Het verhaal van de casarca's

Vogelvaartocht op het IJsselmeer en naar vogeleiland de Kreupel

Het IJsselmeer is een groot zoetwatermeer dat vanwege de omvang en kwaliteit plaats biedt aan omvangrijke populaties van vele vogelsoorten. Sinds een aantal jaar komen er vele tientallen casarca’s naar de Kreupel om hun slagpennen te vernieuwen.

Casarca’s komen in het uiterste oosten van Europa voor (Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Turkije) en verder oostelijk in Azië. Ook in Noord-Afrika is een populatie. In Nederland zien we in de zomer toenemende aantallen ruiende casarca’s. Deze vogels verwisselen hun slagpennen, en kunnen dan een week of drie niet vliegen. Daarvoor zoeken ze veilige en voedselrijke plekken op. Jarenlang was dat in het Eemmeer, maar met toenemende aantallen worden nu ook andere gebieden benut. Daaronder is sinds enkele jaren de Kreupel, zullen deze eenden ook in 2018 weer komen ruien?

De ‘Werkgroep Casarca Nederland’ heeft eerdere jaren vogels gevangen en geringd op het Eemmeer. Daardoor weten we nu dat de vogels die in de zomer in Nederland zitten, behoren tot een populatie uit Duitsland en Zwitserland. Die populatie is ontstaan vanuit ontsnapte en losgelaten vogels.

Tijdens deze excursie zeilen we langs vogeleiland de Kreupel en kun je de vogels op en bij het eiland met eigen ogen bekijken vanaf de boot. De casarca’s zijn dan prima te zien. Natuurlijk zullen we ook veel andere vogels tegen komen onderweg en op het eiland. Op de Kreupel broeden onder meer ook duizenden kokmeeuwen, visdieven, aalscholvers, zwartkopmeeuwen en vele soorten eenden en ganzen. Ook zijn mogelijk de eerste zwarte sterns alweer te zien.

Voor een indruk van deze excursie, zie het blog over de vorige casarca excursie, hierin is o.a. ook de vangactie waarbij vogels werden geringd beschreven.

Lezing Sjoerd Dirksen

Tijdens deze tocht vaart Sjoerd Dirksen mee. Hij doet onder andere onderzoek naar casarca’s. Aan boord geeft hij een korte lezing over de geschiedenis en de vogels van de Kreupel, met speciale aandacht voor de ruiende casarca’s. 

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


Bioloog Sjoerd Dirksen

Sjoerd Dirksen maakt deel uit van een onderzoeksgroep die al jarenlang tellingen en onderzoek uitvoert op de Kreupel. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op het belang van het IJsselmeer voor de zwarte stern en visdief. Het betreft tellingen, ringonderzoek en onderzoek naar het voedsel van deze soorten. In samenwerking met Vogelbescherming Nederland is de afgelopen jaren speciale aandacht geschonken aan het broedsucces en het voedsel van de visdief op de Kreupel: de grootste kolonie van Europa. Hij deed met de Werkgroep Casarca Nederland al onderzoek aan de casarca’s in het Eemmeer - en toen doken de casarca’s ook op bij de Kreupel.

Sjoerd Dirksen doet als bioloog beroepsmatig al vele jaren toegepast onderzoek aan watervogels en wetlands in binnen en buitenland. In de IJsselmeerregio betreft dit onder meer onderzoek naar effecten van windparken op vogels, radarstudies naar duikeenden, effectenstudies en beoordelingen in het kader van Natura 2000, effecten van recreatie op vogels en watervogeltellingen. Hij doet dit tegenwoordig vanuit zijn eigen bedrijf: Sjoerd Dirksen Ecology.

Biologisch eten


Onderweg serveren we aan boord een heerlijke biologische lunch. Van alles het beste: alle gerechten zijn zo mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de omgeving.

De lunch is elke excursie weer een beetje anders, maar bestaat sowieso uit diverse soorten brood en beleg met een wisselende soep, zoals tomaten basilicumsoep, broccolisoep, kerrie kokossoep, het is steeds weer een verrassing.

De lunch bevat wel wat vlees maar dit wordt sowieso apart geserveerd. Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, schrijf dit bij de opmerkingen in je aanmelding en we laten weten of dit mogelijk is.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We leggen zoveel mogelijk zeilend de route af. We zetten de motor aan als het niet anders kan. 

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u uw volledige betaling terug.

We betreden bij de zeilexcursies (indien de wind het toelaat) wel de haven naast het vogeleiland maar nooit de Kreupel zelf. Door de grote aantallen vogels en nesten zou dit teveel verstoring geven.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor uw begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is exclusief drankjes (de lunch is wel inclusief melk/koffie/thee). Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar, evenals wat kleine gerechten.

Afmelding: u kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, uw betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

zo 22 jul 2018

Vertrek/terug

11:00 - 16:30

Opstapplaats

Enkhuizen

Boot

Zeilschip de Schuttevaer

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren

Bestemming

Vogeleiland de Kreupel

Deel

Casraca's met een halsband Zeilschip Schuttevaer Drankjes aan boord

Aalscholvers en casarca's

Aalscholvers en casarca's

Casarca's voor het eiland

Casarca's voor het eiland

Casarca's

Casarca's

Visdief met vis

Visdief met vis

Lunch

Lunch

Lezing door Sjoerd Dirksen

Lezing door Sjoerd Dirksen

Sfeerplaatje met casarca's

Sfeerplaatje met casarca's

Haven de Kreupel

Haven de Kreupel

Casarca's

Casarca's

Aalscholverkolonie

Aalscholverkolonie

Schutteaer

Schutteaer

Drankje

Drankje

Casarca's met halsband

Casarca's met halsband

Visdieven boven de kolonie

Visdieven boven de kolonie

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies