Aan de rand van het IJsselmeer

Oevers verbinden met voor- en achteroevers in het blauwe hart

We varen vanuit Enkhuizen het IJsselmeer op. We gaan op zoek naar diverse soorten vogels die hier de winter doorbrengen. Waaronder de tienduizenden toppereenden.

Tijdens deze eerste vogelvaartocht van het jaar varen we traditiegetrouw met de MS Friesland (de voormalige veerboot naar Terschelling) vanuit Enkhuizen het open water van het IJsselmeer op. We gaan op zoek naar diverse soorten vogels die hier de winter doorbrengen. Natuurlijk gaan we weer op zoek naar de tienduizenden toppereenden. We varen ook langs vogeleiland de Kreupel, een gebied in beheer bij Staatsbosbeheer dat weinig bekend is bij de meeste mensen maar een hotspot is voor rustende watervogels.

Het programma

Tijdens de excursie vertelt Jan Marbus van de KNNV alles over het gebied en de directe omgeving. Op de boot zijn deskundige vogelkenners die je op de vogels kunnen wijzen. Tevens zijn er in het vooronder diverse lezingen en pitches over de ontwikkelingen in het IJsselmeergebied. Deelnemers ontvangen een excursiemap en aan boord is er van alles en nog wat te doen (stands, boeken, prijsvraag).

Wie nieuwsgierig is naar de nieuwe N2000 beheerplannen kan hierover alles te weten komen aan boord en alle vragen stellen.

Cadeautje: Fogol schenkt alle opvarenden gratis een half jaar lidmaatschap van Vogelbescherming Nederland* 

Oevers verbinden met voor- en achteroevers

Het waterbeheer in onze ‘grote regenton’, het IJsselmeer en Markermeer, is complex. Want we willen veilig leven en ook het zoete water op allerlei manieren benutten. Dat heeft tot gevolg dat het huidige waterpeil tegennatuurlijk is en dat dijken een natuurlijke overgang van water naar land in de weg zitten.   

Daarom zijn er in de loop der tijd andere oeverconstructies ontstaan. Vooroevers zijn inmiddels al een bekend fenomeen, denk daarbij aan ‘Het Vooroeverproject’ en ‘De Hockeysticks' bij de Houtribdijk. De laatste jaren is ook geëxperimenteerd met achteroevers, waarbij we water binnendijks bergen. Hiermee benutten we het water beter door het ruimte te geven. En met flexibel peilbeheer kunnen we het water zo beter verdelen in ruimte en tijd. Dit biedt kansen voor economie, ecologie, leefbaarheid en veiligheid.

Graag richten we onze aandacht op verschillende oevers, waarbij we speciale aandacht geven aan twee typen achteroevers:  ‘De Koopmanspolder’ voor ecologie, en de ‘Achteroever Wieringermeer’ voor economie.

De Kreupel

Het vogeleiland de Kreupel is rust- en broedgebied voor watervogels. Op het eiland bevindt zich ’s zomers de grootste visdief- en kokmeeuwkolonie van Nederland en een grote grondbroedende kolonie aalscholvers. De aalscholvers zijn tijdens de vaartocht al volop aan het broeden waarbij de vogels in hun prachtkleed zijn met witte koppen en witte dijvlekken.
De natuurwaarden van het IJsselmeer blijven niet zomaar behouden. Uitbreidingen van windparken, recreatie, de opwarming van het water en de veranderingen in de voedselsituatie zijn daarbij niet gunstig. Het is daarom een spannende tijd waarbij nog steeds veel vogels in het gebied voorkomen.

Samenwerkingsverband het Blauwe Hart

Voor het tweede jaar heeft Fogol samenwerking gezocht met het samenwerkingsverband Het Blauwe Hart. 
Samenwerkingsverband Het Blauwe Hart maakt zich sterk voor een samenhangende benadering van het IJsselmeergebied dat, als Blauw Hart van Nederland, zo belangrijk is voor onze samenleving. Het Blauwe Hart wil alle betrokken partijen verbinden in een gezamenlijk streven naar een duurzaam gebruik van Het Blauwe Hart en met oog voor de kernkwaliteiten van het gebied. Duurzaam betekent: denken vanuit de kansen die een gezond en vitaal ecosysteem biedt. Daarmee kan Nederland ook in de toekomst genieten van Het Blauwe Hart. Van gezond water, een goede visstand, vitale natuur, uniek cultureel erfgoed, eindeloze vergezichten en vele economische mogelijkheden.

Het ruime IJsselmeer

Ook voor mensen die niet specifiek geïnteresseerd zijn in vogels biedt de vaartocht een unieke kans de weidse natuur te zien van het IJsselmeer. Ontdek de wonderschone luchten, de uitgestrekte horizon en waai eens lekker uit. En bekijk de omringende kust van het oude land eens vanaf het water!

Bekijk de routekaart »

Routekaart

Routekaart

sluiten

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


Pitches

Tijdens deze pitches wordt in een paar minuten uitgelegd waar bijvoorbeeld een project over gaat en/of hoor je het laatste nieuws. Gedurende de dag zijn de woordvoerders van het project goed herkenbaar en gaan graag met je in gesprek en staan open voor alle vragen en opmerkingen. Heb je nu al een vraag? Laat het ons alvast weten!

1. Chris Bakker, Hoofd Natuurkwaliteit It Fryske Gea
Natuurlijke oevers van het IJsselmeer – ontwikkelingen aan de Friese kust

2. Ron Stoltz, Marker Wadden-Natuurmonumenten
Van eiland naar archipel

3. Ruud Cuperus, Rijkswaterstaat
Met het beheerplan Natura 2000 IJsselmeergebied kan iedereen van de natuur blijven genieten, mens en dier.

Wanneer we richting vogeleiland de Kreupel varen zal Jan van der Winden (vrijwilligersgroep de Kreupel) vertellen over het onderzoek op het eiland.

Ook boswachter Leon Kelder (Staatsbosbeheer) vertelt over het eiland en wat we daar zien.

 

Lezingen

Lezing 1: Oevers in de breedte
Spreker: Mennobart van Eerden, Rijkswaterstaat

Lezing 2Oevers verbinden met voor- en achteroevers
Spreker: Roel Doef, Rijkswaterstaat

 

 

 

Meer over het schip


De ms Friesland

Voordat de ms Friesland weer aan haar veerdienst tussen Enkhuizen en Medemblik begint maken we sinds 2008 traditiegetrouwe een winter vogelvaartocht met deze oude veerboot.

De ms 'Friesland' is gebouwd in 1956 en tot midden jaren tachtig van de vorige eeuw ingezet voor de rederij Doeksen als veerboot tussen Harlingen en de waddeneilanden Terschelling en Vlieland.

In al die jaren heeft de ms Friesland duizenden passagiers overgezet. Veel passagiers bewaren nog steeds goede herinneringen aan die reizen met de ms Friesland.

Sinds 2002 maakt de ms Friesland onderdeel uit van de zogenaamde historische driehoek en onderhoudt de veerdienst op het IJsselmeer tussen Enkhuizen en Medemblik.

De boot biedt je een comfortabel verblijf in de luxe salon met bar. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een plaats op het boven- of benedendek.

De kombuis aan boord levert alles voor de inwendige mens. In de grote salon op het bovendek staat een buffet waar o.a. koffie, thee, fris, appeltaart, soep en broodjes verkrijgbaar zijn.

In samenwerking met Het Blauwe Hart en KNNV Hoorn.

* Ben je nog geen lid van Vogelbescherming Nederland? Dan kun je je gedurende de dag aan boord aanmelden via de excursiebrief. Je ontvangt 2x het blad Vogels en krijgt ook 10% korting in de webshop. Stopt automatisch na een half jaar.

za 11 mrt 2017

Vertrek/terug

10:30u - 15:30u

Opstapplaats

Haven Enkhuizen

Boot

MS Friesland (voorm. veerboot naar Terschelling)

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het station, gratis parkeren

Blog

Excursieverslag 2016

Deel

Groep Toppers op IJsselmeer Onderweg met de MS Friesland Presentaties aan boord

Lezing Mennobart van Eerden

Lezing Mennobart van Eerden

Aalscholvers, Arnold Meijer

Aalscholvers, Arnold Meijer

Op het dek

Op het dek

Naast het NS station, gratis parkeren

Naast het NS station, gratis parkeren

Kuifeenden onder de kust, Arnold Meijer

Kuifeenden onder de kust, Arnold Meijer

Jan Marbus, KNNV, voice over

Jan Marbus, KNNV, voice over

MS Friesland

MS Friesland

Toppers, excursie 2015

Toppers, excursie 2015

Uitreiking prijsvraag

Uitreiking prijsvraag

MS Friesland

MS Friesland

Fogol

Fogol

Paartje brilduiker

Paartje brilduiker

Vuurtoren de Ven, Enkhuizen

Vuurtoren de Ven, Enkhuizen

Op het dek in het zonnetje

Op het dek in het zonnetje

Topper, Agami-Marc Guyt

Topper, Agami-Marc Guyt

Inschrijving

Inschrijving

KNNV Hoorn info stand

KNNV Hoorn info stand

Uw organisatie, Fogol

Uw organisatie, Fogol

In de salon

In de salon

Achterdek

Achterdek

Altijd wat met de microfoon

Altijd wat met de microfoon

MS Friesland

MS Friesland

Checklist vogels

Checklist vogels

Aalscholver, Stef van Rijn

Aalscholver, Stef van Rijn

2015: een kraanvogel! Nils van Duivendijk

2015: een kraanvogel! Nils van Duivendijk

Inschepen

Inschepen

Vogeleiland de Kreupel

Vogeleiland de Kreupel

Een zeehond ís mogelijk

Een zeehond ís mogelijk

De mooie West-Friese kust

De mooie West-Friese kust

Vogeleiland de Kreupel

Vogeleiland de Kreupel

Turen en zonnen

Turen en zonnen

Aalscholverkolonie

Aalscholverkolonie

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies