Laatste LANGE excursie van dit najaar: Marker Wadden (aangepaste tijden)

Bekijk het eiland in de pionierfase

De prachtige excursie van 29 september heeft ons doen besluiten om ook deze excursie eerder te laten vertrekken. In plaats van 11:00u vertrekken we nu om 9:00u. Het eiland is groot en er viel veel te bekijken. Dat geeft geen garanties voor deze dag, maar we hopen weer op mooie waarnemingen. Bekijk de Marker Wadden in deze unieke pionier fase. De broedvogels hebben de Marker Wadden grotendeels verlaten en we bekijken nu welke trekvogels het eiland gebruiken als tussenstop. Welke soorten we precies zullen zien is nog een verrassing.

Naar Marker Wadden

In de haven van Enkhuizen stappen we aan boord van zeilschip de Schuttevaer. We varen van het IJsselmeer via het naviduct, over de autoweg, het Markermeer op. We bekijken de vogels van de natuurboog direct na het naviduct. De laatste excursies zijn hier diverse Pontische meeuwen te zien. We hijsen daarna de zeilen en zetten koers richting de Marker Wadden. Wie wil kan zelf aan het roer staan.

Onderweg bekijken we de vogels die we tegen komen. Er zijn ervaren vogelgidsen mee die je op de vogels kunnen wijzen. Er is minimaal een telescoop aan boord en we hebben enkele verrekijkers te leen. De schipper geeft graag antwoord op alle vragen. 

We leggen aan in de haven van de Marker Wadden en gaan aan land. We maken een wandeling over het eiland en bekijken de vogels. Je kunt zelf een rondwandeling maken of meelopen met de vogelgidsen die mee aan boord zijn en die zich richten op de vogels. 

Het eiland is volop in ontwikkeling. Op dit moment vinden we hier een pionierstadium met de eerste begroeiing en veel zandbanken. Een heel open landschap, wat aantrekkelijk is voor allerlei soorten. Het is bijzonder om het eiland te zien in deze fase.

Met de excursies zullen we het eiland steeds blijven volgen.

Rond 6 oktober verwachten we niet de grootste aantallen vogels. Toch is het wel volop trektijd en dus ook een spannende tijd. We verwachten verschillende soorten eenden zoals kuifeend, pijlstaart, wintertaling, slobeend, krakeend en tafeleend. Met wat geluk is de ijseend nog steeds aanwezig.
Update: de vogelaantallen liepen wat af, maar 29 september waren er mooie aantallen en leuke soorten aangekomen en viel er genoeg te bekijken. Een blog volgt later maar zal niet klaar zijn voor vertrek. Kijk op de facebook pagina van Debby Doodeman voor een verslag in beeld om een indruk te krijgen. Heb je geen facebook en wil je graag de foto's zien? Dan kunnen we die uiteraard mailen.

Vaar (weer) mee en ontdek het zelf.

*Leden van Natuurmonumenten kunnen gebruik maken van de leden korting en ontvangen EUR 3,- korting. Ons aanmeldformulier is hier nog niet op ingericht: meld je aan en vermeld in het opmerkingenveld dat je lid bent van Natuurmonumenten. Nadat je geboekt hebt sla je het verzoek om online met iDeal te betalen over. Je ontvangt per mail automatisch de bevestiging met de gegevens voor de handmatige betaling. Hier is de korting nog niet in verrekend: trek EUR 3,- p.p. van het bedrag af (voor maximaal 4 personen per lid nummer). Neem je ledenpas mee op de excursiedag.

PS: de foto's op deze pagina zijn gemaakt tijdens de excursies in september 2018, m.u.v. de foto van de boot. De een na onderste foto door Jacky Visser.

Programma

Natuurherstel

Marker Wadden is een uniek project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer.

Het zand, klei en slib uit het Markermeer wordt gebruikt om op grote schaal eilanden en natuurlijke oevers te maken. Met dit project creëert Natuurmonumenten een robuust natuurgebied in het hart van Nederland.

Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal het oppervlakte 1000 hectare groot worden. Het is de ambitie van Natuurmonumenten om van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare, Nationaal Park Nieuw Land. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

De Marker Wadden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij, Natuurmonumenten, de Rijksoverheid en de provincie Flevoland.

Prachtige filmbeelden gemaakt op de Marker Wadden in 2017:

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


We zijn nog op zoek naar een leuke spreker.

 

Biologisch eten


Ontvangst met suikerbrood en gedurende de dag zijn koffie en thee inclusief.

Let op, degene die vaker met ons mee zijn geweest zijn gewend dat we met de dagexcursies altijd een lunch aan boord hebben. Deze excursie hebben we alleen voor soep gekozen.

Op de terugweg is er soep met een broodje aan boord. Je kunt zelf lunch meenemen.

We hebben hiervoor gekozen om uiteindelijk te kunnen evalueren wat de deelnemers het beste bevalt. Omdat we al vóór lunchtijd aan land gaan en terug naar de boot lopen veel tijd vergt, tijd die we juist graag op het eiland gebruiken. We horen uiteraard graag hoe je het hebt ervaren. 

De soep is vegetarisch.

Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en vermeld ook even je telefoonnummer, dan kunnen we nog even bellen als we nog vragen hebben.

Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

Aan de bar zijn allerlei drankjes te verkrijgen, zoals koffie en thee, fris, wijn, Skuumkoppe van de tap, een kruidenbitter Schuttevaertje en meer.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We zullen zoveel mogelijk zeilend de route afleggen. We zetten de motor aan als het echt niet anders kan.

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u uw volledige betaling terug.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor uw begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is exclusief drankjes (de lunch is wel inclusief melk/koffie/thee). Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar.

Bij stevige wind komt het soms voor dat we de vaarroute moeten aanpassen. Een enkele keer kan het voorkomen dat we op bepaalde plekken niet kunnen bereiken.

Minder validen: stuur een mail naar debby@fogol.nl, en je krijgt een antwoord op maat.

Afmelding: u kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, uw betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

Honden zijn niet toegestaan.

za 6 okt 2018

Vertrek/terug

09:00 - +/-17:00

Opstapplaats

Enkhuizen

Inclusief

koffie/thee met suikerbrood, soep met een broodje en € 6,-* entree

Boot

Zeilschip de Schuttevaer

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren

Bestemming

Marker Wadden (Markermeer)

Deel

Pontische meeuw, naviduct, Enkhuizen Vlonderpad Marker Wadden Landschap Marker Wadden, foto Jacky Visser Aankomst Schuttevaer haven Marker Wadden

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies