Vogel zeilexcursie naar de Marker Wadden

Zeil mee naar nieuw land

Stap aan boord van zeilschip de Schuttevaer en zeil mee naar een nieuw stuk Nederland: de Marker Wadden van Natuurmonumenten. In 2017 hebben duizenden vogels het nieuwe eiland al in gebruik genomen, vaar mee en bekijk zelf hoe het eiland zich in 2018 zal ontwikkelen.

Deze excursie is vol, u kunt zich nog aanmelden voor de reservelijst. Als er nog extra data komen waarop we een excursie kunnen organiseren versturen we hierover de nieuwsbrief. Aanmelden hiervoor kan door rechts boven op 'aanmelden nieuwsbrief' te klikken.

De aanleg van de Marker Wadden is nog in volle gang. Na de zomer van 2018 gaat het eiland open om te bezoeken. Toch hebben we de kans gekregen om nu al enkele excursies voor belangstellenden te organiseren die al graag een kijkje willen nemen.

Naar Marker Wadden

In de haven van Enkhuizen stappen we aan boord van zeilschip de Schuttevaer. We varen via het naviduct, over de autoweg, van het IJsselmeer het Markermeer op. We bekijken de vogels van de natuurboog direct na het naviduct en hijsen daarna de zeilen en zetten koers richting de Marker Wadden. Wie wil kan zelf aan het roer staan.

Onderweg bekijken we de vogels die we tegen komen. Er zijn ervaren vogelgidsen mee die je op de vogels kunnen wijzen. Er is minimaal een telescoop aan boord en we hebben enkele verrekijkers te leen. Onderweg is er een korte presentatie over de Marker Wadden. Heb je nautische vragen? De schipper geeft graag antwoord op alle vragen. Voordat we aan land gaan is er een biologische lunch aan boord.

Het eiland is volop in ontwikkeling, als we het eiland op gaan maken we een wandeling op een nieuw stuk Nederland. De route en afstand die we kunnen lopen is afhankelijk van de hoeveelheid vogels en nesten op en rond de paden. We bekijken hoe het eiland zich heeft ontwikkeld dit tweede jaar. Welke pionierssoorten hebben het eiland (weer) ontdekt?

In 2017 zagen we al veel soorten vogels die het eiland hebben gevonden als broed- of rustplaats. Zo broeden er al honderden visdieven, kokmeeuwen, kluten en enkele kleine- en bontbekplevieren. Ook zagen we na veel zoeken de dwergsterns. En wie ziet voor het eerst tijdens de excursie de zeldzamere strandplevier? Een echte pionier soort.

Er verbleven ook meteen al veel soorten eenden, zoals bergeend, krakeend, kuifeend, tafeleend, en een enkele zomertaling en pijlstaart. In juni kunnen sommige soorten steltlopers de Marker Wadden als tussenstop gebruiken op weg naar het Noorden óf zelfs alweer op trek naar het zuiden. We zagen steltlopers zoals bonte strandloper, oeverloper, en een enkele krombekstrandloper. Ook zagen we in juni een paar zwarte sterns en diverse soorten meeuwen waaronder opvallend veel dwergmeeuwen.

Het gebied is in ontwikkeling dus komend jaar kan het beeld weer helemaal anders zijn. Maar de organisatie kijkt alweer enorm naar de volgende bezoeken uit!

Vaar (weer) mee en ontdek het zelf.

PS: de foto's onderaan deze pagina zijn gemaakt tijdens de verschillende excursies in 2017.

*leden van Natuurmonumenten kunnen gebruik maken van de leden korting en betalen EUR 48,50, meld je aan, vermeld je ledennummer in het opmerkingenveld en sla de online betaling over, je ontvangt per mail het aangepaste factuurbedrag.

Programma

Natuurherstel

Marker Wadden is een uniek project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer.

Het zand, klei en slib uit het Markermeer wordt gebruikt om op grote schaal eilanden en natuurlijke oevers te maken. Met dit project creëert Natuurmonumenten een robuust natuurgebied in het hart van Nederland.

Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal het oppervlakte 750 hectare groot worden. Het is de ambitie van Natuurmonumenten om van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

De Marker Wadden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij, Natuurmonumenten, de Rijksoverheid en de provincie Flevoland.

Prachtige filmbeelden gemaakt op de Marker Wadden in 2017:

Biologisch eten


Onderweg serveren we aan boord een heerlijke biologische lunch. Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

De lunch is elke vaartocht weer een beetje anders, maar bestaat sowieso uit diverse soorten brood en beleg en een wisselende soep, zoals broccolisoep, tomaten basilicumsoep, kerrie kokossoep, dat is elke keer weer een verrassing.

De lunch bevat wel wat vlees maar dit wordt sowieso apart geserveerd. Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en we laten weten of dit mogelijk is.

Buiten de lunch om zijn allerlei drankjes te verkrijgen aan de bar, zoals koffie en thee, fris, Skuumkoppe van de tap, een kruidenbitter Schuttevaertje en meer.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We zullen zoveel mogelijk zeilend de route afleggen. We zetten de motor aan als het echt niet anders kan.

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u uw volledige betaling terug.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor uw begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is exclusief drankjes (de lunch is wel inclusief melk/koffie/thee). Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar.

Bij stevige wind komt het soms voor dat we de vaarroute moeten aanpassen. Een enkele keer kan het voorkomen dat we op bepaalde plekken niet kunnen bereiken.

Minder validen: stuur een mail naar debby@fogol.nl, en je krijgt een antwoord op maat.

Afmelding: u kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, uw betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

Honden zijn niet toegestaan.

zo 17 jun 2018

Vertrek/terug

11:00u - +/-16:30

Opstapplaats

Enkhuizen

Boot

Zeilschip de Schuttevaer

Inclusief

Biologische lunch

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren

Bestemming

Marker Wadden (Markermeer)

Blog excursie 2017

Deel

Dwergstern, excursie Marker Wadden Zeilschip Schuttevaer, excursie Marker Wadden Kolonie visdief, excursie Marker Wadden Ontwerp Marker Wadden, excursie

Welkom aan boord

Welkom aan boord

Kokmeeuw in de haven

Kokmeeuw in de haven

Skyline Enkhuizen, foto Siegfried Sumter

Skyline Enkhuizen, foto Siegfried Sumter

Naviduct, varen over de weg

Naviduct, varen over de weg

Naviduct, varen over de weg

Naviduct, varen over de weg

Ontvangst

Ontvangst

Buizerd en bruine kiekendief

Buizerd en bruine kiekendief

Futen bij de natuurboog

Futen bij de natuurboog

Knobbelzwaan, natuurboog

Knobbelzwaan, natuurboog

Onderweg

Onderweg

Zeilschip Schuttevaer

Zeilschip Schuttevaer

Lunch aan boord

Lunch aan boord

Lunch aan boord

Lunch aan boord

Visualisatie Marker Wadden

Visualisatie Marker Wadden

Bouw Marker Wadden

Bouw Marker Wadden

Ontwerp tekening Marker Wadden

Ontwerp tekening Marker Wadden

Aan dek

Aan dek

De vaarroute

De vaarroute

Marker Wadden

Marker Wadden

Aan land

Aan land

Aan land

Aan land

Dwergstern

Dwergstern

Uitleg over het eiland

Uitleg over het eiland

Pionier: gewone ossentong

Pionier: gewone ossentong

Kolonie visdief

Kolonie visdief

Visdief met spiering

Visdief met spiering

Slikranden Marker Wadden

Slikranden Marker Wadden

Slechtvalk

Slechtvalk

Oever- zwaluwen

Oever- zwaluwen

Vogelvoer

Vogelvoer

Juveniele kokmeeuw

Juveniele kokmeeuw

Kluut

Kluut

Kluten, grutto's en visdief

Kluten, grutto's en visdief

Moerasandijvie

Moerasandijvie

Moeras in wording

Moeras in wording

Dwerg- meeuwen

Dwerg- meeuwen

Dwergmeeuw, foto: Kees de Vries

Dwergmeeuw, foto: Kees de Vries

Bonte strandlopers

Bonte strandlopers

Groepen eenden

Groepen eenden

Visdieven

Visdieven

Zwarte stern

Zwarte stern

Zwarte stern en deelnemers

Zwarte stern en deelnemers

De terugweg

De terugweg

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies