Oostzee: een week vogels kijken vanaf een Tweemaster

Kraanvogels, Zeearenden, veel watervogels, excursies en lekker eten

Deze 8-daagse reis voert aan boord van de Oostzee Tjalk ‘Jan Huygen’ naar het ‘Wilde Oosten’ van Mecklenburg-Vorpommern in Duitsland.

We bezoeken de Greifswalder Bodden, een ondiepe Oostzee inham met veel beschutte baaien, brede rietzomen, zoute kwelders, klifkusten en een brak waddengebied. We maken ook veelvuldig wandelingen aan de wal, waarvoor een lichte conditie vereist is.

Het gebied is in deze periode rijk aan allerlei pleisterende en trekkende watervogels zoals vele soorten eenden en steltlopers. Zeearenden en kraanvogels zijn algemeen en in de struwelen zijn talrijke trekkende zangvogels waar te nemen. Het gebied verschaft ook onderdak aan kegelrobben, bevers en otters.

Aan boord worden uitstekende maaltijden bereid van zoveel mogelijk lokale producten zoals plaatselijk gevangen vis.

CO2 neutraal 

Deze reis wordt CO2 neutraal door de aankoop van Moor Futures, waarmee veenherstelprojecten in Noord Duitsland worden gefinancierd!

Aanmelden

De 2016 reis is volgeboekt Ben je enthousiast geworden en wil je bericht ontvangen over de 2017 reis? Stuur ons een bericht. We houden je dan op de hoogte wanneer de data bekend zijn en je ontvangt het reisverslag van de 2016 reis.

Bekijk de routekaart »

Routekaart

Routekaart

sluiten

Programma

 

Het schema is voorlopig en kan gewijzigd worden onder invloed van vogels en weersomstandigheden.

1 oktober 2016, aankomstdag: inschepen en kennismaken om 17.00u aan boord van de Jan Huygen in de Museumshafen Greifswald.

dag 1: Landexcursie vanuit Greifswald naar de Karendorferwiesenen schiereiland Koos. Op deze dag bezoeken we met de lokale gids Roland Abraham deze direkt aan zee gelegen overstromingsvenen en kleine poeltjes en binnenzeeën. We hopen ook op mooie waarnemingen op het strand aan de kust. Na een middagpicknick gaan we naar Wampen, daar vinden we een uitgebreid windwad, en aanspoelranden waar vaak fouragerende vogels te zien zijn. Blijft er tijd over dan kijken we op de terugweg nog op de Ladebower Heide en het daarnaaast gelegen veen. Het avondeten is aan boord bij Wieck, waar de Jan Huygen tijdens onze excursie heengevaren is.
Dagsoort: Grauwe Gors

Dag 2: Een zeildag dicht onder de kust over de Rügischer bodden van Wieck naar Baabe (op Rügen). We speuren het open water af naar eendensoorten en komen langs het eiland Vilm in het Biospherenreservaat Zuidoost Rügen terecht. We bereiken Baabe waar we met de Jan Huygen nog net kunnen aanleggen. We maken een avondwandeling langs de rietlanden en heuvels van Mortizburg.
Dagsoort: IJseend

Dag 3: Ochtendwandeling vanuit Baabe naar de 'Fliegerberg' met zijn kalkgraslanden, uitzicht over de baai Having en aan de andere zijde de Hagensche-Wieck. Snel terug aan boord voor de brunch terwijl de koftjalk langs de kust om het schiereiland Reddevitzer Höft heen vaart en dan langs een rif naar Gaage aan de Hagensche Wieck. Daar wacht de ranger van het Biospherenreservaat ons op voor een wandeling over het heuvelachtige schiereiland Mönchgut en langs de klifkust. We wandelen vervolgens verder naar de kleine visserssteiger in Gross-Zicker waar de schipper van de Jan Huygen ons met de bijboot afhaalt en in Thiessow (waar de Jan Huygen tijdens onze wandeling heegevaren is) aan boord brengt. Wie wil kan nog een wandeling in de avondschemering maken langs het Südpferd-kliff of klein-Zicker, of even op het oostzeestrand kijken.
Dagsoort: zangvogels

Dag 4: Voor dag en dauw verlaten we de haven van Thiessow (al bekend in 1190) om zonder omwegen naar het eiland Greifswalder Oie te varen. Daar wacht de eilandvoogd Mathias Mähler op ons om wat over het eiland en zijn werk op het vogelringstation te vertellen. De netten staan die dag opgesteld en we hopen bij deze bijzondere gelegenheid (dit eiland mogen we alleen bij uitzondering en met een speciale vergunning betreden) op een paar mooie vangsten! Avondeten en slapen aan boord in de noodhaven van Oie.
Dagsoort: ringvangsten

Dag 5: Weer vroeg op pad richting Kamp aan het Stettiner Haff waar we in de namiddag hopen aan te komen. Onderweg komen we langs de Peenemünder haken, een groot windwad-gebied en draaien dan de Peenestrom in. We varen langzaam langs het natuurgebeid eiland Grosser Wotig. Vervolgens komen we langs een vergelijkbaar mooi eiland, maar dat helaas als baggerdepot in gebruik is genomen en geen natuurwaarde meer heeft. Na de doorvaart door de brug in de stad Wolgast en de industriewerven wordt het vaarwater breder. We bereiken het achterwasser, hier moeten we ons strak aan de vaargeul houden. We hebben onderweg regelmatig kans Zeearenden te zien evenals de in het gebied levende Aalscholvers (soms met vluchten van enkele duizenden). Na het aanleggen in het dorpje Kamp gaan we direkt op onderzoek uit in het Anklamer Stadtmoor. Aldert kent hier goed de weg. Tot de schemering kunnen we de steltlopers bekijken en dan komen ze: de kraanvogels, om hier te overnachten. De visser uit het dorp zal voor ons avondeten heerlijke vis bereiden. Voor de liefhebbers is een nachtwandeling (een hoofdlampje komt van pas) zeer de moeite waard. Je kunt hier de bevers dan aan het werk zien en horen en met een beetje geduld en geluk is er ook een otter aan de soortenlijst toe te voegen.
Dagsoort: Zeearend

Dag 6: In de ochtendschemering (na een klein earlybird ontbijthapje met koffie) beginnen we een wandeling in het Stadtmoor op zoek naar de kraanvogels en proberen nog een paar snippen te ontdekken. Daarna aan boord lekker brunchen en onderweg richting Freest. Of we op weg daarheen nog een wandeling over het schiereiland Struck kunnen maken hangt af van de stroming en weersomstandigheden. De ornitholoog Hr. Sellin voert ons over dit schiereiland, met strandwallen, veentjes, kwelders en struweel en vertelt ons wat de natuurmanagementplannen voor deze omgeving zijn. Ook dit gebied is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Daarna eventueel verdere vaart naar Wieck.
Dagsoort: Kraanvogel

8 oktober 2016, dag 7: We gaan vanuit Freest via Wieck (of rechtstreeks vanaf Wieck, zie Dag 6) naar Greifswald waar we onze reis voltooien. Einde programma tussen 10.00 en 12.00.

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


 

René Vos

René ziet gidsen als een grote verantwoordelijkheid. En met zijn grote kennis van vogels in Europa neemt hij iedereen mee in zijn enthousiasme. Met ring- en zenderonderzoek in het Midden-Oosten, Spanje en Nederland heeft hij veel kennis opgedaan over ruipatronen bij zangvogels en steltlopers. Zijn goede gehoor en kennis van vogelgeluiden zorgen ervoor dat tijdens de reis geen vogel wordt gemist. Tevens heeft René een grote algemene (natuur) kennis waardoor een reis met René nooit zonder interessante wetenswaardigheden zal zijn.

Aldert van Weeren

Aldert organiseert regelmatig kleine natuurreizen vanuit zijn Blumenthaler-hof in de Eifel plaatsvinden. Hij is dan excursieleider én kok en verzorgd ook het onderkomen. Sinds enige jaren heeft hij een huis midden in het gerenatureerde Anklammer Stadtmoor in Mecklenburg Vorpommern.

Hij kent het excursiegebied goed en is er regelmatig op land en water onderweg. Aldert was verbaasd dat velen de ongerepte natuur daar nog niet kennen en bezoeken, daarom heeft hij deze reis opgezet zodat iedereen daarvan mee kan genieten!

Tijdens deze reis is Aldert verantwoordelijk voor de algehele organisatie en logistiek ter plaatse en kookt voor ons.

Lokale gidsen

Het UNESCO Biosphärenreservat Südost-Rügen stelt een ranger ter beschikking met goede gebiedskennis die ons over de Zickerse Brgen begeleid op het schiereiland Mönchgut.

Roland Abraham werkt bij het Staatliches Amt für Umwelt und Natur. Hij woont zelf met familie als enige op het eiland Koos, in de winter doet hij kantoorwerk en vanaf eind maart  gaat hij de vogelstand monitoren en houdt hij het eiland Koos predatoren vrij om de bodembroeders een kans te geven. Dat predator in dit deel van europa ook Wolf kan betekenen , kan hij ons zelf vertellen!

Hr D. Selling werkt bij het Naturpark Usedom (daarvoor bij de Staun in Ueckermünde) en heeft als ornitholoog een onschatbare gebiedskennis. Hij heeft   door zijn tientallen jaren ervaring in het gebied ook een goed overzicht wat er zoal natuurbeschermingstechnisch veranderde na de eenwording van Duitsland.

Biologisch eten


Aldert  kookt  internationaal. Op deze reis natuurlijk met veel  verse vis en hij gebruikt  zoveel mogelijk lokale producten en ook fruit van eigen teelt. Vleeseters kunnen aan hun trekken komen met Lam uit één van de natuurgebieden die we bezoeken. Het spreekt voor zich dat zoveel mogelijk biologische producten worden gebruikt. Daar de tijdstippen van de maaltijden zich vaak naar de landexcursies moeten richten is er bij het ontbijt gelegenheid een broodje voor onderweg te smeren.

Elke ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet met musli, yoghurt, verse fruit/vruchten salade, heerlijk beleg, lekkere broodjes en koffie en thee zorgt voor een goede start in de dag. Als er een kleine wandeling in de ochtendschemering plaatsvindt zorgen we natuurlijk voor een 'early bird' ontbijtje en ontbijten later uitgebreid.

Voor de lunch proberen we iedere dag een lekkere warme soep te maken om op te warmen na het uitkijken. Als de mogelijkheid er is of als het voor het excursieverloop het beste is proberen we de lunch als picknick mee te nemen. Voor wie snel honger heeft staat het vrij om tussendoor een broodje te maken of iets mee te nemen.

Het diner/avondeten wordt een gemoedelijk eten waar we de dag een beetje aan ons voorbij kunnen laten gaan en we de soortenlijst kunnen invullen.

Koffie, thee, water, biologisch appel- en perensap zijn inclusief. De andere drankjes kun je met streeplijst op eigen kosten bij Schipper Herman aan de bar krijgen, de Jan Huygen heeft een rijke keuze!

De tijdstippen van de lunch en het avondeten worden natuurlijk ook deels door de excursietijdstippen bepaald.

Als je speciale dieetwensen hebt waar je je aan moet houden kun je dit van te voren met ons overleggen.

Voorwaarden


Boeken

Ben je enthousiast geworden over deze reis en ga je graag mee? Meld je dan aan en we nemen contact met je op. Heb je nog vragen of wil je een optie? Laat het ons weten.
Na uw boeking ontvang je alle benodigde uitgebreide reisinformatie over deze reis.

Op verzoek helpen we je bij de reisroute naar startpunt Greifswald, bijvoorbeeld door samen te reizen per trein of auto.

Wie het leuk vindt kan helpen met zeilen en zelf aan het roer staan. Wie al eens eerder mee is geweest op excursie met de Schuttevaer herkend in de Jan Huygen het zusterschip!

Inclusief en exclusief

Deze reis is inclusief alle overnachtingen, ontbijt, lunch, avondeten, Koffie, Thee, water, appel en perensap, eventueel vervoer ter plaatse en excursies.

Exclusief: Alcoholische drankjes (aan de bar van het schip verkrijgbaar), persoonlijke uitgaven en de heen- en terugreis reis naar het startpunt Greifswald, na uw boeking ontvang je informatie over hoe je kunt reizen naar Greifswald. We zullen tevens proberen, voor wie dat wil, te organiseren om met elkaar samen te reizen per auto of trein.

Het schip en de kamers aan boord

De kamers op de Jan Huygen zijn voor een zeilschip van groot formaat, enkelen hebben overlange bedden en er is overal genoeg ruimte voor je bagage. Om toch nog een beetje extra ruimte te creëren boeken we in 4 persoonskamers slechts 3 personen. De twee douches en toiletten aan boord worden gedeeld.
Natuurlijk ben je vrij om met z'n vieren een kamer te delen als je met een vriendengroepje komt. De kamerindeling maken we in overleg.

We hebben drie 2-persoonskamers en vier 3-persoonskamers. Exclusief twee gidsen hebben we plaats voor 16 deelnemers (wanneer er eventueel deelnemers boeken voor een 4p kamer maximaal 20 deelnemers).

De “Roef”, bereikbaar vanaf dek over een trap is een grote ruimte (die zich op één niveau bevindt) met een open keuken en genoeg lekkere banken en vaste tafels om bij te komen van het buitenleven.

Zwaarte van deze reis

Voor de wandelingen is een lichte conditie nodig, natuurlijk kan ieder voor zich beslissen wel of niet mee te gaan met de excursies aan land.

Dieetwensen en andere voorkeuren

Heb je speciale wensen laat het ons weten, we kunnen dan bespreken of we hier rekening mee kunnen houden.

Aanbetaling

Betalingsregeling: 50% binnen 14 dagen na ontvangst van bevestiging en factuur, de overige 50% uiterlijk 4 weken voor vertrek.

De Zeilroute

Zoals bij dit soort reizen gebruikelijk is is de exacte route afhankelijk van weer, wind en het vogelvoorkomen. Maar de beschreven route is ons uitgangspunt, de te overbruggen afstanden zijn zo gekozen dat er niet gehaast hoeft te worden. 

Annuleren

Annuleren tot 90 dagen voor afvaart 50% van de reissom.
Annuleren tussen 90 en 30 dagen voor afvaart 90% van de reissom.
Annuleren minder dan 30 dagen voor avfaart 100% van de reissom.

We zoeken naar een oplossing naar tevredenheid van beide partijen. Wanneer we een wachtlijst hebben en er dus een deelnemer in jou plaats mee kan dan hoeven we geen annuleringskosten te rekenen (mits deze persoon in de kamerindeling past). Natuurlijk kun je ook zelf iemand zoeken die je plaats kan innemen.

Wij adviseren om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.
Zorg voor een ziektekostenverzekering die ook in het buitenland geldig is.

van za 1 okt 2016
t/m za 8 okt 2016

2p kamer p.p: 975,-
3p kamer p.p: 855,-
4p kamer op aanvraag

Gegarandeerd vertrek!

Aanmelden 

Deze reis is volgeboekt, wil je bericht ontvangen over de 2017 reis? Stuur ons een bericht. We houden je op de hoogte van de data voor 2017 en je ontvangt het 2016 reisverslag.

Opstapplaats

Greifswald

Boot

Koftjalk Jan Huygen

Soortenlijst

Download PDF

Vogelgids

René Vos

Organisatie

Deze reis is georganiseerd in samenwerking met Aldert van Weeren en vogelgids René Vos.

Met gebruik van lokale gidsen met veel gebiedskennis

Deel

Duits landschap Kraanvogels Sperwer op de Jan Huygen aan boord Duits uitgestrekt landschap

Greifswald Stadhuis

Greifswald Stadhuis

Keuken

Keuken

Tweepersoons kamer

Tweepersoons kamer

Vierpersoons kamer

Vierpersoons kamer

De Jan Huygen

De Jan Huygen

Sperwer aan boord

Sperwer aan boord

Karrendorfer Wiese

Karrendorfer Wiese

Blauwe kiekendief

Blauwe kiekendief

Blauwe kiekendief

Blauwe kiekendief

Opweg naar de vogelhut

Opweg naar de vogelhut

Karrendorfer see

Karrendorfer see

Samen is minder alleen

Samen is minder alleen

Niedrigwasser Wampen

Niedrigwasser Wampen

Windwad Wampen

Windwad Wampen

Wampen strand

Wampen strand

Spoelzoom (zeegras)

Spoelzoom (zeegras)

Bruchwald im Ladebower Moor

Bruchwald im Ladebower Moor

Overal vers gevangen vis

Overal vers gevangen vis

Graspieper aan boord

Graspieper aan boord

De steiger bij Moritzburg Baabe

De steiger bij Moritzburg Baabe

Blik over de Having

Blik over de Having

IJseend

IJseend

Vanavond platvis

Vanavond platvis

Zoeken naar watersnippen

Zoeken naar watersnippen

Roerdomp

Roerdomp

Van Baabe naar Gager

Van Baabe naar Gager

Kalkmagerrasen Zickerse bergen

Kalkmagerrasen Zickerse bergen

Zicht op Gager en de Hagenschen Wiek

Zicht op Gager en de Hagenschen Wiek

Zickerse bergen Mönchgut

Zickerse bergen Mönchgut

Salzwiesen Gager

Salzwiesen Gager

Zicht op de Zickersee

Zicht op de Zickersee

Zeegras in de Zickersee

Zeegras in de Zickersee

Vanavond deense houting, een wilde zalmsoort

Vanavond deense houting, een wilde zalmsoort

Südpferd

Südpferd

Blik op Thiessow met Südpferd

Blik op Thiessow met Südpferd

Klein Zicker vanaf Lotsenberg

Klein Zicker vanaf Lotsenberg

Zickersee, natuurhaven sinds 1190

Zickersee, natuurhaven sinds 1190

Grote zaagbek

Grote zaagbek

Greifswalder Oie vanaf Südpferd

Greifswalder Oie vanaf Südpferd

Oie van boven

Oie van boven

Trekvogels in het vuurtorenlicht

Trekvogels in het vuurtorenlicht

Verse gevangen haring

Verse gevangen haring

Zonnende zeehond

Zonnende zeehond

Inloop Peenestrom Kleiner en Grosser Wotig

Inloop Peenestrom Kleiner en Grosser Wotig

Zicht op de Peenestrom

Zicht op de Peenestrom

Bonte strandloper

Bonte strandloper

Kleiner Wotig en Rohrplan

Kleiner Wotig en Rohrplan

Doorvaart Wolgast

Doorvaart Wolgast

Zeearend op Wotig

Zeearend op Wotig

Dagsoort: zeearend

Dagsoort: zeearend

Anklamer Stadtbruch met links de haven Kamp

Anklamer Stadtbruch met links de haven Kamp

Anklammer Stadtmoor

Anklammer Stadtmoor

Steltloper paradijs

Steltloper paradijs

Buidelmees buidelnest

Buidelmees buidelnest

Mistig moor vol verrassingen

Mistig moor vol verrassingen

Aalscholver kolonie

Aalscholver kolonie

Aalscholver slaapbomen

Aalscholver slaapbomen

Beverstraat

Beverstraat

Ik kap ook eiken

Ik kap ook eiken

Zeearend

Zeearend

Veenherstel the hard way

Veenherstel the hard way

De professor

De professor

Kraanvogels

Kraanvogels

Kraanvogels fouragerend

Kraanvogels fouragerend

Kraanvogels op trek

Kraanvogels op trek

Grote zilverreigers in het Stadtbruch

Grote zilverreigers in het Stadtbruch

Gorillas in the mist

Gorillas in the mist

Buidelmees in het Stadtbruch

Buidelmees in het Stadtbruch

Smienten

Smienten

Klapekster

Klapekster

Afstervend berkenbos in het veen

Afstervend berkenbos in het veen

Avondstemming Stadtbruch

Avondstemming Stadtbruch

Vandaag snoek

Vandaag snoek

Aalscholvers over de Peenestrom

Aalscholvers over de Peenestrom

Laatste blik op Kamp

Laatste blik op Kamp

Haven Freest

Haven Freest

Freesendorfer Wiesen met zicht op Struck

Freesendorfer Wiesen met zicht op Struck

Wandelen op Struck

Wandelen op Struck

Struck

Struck

Torfkliff Struck

Torfkliff Struck

Strandwal Struck

Strandwal Struck

Onderweg op de Ryck

Onderweg op de Ryck

Werelderfgoed Stralsund

Werelderfgoed Stralsund

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies