Exclusieve zeilexcursie Marker Wadden (Lelystad)

Zeil mee naar nieuw land

Stap aan boord van zeilschip De Schuttevaer. Leer alles over het project Marker Wadden met presentatie aan boord en rondleiding op de eerste archipel.

De aanleg van de Marker Wadden is nog in volle gang. Vanaf de zomer van 2018 is de haven klaar voor een bezoek. Toch organiseren we in 2017 al 4 exclusieve excursies voor belangstellenden die nu al graag een kijkje nemen.

Naar Marker Wadden

In de Bataviahaven in Lelystad stappen we aan boord van zeilschip de Schuttevaer. Bij het verlaten van de haven varen we langs een kolonie lepelaars en een kolonie met diverse soorten grote meeuwen, in juni zullen de meeste vogels uitgevlogen zijn maar we hopen nog een paar late vogels te treffen.

Onderweg bekijken we de vogels die we tegen komen. We hopen op verschillende soorten eenden, meeuwen en sterns en misschien wel de eerste dwergmeeuwen en zwarte sterns? Er varen vogelgidsen mee die je op de vogels kunnen wijzen. Er is minimaal een telescoop aan boord en we hebben enkele verrekijkers te leen.

Onderweg zal Jan Jansen in een korte presentatie meer vertellen over de Marker Wadden.

Er is een rondleiding op het eiland dat volop in ontwikkeling is. Hoe heeft het eiland zich het eerste jaar ontwikkeld? Welke pionierssoorten hebben het eiland al ontdekt? Welke vogels maken nu al gebruik van het eiland als rustplaats? In juni lopen de aantallen vogels die zich verzamelen op de gezamenlijke rustplaatsen alweer op. Vaar mee en ontdek het zelf.

Programma

Natuurherstel

Marker Wadden is een uniek project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer.

Het zand, klei en slib uit het Markermeer wordt gebruikt om op grote schaal eilanden en natuurlijke oevers te maken. Met dit project creëert Natuurmonumenten een robuust natuurgebied in het hart van Nederland.

Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal het oppervlakte 750 hectare groot worden. Het is de ambitie van Natuurmonumenten om van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

De Marker Wadden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij, Natuurmonumenten, de Rijksoverheid en de provincie Flevoland.

Website Marker Wadden

 

Meer over de Marker Wadden in de uitzending van RTL Late Night. 

(helaas is niet de hele uitzending via youtube te bekijken) 

 

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


Jan Jansen

Op de foto onderweg met het bootje van Natuurmonumenten naar de Marker Wadden op een zonnige zondagmiddag.

Na 42 jaar onderwijs vond ik het heerlijk om in te gaan op een vraag om vrijwillige schipper te worden en naar de Marker Wadden te varen. Dit project heb ik vanaf de beginfase gevolgd met een hoogtepunt tijdens de toekenning van 15 miljoen euro vanuit het Droomfonds van de Postcodeloterij in 2012.

Vanaf mei 2016 vaar ik regelmatig met kleine groepen naar de bouwplaats. Alle vaarbewijzen en marifonie gehaald en sinds januari ook VOL VCA, certificaat, zodat ik ook zelfstandig als gids mag optreden. 

Geweldig om zoveel mensen met verschillende achtergronden te ontmoeten en de voortgang van dit unieke project van dichtbij te kunnen volgen.

Biologisch eten


Onderweg serveren we aan boord een heerlijke biologische lunch. Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

De lunch is elke vaartocht weer een beetje anders, maar bestaat sowieso uit diverse soorten brood en beleg en een wisselende soep, zoals broccolisoep, tomaten basilicumsoep, kerrie kokossoep, dat is elke keer weer een verrassing.

De lunch bevat wel wat vlees maar dit wordt sowieso apart geserveerd. Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en we laten weten of dit mogelijk is.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We zullen zoveel mogelijk zeilend de route afleggen. We zetten de motor aan als het echt niet anders kan.

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Deze excursie is in samenwerking met Natuurmonumenten en daarom ook op de website van Natuurmonumenten te boeken. Is de excursie hier vol? Kijk dan of er nog plaats is op de website van Natuurmonumenten of meld je aan voor de reserve lijst. (Er zijn 4 verschillende data).

 

zo 9 jul 2017

Vertrek/terug

11:00u - +/-16:30

Opstapplaats

Lelystad

Boot

Zeilschip de Schuttevaer

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het bus station in de Bataviahaven, betaald parkeren

Bestemming

Marker Wadden (Markermeer)

Blog excursie 2016

Deel

Vogelen op de Marker Wadden Ontwerp Marker Wadden Biologische lunch aan boord

Schuttevaer in de Bataviahaven

Schuttevaer in de Bataviahaven

Bouwproject Marker Wadden

Bouwproject Marker Wadden

Geelpootmeeuwen in de haven

Geelpootmeeuwen in de haven

Lepelaar op de dam

Lepelaar op de dam

Blauwe reiger in de Bataviahaven

Blauwe reiger in de Bataviahaven

Onderweg naar de Marker Wadden

Onderweg naar de Marker Wadden

De bar is open

De bar is open

Visualisatie Marker Wadden door Boskalis

Visualisatie Marker Wadden door Boskalis

Ontwerptekening Marker Wadden

Ontwerptekening Marker Wadden

Paartje kleine mantelmeeuwen

Paartje kleine mantelmeeuwen

Presentatie in het vooronder

Presentatie in het vooronder

Biologische lunch

Biologische lunch

Biologische lunch

Biologische lunch

Onderweg naar de Marker Wadden

Onderweg naar de Marker Wadden

Hijsen van de Zeilen

Hijsen van de Zeilen

Schipper Onno

Schipper Onno

Aankomst Marker Wadden

Aankomst Marker Wadden

Voeten op een nieuw stuk Nederland

Voeten op een nieuw stuk Nederland

Bouwlocatie Marker Wadden

Bouwlocatie Marker Wadden

Rondleiding op het eiland

Rondleiding op het eiland

Uitzicht vanaf het Marker Wadden strand

Uitzicht vanaf het Marker Wadden strand

Rustplaats meeuwen

Rustplaats meeuwen

Wandelen op de Marker Wadden

Wandelen op de Marker Wadden

Het eerste riet, foto Siegfried Sumter

Het eerste riet, foto Siegfried Sumter

Vondsten op het eiland

Vondsten op het eiland

Stuurboord, foto Siegfried Sumter

Stuurboord, foto Siegfried Sumter

Voordek Schuttevaer

Voordek Schuttevaer

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies