Expeditie Marker Wadden 2

Officiële opening: stap aan land op een nieuw stuk Nederland

De aanleg van het Marker Wadden is in volle gang. Met enorme snelheid wordt het toekomstige moeras ingericht. Op zaterdag 24 september heeft iedereen de kans om voor het eerst aan land te gaan.

Omdat de eerste excursie al snel vol geboekt was organiseren we een tweede excursie met zeilschip de Toekomst. De excursies starten gelijktijdig en we varen samen op. (Foto's van de excursie en de boot volgen na het weekend, zie ook de foto's onderaan de pagina van de andere Marker Wadden excursie om een indruk te krijgen).

We stappen op in de haven van Enkhuizen en vertrekken dit keer in een zuidelijke richting. We varen via het Naviduct het Markermeer op. Langs de natuurboog waar we duizenden eenden en honderden zwanen zullen zien. En er zitten soms reuzensterns.

We hijsen de zeilen en zetten koers richting de Marker Wadden.

Mennobart van Eerden (Rijkswaterstaat, Lelystad) zal in een korte presentatie meer vertellen over de Marker Wadden en het gebied als geheel. Wat betekent de aanleg van deze nieuwe natuur? Mennobart doet al meer dan 37 jaar ecologisch onderzoek in het IJsselmeergebied. Op de heenweg vaart Mennobart mee met de Schuttevaer (de andere excursie) en op de terugweg stapt hij aan boord van de Toekomst om zijn presentatie te geven.

We varen voorbij de Trintelhaven naar het proefeiland Ierst. Dit eiland is in 2014 aangelegd als proef om te leren hoe een eiland stand houdt in alle weersomstandigheden. Vanaf 2014 hebben er al veel vogels gebroed; mooie aantallen kokmeeuwen, zwartkopmeeuwen en visdieven. In september zijn er veel eenden en zwanen en steltlopers te zien. Mogelijk zien we nog een late visdief of zwarte stern. September is ook een mooie tijd om Pontische- en geelpootmeeuwen tegen te komen en met heel veel geluk een visarend.

Opening

Natuurmonumenten vertrekt met een boot vanuit Lelystad met o.a. staatssecretaris van Natuur (Martijn van Dam) aan boord die om 12.00 uur officieel als eerste voet aan wal zet op de Marker Wadden.

Daarna worden alle bezoekers feestelijk ontvangen en gaan we aan land. Daar zal Natuurmonumenten vertellen over de natuurwaarden van het eiland. Boskalis vertelt over de technische kant, hoe bouw je een eiland van dit formaat?

Op het eiland kunnen we een rondwandeling van 2,5 km maken. Met een speciale app kun je ter plekke zien hoe de Marker Wadden er over 5 jaar uitzien. Ook kun je ter plekke een ‘aandeel’ in de bouw van de Marker Wadden nemen.

We zijn dus niet de enige die deze dag het eiland bezoeken. Natuurmonumenten: 'Met een armada van boten over het Markermeer wordt dit nieuwe stukje Nederland ontdekt. Doe mee en beleef zelf dit historische moment!' 

Na dit weekend is de bouwlocatie weer afgesloten. Meer over de Marker Wadden weten? Klik hier onder op 'programma'. 

Blog: varen naar een eiland dat nog niet bestaat

Programma

Marker Wadden

Marker Wadden is een uniek project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer.

Het zand, klei en slib uit het Markermeer wordt gebruikt om op grote schaal eilanden en natuurlijke oevers te maken. Met dit project creërt Natuurmonumenten een robuust natuurgebied in het hart van Nederland. Het grootste eiland wordt straks toegankelijk voor natuurliefhebbers en watersporters.

Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal het oppervlakte 750 hectare groot worden. Het is de ambitie van Natuurmonumenten om van de Marker Wadden een grote archipel te maken van in totaal 10.000 hectare. Het is daarmee een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

De Marker Wadden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij, Natuurmonumenten, de Rijksoverheid en de provincie Flevoland.

Website Marker Wadden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


Onderweg bekijken we de vogels die we tegen komen. Er varen vogelgidsen mee die je op de vogels kunnen wijzen. Ook zijn er telescopen aan boord en hebben we enkele verrekijkers te leen.

Op de terugweg vaart Mennobart van Eerden (Rijkswaterstaat, Lelystad) met ons mee en geeft hij een presentatie over de Markerwadden en het gebied als geheel. De eerste ideeen over dit moeras komen van Mennobart uit 1982; de toen geplande Markerwaard. Vanaf 2007 gepublieceert als oermoeras.

Biologisch eten


Wie al eens is meegeweest op de schuttevaer kent de kookkunsten van Gerda. 

Op zeilschip de Toekomst serveert Ingrid in samenwerking met Gerda aan boord een heerlijke biologische lunch. Van alles het beste: alle gerechten zijn zo mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de omgeving én uit Gerda's eigen moestuin.

De lunch is elke excursie weer een beetje anders, maar bestaat sowieso uit diverse soorten brood en beleg met een wisselende soep, zoals tomaten basilicumsoep, broccolisoep, kerrie kokossoep, het is steeds weer een verrassing.

De lunch bevat wel wat vlees maar dit wordt sowieso apart geserveerd. Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, schrijf dit bij de opmerkingen in je aanmelding.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. We leggen zoveel mogelijk zeilend de route af. We zetten de motor aan als het niet anders kan. 

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 35 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u uw volledige betaling terug.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor uw begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is exclusief drankjes (de lunch is wel inclusief melk/koffie/thee). Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar, evenals wat kleine gerechten.

Afmelding: u kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, uw betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

za 24 sep 2016

Vertrek/terug

09:00u - 16:00

Opstapplaats

Enkhuizen

Boot

Zeilschip de Toekomst

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren

Bestemming

Marker Wadden (Markermeer)

Deel

Zeilschip de Toekomst Het proefeiland Ierst Ontwerptekening Marker Wadden

De Toekomst

De Toekomst

De Toekomst

De Toekomst

Presentatie in het vooronder

Presentatie in het vooronder

Spreker Mennobart van Eerden op onderzoek

Spreker Mennobart van Eerden op onderzoek

Spreker Mennobart van Eerden

Spreker Mennobart van Eerden

Proefeiland Ierst, bij Trintelhaven

Proefeiland Ierst, bij Trintelhaven

Proefeiland Ierst

Proefeiland Ierst

Proefeiland Ierst

Proefeiland Ierst

Witte kwikstaart, Ierst

Witte kwikstaart, Ierst

Ierst, op de achtergrond de Houtribdijk

Ierst, op de achtergrond de Houtribdijk

Scholekster, Ierst

Scholekster, Ierst

Ierst, op de achtergrond de machines

Ierst, op de achtergrond de machines

Ierst, op de achtergrond de machines

Ierst, op de achtergrond de machines

De bouw van de Marker Wadden en aalscholver

De bouw van de Marker Wadden en aalscholver

Kranen rijden over water

Kranen rijden over water

April: de bouw is gestart

April: de bouw is gestart

April: de bouw is gestart

April: de bouw is gestart

April: onder water verandert van alles

April: onder water verandert van alles

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies