Expeditie Marker Wadden

Volg de ontwikkelingen van een nieuw stuk Nederland

De contouren van de eerste drie eilanden van de Marker Wadden zijn al aangelegd, vele vogels maken nu al gebruik van het eiland en het eerste riet is ingezaaid. Vaar met ons mee om de voortgang van de Marker Wadden met eigen ogen te bekijken.

We stappen aan boord van zeilschip de Schuttevaer in de haven van Enkhuizen. Via het Naviduct varen we van het IJsselmeer het Markermeer op en langs de natuurboog hijsen we de zeilen en zetten koers richting de Marker Wadden.

Natuurmonumenten organiseert net als vorig jaar weer een expeditie naar dit vogelparadijs in aanleg waar zeven dagen in de week vierentwintig uur per dag aan gewerkt wordt.

Dit jaar hebben er al honderden visdieven en kokmeeuwen gebroed. Soorten die graag broeden op kale grond vinden nu in het eerste jaar veel goede nestplaatsen. Ook andere pionier soorten zoals kluut, kleine plevier en de zeldzame strandplevier hebben er dit jaar al gebroed. Ook hebben al duizenden vogels gebruik gemaakt van het eiland om er te foerageren en te rusten.

Zo telden we tijdens de excursie van 5 augustus al 3000 tot 4000 zwarte sterns die op het eiland komen slapen. Tijdens de excursie van 13 augustus zagen we duizenden oeverzwaluwen die foerageerden op de vele dansmuggen.

De meeste van deze zomerse soorten zullen in september, wanneer de vogeltrek in volle gang is al weg zijn. Wat we precies kunnen verwachten aan vogels is nog spannend, het is een nieuw eiland. Mogelijk verschillende soorten eenden en steltlopers. Misschien net als vorig jaar weer reuzensterns? In de trektijd kunnen we van alles verwachten.

We leggen aan en kunnen een rondwandeling maken op het eiland en er zijn gidsen aanwezig van Natuurmonumenten die uitleg kunnen geven over de Marker Wadden. De tijd die we kunnen doorbrengen op het eiland zal zo'n 1 á 2 uur zijn en hangt af van wanneer we ter plaatse kunnen aanleggen.

Je kunt zelf een rondwandeling maken of meelopen met de vogelgidsen die mee aan boord zijn en die zich meer richten op de vogels die we hopelijk gaan zien.

Blog excursies Marker Wadden 2017

Blog expeditie 2016

De foto's in de slider hier onder zijn gemaakt tijdens de verschillende excursies naar de Marker Wadden. Niet alle vogels op deze foto's zullen in september nog te zien zijn.

Programma

 

Marker Wadden

Marker Wadden is een uniek project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer.

Het zand, klei en slib uit het Markermeer wordt gebruikt om op grote schaal eilanden en natuurlijke oevers te maken. Met dit project creëert Natuurmonumenten een robuust natuurgebied in het hart van Nederland. Het grootste eiland wordt straks toegankelijk voor natuurliefhebbers en watersporters.

Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal het oppervlakte 750 hectare groot worden. Het is de ambitie van Natuurmonumenten om van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

De Marker Wadden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij, Natuurmonumenten, de Rijksoverheid en de provincie Flevoland.

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


Onderweg bekijken we de vogels die we tegen komen. Er varen vogelgidsen mee die je op de vogels kunnen wijzen. Ook zijn er telescopen aan boord en hebben we enkele verrekijkers te leen.

Stern onderzoeker Jan van der Winden zal onderweg een korte presentatie geven in het vooronder. 

Sterns op de Marker Wadden

De Marker Wadden bestaan nog niet lang maar er zijn al acht van de negen Nederlandse soorten sterns gezien. Twee soorten broeden er: visdief en dwergstern. Voor vele duizenden zwarte sterns is het een belangrijk rustgebied in de nazomer. Reeds in het eerste jaar is er een van de grootste visdiefkolonies van Nederland gevestigd. En de mooie dwergsterns hebben zich na 6 jaar afwezigheid weer in het IJsselmeergebied gevestigd. Waarom is het gebied zo belangrijk voor sterns? En wat leren we over de duizenden visdieven die er nu broeden?

 

Op het eiland kun je er voor kiezen om zelf een rondje te lopen, er zijn gidsen van Natuurmonumenten aanwezig die ter plaatse informatie kunnen geven. Ook kun je informatie krijgen over het project en de bouw van het eiland.

Of je kunt meelopen met onze eigen vogelgidsen, die zullen wat minder meters maken maar meer aandacht besteden aan de vogels en hier de telescoop op richten. 

 

 

Biologisch eten


Onderweg serveren we aan boord een heerlijke biologische lunch. Van alles het beste: alle gerechten zijn zo mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de omgeving.

De lunch is elke excursie weer een beetje anders, maar bestaat sowieso uit diverse soorten brood en beleg met een wisselende soep, zoals tomaten basilicumsoep, broccolisoep, kerrie kokossoep, het is steeds weer een verrassing.

De lunch bevat wel wat vlees maar dit wordt sowieso apart geserveerd. Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, schrijf dit bij de opmerkingen in je aanmelding.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We leggen zoveel mogelijk zeilend de route af. We zetten de motor aan als het niet anders kan. 

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u uw volledige betaling terug.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor uw begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is exclusief drankjes (de lunch is wel inclusief melk/koffie/thee). Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar, evenals wat kleine gerechten.

Afmelding: u kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, uw betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

zo 24 sep 2017

Vertrek/terug

10:00u - 16:00u

Opstapplaats

Enkhuizen

Boot

Zeilschip de Schuttevaer

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren

Bestemming

Marker Wadden (Markermeer)

Deel

De eerste contouren van het eiland Marker Wadden Bonte strandlopers Zeilschip Schuttevaer legt aan Zwarte sterns

Zelf aan het roer staan?

Zelf aan het roer staan?

Aankomst Marker Wadden. Foto: Kees de Vries

Aankomst Marker Wadden. Foto: Kees de Vries

Een eiland in aanleg

Een eiland in aanleg

Bonte strandlopers

Bonte strandlopers

Kolonie visdieven

Kolonie visdieven

Aanleg dammen

Aanleg dammen

Pioniersplant: brandnetel

Pioniersplant: brandnetel

Casarca's verkennen het eiland

Casarca's verkennen het eiland

De Edax van Boskalis

De Edax van Boskalis

Dwergmeeuw

Dwergmeeuw

Eenden en visdieven

Eenden en visdieven

Zandspuiten

Zandspuiten

Grutto's op het eiland

Grutto's op het eiland

Haven Marker Wadden

Haven Marker Wadden

Informatie op het eiland

Informatie op het eiland

Broedvogel de Kluut. Foto: Kees de Vries

Broedvogel de Kluut. Foto: Kees de Vries

Broedvogels kokmeeuwen

Broedvogels kokmeeuwen

Landschap Marker Wadden

Landschap Marker Wadden

Trekvogels: oeverlopers

Trekvogels: oeverlopers

Foeragerende oeverzwaluwen

Foeragerende oeverzwaluwen

Rustende oeverzwaluwen

Rustende oeverzwaluwen

Zeilen gehesen

Zeilen gehesen

Over het naviduct van IJsselmeer naar Makermeer

Over het naviduct van IJsselmeer naar Makermeer

Reuzensterns tijdens de expeditie in 2016

Reuzensterns tijdens de expeditie in 2016

Riet zaaien per hovercraft :-)

Riet zaaien per hovercraft :-)

Slikranden Marker Wadden

Slikranden Marker Wadden

Smeerwortel

Smeerwortel

Sperwer komt het eiland bekijken. Foto: Kees de Vries

Sperwer komt het eiland bekijken. Foto: Kees de Vries

Ontvangst aan boord

Ontvangst aan boord

Trintelhaven op de achtergrond

Trintelhaven op de achtergrond

U staat hier

U staat hier

Visdief met een pos

Visdief met een pos

Visdieven op het wandelpad

Visdieven op het wandelpad

Visdieven, grutto's en kluten

Visdieven, grutto's en kluten

Vogelvoer

Vogelvoer

Wandelpaden. Foto: Kees de Vries

Wandelpaden. Foto: Kees de Vries

Wilgenroosje

Wilgenroosje

Hijsen van de zeilen

Hijsen van de zeilen

zeilen hijsen

zeilen hijsen

Zwarte sterns komen slapen op het eiland

Zwarte sterns komen slapen op het eiland

Zwarte sterns en dwerg meeuwen

Zwarte sterns en dwerg meeuwen

Zwarte sterns en de bouw van het eiland

Zwarte sterns en de bouw van het eiland

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies