Vogelexcursie naar de IJsselmonding en IJsseloog

Leefomgeving van de zeearend en grote karekiet. I.s.m. het Vogelmagazine.

GEANNULEERD Vaar mee naar de IJsselmonding en IJsseloog, leefgebied van de zeearend en grote karekiet. Daar waar de IJssel via het Ketelmeer het IJsselmeer instroomt.

In de zoete rivierdelta van de IJssel liggen 5 eilanden; de Ramspolplaat, Kamperplaat, Schokkerplaat, Kattenplaat en Ketelplaat. We treffen hier onder andere rietmoerassen en zandplaten. Hier broedt al enige jaren een paar zeearenden maar ook veel soorten riet- en moerasvogels.

We gaan aan boord van de Schuttevaer langs de Ketelmeerdijk aan de loswal. We hijsen de zeilen en binnen een half uur varen over het Ketelmeer komen we aan bij de IJsselmonding. Hier luisteren en kijken we uit naar verschillende soorten rietvogels zoals kleine karekiet, rietzanger, blauwborst en rietgors maar kijken we vooral uit naar de grote karekiet met zijn indrukwekkend luide zang. 
We verwachten ook verschillende soorten eenden, bruine kiekendief, koekoek, visdieven, foeragerende zwarte sterns en andere verrassingen.

We kijken natuurlijk ook uit naar de zeearend die broedt op een van de vijf eilanden. Als het goed gaat met dit paar dan hebben ze rond deze tijd jongen om te voeren en hopen we deze indrukwekkende vogels te zien.

Als we de monding hebben bekeken varen we richting het IJsseloog en staat ondertussen de biologische lunch klaar. Afhankelijk van de tijd die we besteden om de zeearend te zien gaan we voor anker in de vaargeul ten oosten van IJsseloog of varen we hier rustig doorheen en zijn hier omringt door moerasbos en 'midden' in de natuur.

We luisteren wederom naar wat we horen en kijken uit naar de ijsvogel, zilverreigers en aalscholvers. Mogelijk overzomert er een visarend in dit gebied. Er komen ook bevers voor, maar de kans dat we deze zien is heel erg klein. Wel zien we mogelijk weer de sporen?

Daarna varen we een rondje om het IJsseloog en hijsen de zeilen en varen terug naar de loswal waar we zijn opgestapt.

Tijdens deze excursie organiseren we bij uitzondering geen lezing. Omdat we meteen in mooi vogelgebied zijn is het zonde om binnen te zitten. We nodigen wel personen uit die het een en ander aan dek kunnen vertellen.

Grote Karekiet

Het gaat niet goed met de grote karekiet in Nederland. Dat heeft verschillende oorzaken. Het ontbreekt bijvoorbeeld aan geschikte plaatsen om te broeden. Deze forse rietvogel heeft stevig stromingsriet nodig om zijn nest in te bouwen.

Maar er worden op dit moment maatregelen genomen door Vogelbesscherming Nederland in de randmeren om op korte termijn deze soort te behouden als Nederlandse broedvogel.
Het riet wordt op sommige locaties gegeten door ganzen en meerkoeten en er blijft soms te weinig stevig riet over. Er worden nu stukken afgerasterd om de ganzen op afstand te houden zodat het riet zich kan herstellen. Ook worden er stukken gesnoeid zodat de bomen het riet niet overschaduwen. Tijdens deze excursie proberen we ook te kijken (van enige afstand) of de maatregelen al zorgen voor nieuwe aangroei van riet.

IJsseloog

Het IJsseloog is aangelegd om verontreinigd slib in te bergen afkomstig uit de bodem van het Ketelmeer. Daarnaast heeft het eiland een natuurontwikkelingsfunctie en is er plaats voor recreatie. Het verontreinigde slib dat terecht kwam in het Ketelmeer werd van 1950 tot 1990 aangevoerd door de IJssel en bezonk hier. De vervuiling was afkomstig van fabrieken uit Nederland en Duitsland die afval loosden in de rivier.

Saneren was niet mogelijk en daarom is er voor gekozen om het slib op te slaan in het IJsseloog. In 1999 is de bouw voltooid, IJsseloog heeft een diameter van 1 km en is 45m diep. Tijdens deze excursie varen we een rondje om het eiland IJsseloog.

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


Er varen vogelgidsen mee die je op de vogels kunnen wijzen.
Ook vaart Paul Böhre als vogelgids mee deze dag, hij is redacteur van ROOTS natuurmagazine en het Vogelmagazine. Heb je vragen of ideeën? Dan kun je die uiteraard bij hem kwijt.

Tijdens deze excursie is er geen presentatie met de beamer, dit omdat we meteen in het gebied zijn waar we veel hopen te zien en blijven we liever aan dek.

We nodigen wel personen uit die aan dek wat kunnen vertellen over het gebied en vragen kunnen beantwoorden. Een update volgt.

Biologisch eten


Onderweg serveren we aan boord een heerlijke biologische lunch. Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

De lunch is elke vaartocht weer een beetje anders, maar bestaat sowieso uit diverse soorten brood en beleg en een wisselende soep, zoals broccolisoep, dat is elke keer weer een verrassing.

De lunch is vegetarisch. Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en vermeld ook even je telefoonnummer, dan kunnen we nog even bellen als we nog vragen hebben.

Buiten de lunch om zijn allerlei drankjes te verkrijgen aan de bar, zoals koffie en thee, fris, Skuumkoppe van de tap, een kruidenbitter Schuttevaertje en meer.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We zullen zoveel mogelijk zeilend de route afleggen. We zetten de motor aan als het echt niet anders kan.

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvang je je volledige betaling terug.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor je begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is inclusief de genoemde opties onder de prijs en exclusief de drankjes van de bar. Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar. Eigen meegebrachte consumpties zijn uiteraard geen enkel probleem. Neem vooral een waterflesje mee om bij te vullen.

Bij stevige wind komt het soms voor dat we de vaarroute moeten aanpassen. Een enkele keer kan het voorkomen dat we op bepaalde plekken niet kunnen bereiken.

Minder validen: bij twijfel stuur een mail naar debby@fogol.nl, en je krijgt een antwoord op maat. De doorgang om het schip op te komen is 70 cm. Er zijn de gebruikelijke waterkering/drempels maar ook veel goede zitplekken aan dek en binnen. De toiletten zijn een brede trap naar beneden en er zijn altijd veel opvarenden om op te steunen indien nodig. Als we van boord gaan bij een excursie lopen we tijdens de wandelingen nooit snel, daarvoor is er teveel te zien.

Omboeken: je kunt bijna altijd omboeken naar een andere datum.

Afmelding: je kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, je betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

Honden zijn niet toegestaan.

Foto's: er worden foto's gemaakt tijdens de excursie, vooral van de vogels, deels van de opvarenden. Die worden gebruikt om rond te mailen na afloop en gebruikt bij eventuele toekomstige excursies ter promotie. Van de opvarenden nooit zomaar deelnemers vol in beeld. Wil je liever niet op de foto? Geef dit dan even aan bij het aan boord gaan (bij Debby).

Vogelmagazine is een uitgave van Roots natuurmagazine. Een tijdschrift voor zowel de beginnende als gevorderde vogelaar. Het verschijnt twee keer per jaar: in april en september. Je krijgt het gratis bij een abonnement van Roots, maar is ook los te koop via de website van Roots en in de winkel.

vr 15 mei 2020

Vertrek/terug

8:15u t/m +/- 14:00u

Boot

Zeilschip de Schuttevaer

Opstapplaats

Loswal langs Ketelmeerdijk

Bereikbaarheid

De boot ligt ongeveer 3,5 km ten westen van de Ketelhaven afgemeerd, gratis parkeren direct naast de boot. Deze plek is moeilijk te bereiken met het OV.

Bestemming

Ketelmeer, IJsselmonding, en rond IJsseloog

Kinderen

t/m 12 jaar halve prijs

Deel

Zeearend in de zon, excursie IJsselmonding Krakeenden en zeearend, excursie IJsselmonding Landschap IJsseloog, excursie IJsselmonding Grote zilverreiger, excursie IJsselmonding

IJsselmonding

IJsselmonding

Zwarte stern

Zwarte stern

Krooneenden

Krooneenden

Buizerd en zeearend

Buizerd en zeearend

IJsseloog

IJsseloog

IJsseloog

IJsseloog

Informatie aan boord

Informatie aan boord

Knobbelzwaan

Knobbelzwaan

Oeverzwaluw wand

Oeverzwaluw wand

Zeearend in zijn omgeving

Zeearend in zijn omgeving

Knobbel- zwanen en jonge grote meeuwen

Knobbel- zwanen en jonge grote meeuwen

Paar zeearenden

Paar zeearenden

Beschermings zone zeearend

Beschermings zone zeearend

Jagende zeearend

Jagende zeearend

Zeearend, foto: Kees de Vries

Zeearend, foto: Kees de Vries

Eiland Ketelplaat

Eiland Ketelplaat

Grote karekiet

Grote karekiet

Broedplaats grote karekiet

Broedplaats grote karekiet

Maatregelen bescherming grote karekiet

Maatregelen bescherming grote karekiet

Koekoek

Koekoek

Krooneenden

Krooneenden

IJsseloog

IJsseloog

Blauwe en grote zilverreiger

Blauwe en grote zilverreiger

Omgeving IJsseloog

Omgeving IJsseloog

Knobbelzwaan met jongen

Knobbelzwaan met jongen

Zonnende blauwe reiger

Zonnende blauwe reiger

Aalscholvers rustend

Aalscholvers rustend

Grote zilverreiger

Grote zilverreiger

Visarend

Visarend

Grote zilverreiger

Grote zilverreiger

Aalscholver slaapplaats

Aalscholver slaapplaats

Rietlandschap

Rietlandschap

Visdief

Visdief

Ketelmeer

Ketelmeer

Gevaren route 2018

Gevaren route 2018

Krakeenden en zeearend

Krakeenden en zeearend

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies