Bergeenden

Bergeenden

Dijk om door te stromen

Dijk om door te stromen

Dwerg- meeuwen

Dwerg- meeuwen

Dwerg- meeuwen

Dwerg- meeuwen

Fontijnkruid

Fontijnkruid

Grote zilverreiger

Grote zilverreiger

Kijkscherm

Kijkscherm

Kleine plevier en visdieven

Kleine plevier en visdieven

Kolonie visdief

Kolonie visdief

Visdief met vis

Visdief met vis

Plannen maken, foto Harvey van Diek

Plannen maken, foto Harvey van Diek

Kolonie kokmeeuwen

Kolonie kokmeeuwen

Zeilschip Schuttevaer, foto Harvey van Diek

Zeilschip Schuttevaer, foto Harvey van Diek

Onderweg, foto Miranda Zutt

Onderweg, foto Miranda Zutt

Vogelvoer :-)

Vogelvoer :-)

Landschap Marker Wadden

Landschap Marker Wadden

Vogelhut duikeend

Vogelhut duikeend

Visdief

Visdief

Kijkhut steltloper, Harvey van Diek

Kijkhut steltloper, Harvey van Diek

Landschap Marker Wadden, Harvey van Diek

Landschap Marker Wadden, Harvey van Diek

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies