(geannuleerd) Vleermuizen op het IJsselmeer en de Kreupel

Vogel én vleermuis vaartocht op het IJsselmeer en naar vogeleiland de Kreupel

Helaas hebben we deze excursie wegens onvoldoende belangstelling moeten annuleren. Wie toch voor de vleermuizen komt: tijdens de excursie op 6 augustus zetten we nu op de terugweg de bat detectors alsnog aan. Deze datum is mogelijk nog iets te vroeg en de trek nog niet op gang, maar wie weet treffen toch al een aantal vleermuizen.

Vleermuizen vormen deze excursie het thema. Maak kennis met de leefwijze en gedrag van de Nederlandse vleermuissoorten. Uiteraard staan we daarbij stil bij de bijzondere plek die het IJsselmeer inneemt in het leven van een aantal vleermuissoorten. 

Zolang het licht is hebben we eerst alle aandacht voor de vogels die we onderweg en op de Kreupel zien. We leggen aan in de haven van de Kreupel maar bijzonder is dat dit keer vleermuis expert Frank Aarts met ons mee vaart.

Als de zon onder gaat zetten we de batdetectors aan.

Frank Aarts stapt aan boord als vleermuisdeskundige om jullie iets te vertellen over deze dieren en de waarde van het IJsselmeer voor vleermuizen in het bijzonder. Frank werkt als ecoloog bij een adviesbureau en doet al ruim 10 jaar onderzoek naar vleermuizen. Vleermuizen zijn vaak onzichtbaar en er doen zich een hoop fabels de ronde over deze mysterieuze dieren. Frank neemt je in een 20 minuten durende lezing mee in de spannende wereld van de vleermuis. Je maakt kennis met de leefwijze en gedrag van de Nederlandse vleermuissoorten. Uiteraard staat hij daarbij specifiek stil bij de bijzondere plek die het IJsselmeer inneemt in het leven van een aantal vleermuissoorten.

Tot slot krijg je een stoomcursus tot vleermuisonderzoeker, zodat je ook zelf de mogelijkheid hebt om vleermuizen vanaf het dek waar te nemen. En één fabel kunnen we al wel ontkrachten: vleermuizen zijn niet stil en maken wel degelijk geluid. Er zijn speciale batdetectors aan boord waarmee je het ultrasone vleermuisgeluid kunt opvangen en kan omzetten naar een voor de mens hoorbare frequentie. Op die manier gaat er een nieuwe wereld open!

Biologisch eten


Onderweg serveert Gerda aan boord een heerlijk biologisch zomers Italiaans pastabuffet. Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

Een uitgebreidt Italiaanse buffet, waar we altijd vele complimenten over ontvangen.  

De buffet bevat wel wat vlees maar dit wordt sowieso apart geserveerd. Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en we laten weten of dit mogelijk is.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We zullen zoveel mogelijk zeilend de route afleggen. We zetten de motor aan als het echt niet anders kan.

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u uw volledige betaling terug.

We betreden bij de zeilexcursies (indien de wind het toelaat) wel de haven naast het vogeleiland maar nooit de Kreupel zelf. Door de grote aantallen vogels en nesten zou dit teveel verstoring geven.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor uw begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is exclusief drankjes (de lunch is wel inclusief melk/koffie/thee). Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar, evenals wat kleine gerechten.

Afmelding: u kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, uw betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

za 13 aug 2016

Vertrek/terug

17:30u - +/-23:30

Opstapplaats

Haven Enkhuizen

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren

Bestemming

Vogeleiland de Kreupel

Deel

Zon gaat onder Zomers Italiaans biologisch pastabuffet Schuttevaer in de haven met mooie wolken luchten

Eerst vogels, daarna vleermuizen

Eerst vogels, daarna vleermuizen

Grand Café

Grand Café

Biologisch pasta buffet

Biologisch pasta buffet

Zwarte sterns in de haven

Zwarte sterns in de haven

Biologisch pasta buffet

Biologisch pasta buffet

Kreupelhaven invaren

Kreupelhaven invaren

Haven de Kreupel

Haven de Kreupel

Kleuren van het eiland

Kleuren van het eiland

Spreker en vleermuis expert Frank Aarts

Spreker en vleermuis expert Frank Aarts

Varen rond het eiland

Varen rond het eiland

Soms zien we een Zeehond

Soms zien we een Zeehond

Korte presentatie in het vooronder

Korte presentatie in het vooronder

Zwarte Sterns

Zwarte Sterns

De Schuttevaer

De Schuttevaer

Kreupel uit de lucht

Kreupel uit de lucht

We naderen het eiland

We naderen het eiland

Haven de Kreupel

Haven de Kreupel

Haven de Kreupel

Haven de Kreupel

Haven de Kreupel

Haven de Kreupel

Wolkenluchten boven het IJsselmeer

Wolkenluchten boven het IJsselmeer

Zon onder, foto Paul Bohre

Zon onder, foto Paul Bohre

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies