Vogelen in het Rijksmuseum

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

04/10/2015

'Kom vogelen in het Rijksmuseum', deze oproep kwam voorbij op Facebook. Vogels én kunst, dat beloofde een net even andere dag vogels kijken. Bij aankomst werden we uitgenodigd in de prachtige bibliotheek van het museum. Er waren zo'n 30 mensen op af gekomen. (foto Hein Prinsen)

Na een presentatie werd het duidelijk wat we kwamen doen, het museum wilde graag zien hoe vogelaars om zouden gaan met het programma Accurator: een platform waarmee iedereen zijn of haar kennis kan delen met museum professionals bij het beschrijven van museumstukken.

Via Accurator kun je bijvoorbeeld de juiste vogelnaam aan een vogel op een schilderij of tekening geven. Leuk! We zien natuurlijk graag de juiste naam op vogels geplakt.

Al vogelend en bladerend kan je het programma door, soms even zoeken waar je moet zijn. Natuurlijk zijn er een hoop fantasie vogels, maar we konden veel soorten goed benoemen. Het systeem werkt zo dat verschillende mensen er een naam aan kunnen geven, de meest gekozen naam komt er automatisch uit als de juiste.

Als je het zelf ook wilt proberen kan dat met Accurator. Meteen aan de slag zonder te registreren en een filmpje bekijken met de uitleg kan bij Naturalis

Daarna volgde een rondleiding, natuurlijk langs de hoogtepunten van het Rijksmuseum, maar vooral langs de schilderijen met vogels er op. Melchior d' Hondecoeter, ca. 1678: bedoeld om op te hangen aan weerszijden van een raam: op het linker schilderij komt het licht van rechts, op het rechter schilderij van links. Een roerdomp, bergeend, slobeend... Het linker deel staat bekend als 'De filosoferende ekster'.

Een levendiger werk van dezelfde schilder Melchior d' Hondecoeter, ca. 1680. (foto Hein Prinsen). We zagen onder andere roze pelikaan, roodhalsgans, nonnetje, nijlgans en bovenin een wielewaal

Onder een pelikaan tussen de vele muurschilderingen van het musem. Deze pelikaan voert haar jongen, omdat er blijkbaar niet zo veel te eten is, bloed uit haar eigen borst en offert zichzelf op. Evolutie technisch gezien leek ons dat wat onwaarschijnlijk aangezien de jongen nog lang niet vliegvlug zijn :-)

De bedreigde zwaan, Jan Asselijn, ca. 1650. Oorspronkelijk een zwaan die zijn of haar nest verdedigt tegen een hond die komt aanzwemmen. De gids van het Rijksmuseum verteld: 'Het gevecht werd in latere eeuwen politiek geduid: de witte zwaan werd opgevat als de in 1672 vermoorde staatsman Johan de Witt, die het land verdedigt tegen zijn vijanden.' Er werd hiervoor zelfs een tekst overheen geschilderd. De vraag van de gids aan ons, halen we die tekst weg, of hoort deze er nu bij? Zo heeft elk schilderij weer een mooi verhaal.

Als je op de website van het Rijksmuseum zoekt op 'vogels' vind je nog veel meer werken.

 

Wil je automatisch een bericht ontvangen als er een nieuw blog geplaatst wordt?

Deel

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies